Προκαλεί ξανά ο Ερτουγρούλογλου: Ήρθε η ώρα για νέα πράγματα

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για νέα πράγματα, δήλωσε ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, υποστηρίζοντας ότι οι συνομιλίες για μια ομοσπονδία και οι παράμετροι για μια τέτοια λύση έχουν εξαντληθεί. «Δεν πρόκειται για μια διαδικασία που είναι σε αναμονή και όταν έρθει η μέρα θα ξεκινήσει και πάλι».
 
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο «υπουργός εξωτερικών» σε γραπτή του δήλωση αναφέρεται στις δηλώσεις του προέδρου του ΡΤΚ και του ΓΓ του ΑΚΕΛ που έγιναν μετά τη συνάντηση των δύο κομμάτων χθες και για τις οποίες εξέφρασε σκεπτικισμό.
 
Αναφερόμενος στη δήλωση (του Τουφάν Ερχιουρμάν) ότι η μόνη εφικτή λύση είναι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα, ο κ. Ερτουγρούλογλου είπε ότι στο Κραν Μοντανά δεν κατέρρευσε μόνο η Διάσκεψη, αλλά και οι διεργασίες για μια ομοσπονδιακή λύση που διεξάγονται εδώ και 50 χρόνια στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ.
 
Πρόσθεσε δε ότι αυτή η πραγματικότητα έχει λεχθεί και από τον Τ/κ ηγέτη, είναι επίσημη θέση της «κυβέρνησης» και έχει συζητηθεί με την Τουρκία που είχε καθ’ όλα εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη.
 
Όλοι ξέρουν τις «πραγματικότητες» στην Κύπρο, πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας την τ/κ θέση ότι είναι οι Ε/κ που σφετερίστηκαν με τα όπλα μονομερώς την κοινή δημοκρατία που ιδρύθηκε το 1960 και κατήργησαν την έννοια της συμβίωσης των δύο «λαών» κάτω από μια δομή.
 
Ενώ η κατάσταση είναι έτσι, η θέση να κρατηθεί ζωντανή η ελπίδα για μια λύση νέου ομοσπονδιακού συνεταιρισμού σημαίνει ότι θα διατηρείται επ’ άπειρον η διαδικασία που δοκιμάστηκε εδώ και 50 χρόνια και δεν έδωσε καρπούς, πρόσθεσε, λέγοντας ότι σε αυτό το διάστημα η τ/κ πλευρά έκανε περισσότερα από όσα της αναλογούσαν για τη λύση. «Από δω και πέρα θα ληφθούν αποφάσεις μαζί με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία. Πλέον ήρθε η ώρα να συζητηθούν νέα πράγματα».
 
Το αίτημα της ε/κ πλευράς για συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ αποσκοπεί σε παιχνίδι με το χρόνο, να διατηρήσουν ομήρους τους Τ/κ σε μια διαδικασία που αποδείχθηκε αποτυχημένη και να συνεχίσουν αυτοί το δρόμο τους ως κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ανέφερε στην δήλωσή του ο Ερτουγρούλογλου.
 
Από τη συνέχιση του στάτους κβο δεν είναι η ε/κ πλευρά που ζημιώνει αλλά οι Τ/κ που εδώ και χρόνια ζουν κάτω από «απάνθρωπα εμπάργκο και σε απομόνωση», ανέφερε ο «υπουργός εξωτερικών» λέγοντας ότι το να καλλιεργείς στους Τ/κ ακόμη την ελπίδα για ομοσπονδιακή λύση είναι ανεφάρμοστο και μη αποδεκτό.
 
Επανέλαβε δε τη θέση του ότι υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αξιολογηθεί ένα νέο μοντέλο λύσης με βάση το οποίο «θα ζούμε στην Κύπρο με σχέσεις καλής γειτονίας, δίπλα δίπλα. Επαναλαμβάνω την ευχή μου όλα τα πολιτικά κόμματα να συμβάλλουν εποικοδομητικά προς αυτή την κατεύθυνση».

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη