Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε συνταγές του παρελθόντος με... τσεκκούθκια

Χαιρετισμό, στη συνεστίαση του σωματείου «ΓΙΑΣΟΥΜΕΙΑ» στο Δασάκι Άχνας, χθες βράδυ, απήυθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο ΠτΔ αναφέρθηκε τόσο στο Κυπριακό, όσο και σο έργο της διακυβέρνησής του τα χρόνια που είναι στην εξουσία.
 
Αναφορικά με το δεύτερο ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε πως όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου, «η χώρα ήταν στα πρόθυρα της χρεωκοπίας και μέσα σε λιγότερο από δυο χρόνια είχαμε καταφέρει να απαλλαγούμε από το μνημόνιο όταν κάποιοι έλεγαν για 2ο και τρίτο μνημόνιο».  
 
«Κάποιοι λένε ότι ο Αναστασιάδης δεσμεύτηκε για να αποφύγει το κούρεμα και δεν τήρησε την υπόσχεση. Να υπενθυμίσω», είπε, «ότι η πρώτη απόφαση που ο Αναστασιάδης έφερε από το Eurogroup, όταν τα ρευστά διαθέσιμα του κράτους αρκούσαν μόνο για τους μισθούς ενός μηνός και η Κύπρος ήταν αποκλεισμένη από τις αγορές, θα στοίχιζε σε όσους είχαν καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων τους τόκους ενάμισι χρόνου και σε όσους είχαν πάνω των 100 χιλιάδων τόκους δύο χρόνων. Δυστυχώς ο λαϊκισμός και τα εύκολα όχι επικράτησαν, για να ακολουθήσει το κούρεμα που τελικά δέχτηκε η Βουλή και που οδήγησε στην κατάρρευση της Λαϊκής και το κούρεμα των καταθέσεων στη Τράπεζα Κύπρου. Αυτά είναι τα γεγονότα».
 
Η διακυβέρνησή του, είπε, δεσμεύθηκε να μειωθεί η θητεία και να εκσυγχρονιστεί ο στρατός και το έπραξε, για να σημειώσει ότι «υποσχεθήκαμε ότι θα δημιουργήσουμε συνθήκες εφαρμογής ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας και το πράξαμε, να δούμε πως αντιμετωπίζεται η διαφθορά και το πράττουμε καθημερινά με μάρτυρα το λαό και να εκσυγχρονίσουμε τη δικαιοσύνη και το πράττουμε».
 
Επίσης, είπε ότι «υποσχεθήκαμε να εκσυγχρονίσουμε τη Δημόσια Υπηρεσία και καταθέσαμε νομοσχέδια τα όποια απέρριψε η Βουλή», διαβεβαιώνοντας ότι θα ξαναπάνε με την ελπίδα ότι επιτέλους θα γίνει συνείδηση ότι ο κόσμος ακόμη υποφέρει από τη γραφειοκρατία πέρα από τις φορολογικές επιπτώσεις της κρίσης.
 
«Είμαστε από τις πρώτες χώρες που παρουσιάζουμε ρυθμούς ανάπτυξης 3,5%, τέσσερα μόλις χρόνια μετά από τη κρίση και το κίνδυνο της χρεωκοπίας», τόνισε, και συνέχισε λέγοντας: «Ακούω κάποιους να λένε ότι ευημερούν οι αριθμοί. Όταν υπάρχει ανάπτυξη σε μια χώρα αυτά τα χρήματα διαμοιράζονται. Από τον τουρισμό π.χ. δεν ωφελούνται μόνο οι ξενοδόχοι αλλά και οι φθαρτοπαραγωγοί, οι κτηνοτρόφοι αλλά και όσοι διασυνδέονται με την επισιτιστική βιομηχανία και τόσοι άλλοι. Δεν είναι μόνο οι αριθμοί που ευημερούν. Σιγά σιγά θα αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα. Από τα πρώτα μέτρα που πήραμε ήταν η εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για να ανταποκριθούμε σε όσους αντιμετωπίζουν την κρίση και είχαν πραγματική ανάγκη τη συμπαράσταση του κράτους».
 
Τέλος, αναφέρθηκε στην πρόθεση της Κυβέρνησής του να βελτιώσει τις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιουχων, σημειώνοντας πως και αυτό θα γίνει σταδιακά μέσα και από την ευρωστία που κτίζουν, και «μέσα από σίγουρα και μετρημένα βήματα για να μην ακολουθήσουμε συνταγές του παρελθόντος με τα λεγόμενα τσεκκούθκια και στο τέλος να χρεοκοπήσει το κράτος», όπως είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ουσιαστικά αιχμές για τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών από την προηγούμενη διακυβέρνηση του τόπου, από τον Δημήτρη Χριστόφια.

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων
Υποβάλλονται την Τετάρτη οι υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές
Σοβαρή αμέλεια και ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα καταγγέλλει η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου
Χαραλαμπίδου: Βασικός ο ρόλος των κοινοβουλίων για καταπολέμηση διαφθοράς
Αυτοί είναι οι υποψήφιοι της ΔΗΠΑ στα Δημοτικά Διαμερίσματα της Λευκωσίας
Αναμένει την ολοκλήρωση του λιμανιού στη Γάζα η Κυβέρνηση για να ξαναρχίσουν οι αποστολές
Το μεταναστευτικό συζήτησαν χώρες ΕΕ του Νότου με πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής