Όταν εκλογές και καρναβάλια έγιναν την ίδια Κυριακή

Αρκετός ντόρος ακολούθησε της είδησης την περασμένη Παρασκευή ότι η 18η Φεβρουαρίου είναι η επικρατέστερη μέρα για την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών. Το ζήτημα που προέκυψε έχει να κάνει με το γεγονός ότι η 18Φεβρουαρίου είναι η μέρα που θα διεξαχθεί και η μεγάλη καρναβαλίστικη παρέλαση στη Λεμεσό που ως είθισται πραγματοποιείται την Κυριακή της Τυροφάγου.
 
Ο Δήμος Λεμεσού προβληματίζεται ενώ από σήμερα ξεκινούν διαβουλεύσεις για επίλυση του ζητήματος που προέκυψε. Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που προέκυψε το συγκεκριμένο ζήτημα αφού ως είθισται οι εκλογές  διεξάγονται πάντα Φεβρουάριο ενώ και οι Κυριακές της απόκρεως και της Τυροφάγου πέφτουν αναλόγως Φεβρουάριο ή Μάρτιο.
 
Η πρώτη φορά που οι καρναβαλίστικες εκδηλώσεις του Δήμου Λεμεσού συνέπεσαν με τις εκλογές ήταν στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1968. Στις 25 Φεβρουαρίου λάμβανε χώρα ο πρώτος γύρος των Προεδρικών Εκλογών με υποψήφιους τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και τον Ψυχίατρο Τάκη Ευδόκα. Την ίδια ώρα η Λεμεσός βρισκόταν εν μέσω Καρναβαλιού με τις διάφορες εκδηλώσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη.
 
Ο δεύτερος γύρος των εκλογών, όπως και η καρναβαλίστικη παρέλαση, ήταν προγραμματισμένες για τις 3 Μαρτίου του 1968. Οι εκλογές όμως, δεν χρειάστηκε να διεξαχθούν ποτέ αφού ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος εξελέγη από τον πρώτο γύρο με το εντυπωσιακό ποσοστό 96,26%.
Η επόμενη φορά που εκλογές και καρναβάλι διεξήχθησαν την ίδια μέρα ήταν τον Φεβρουάριο του 1988.
Οι εκλογές διεξήχθησαν τις Κυριακές 14 και 21 Φεβρουαρίου. Τις ίδιες ημερομηνίες έλαβαν χώρα και οι καρναβαλίστικες παρελάσεις στη Λεμεσό.
 
Υπενθυμίζεται πως στον πρώτο γύρο των εκλογών υποψήφιοι ήταν ο τότε Πρόεδρος Σπύρος Κυπριανού, ο Γιώργος Βασιλείου με την υποστήριξη του ΑΚΕΛ και ο Γλαύκος Κληρίδης με την υποστήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού.
 
Στον δεύτερο γύρο των εκλογών που διεξήχθη ταυτόχρονα με την μεγάλη καρναβαλίστικη παρέλαση στη Λεμεσό νικητής αναδείχθηκε ο Γιώργος Βασιλείου.
 
Τα σενάρια που εξετάζονται
 
Το γεγονός ότι εκλογές και καρναβάλι συμπίπτουν προβληματίζει τόσο την Υπηρεσία Εκλογών, όσο και την πολιτική ηγεσία αφού θεωρείται δεδομένο πως πολλοί θα «ψηφίσουν» τριήμερο και καρναβάλι αντί εκλογές, γεγονός που θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το ποσοστό αποχής.
 
Ως εναλλακτικά σενάρια είναι οι εκλογές να διεξαχθούν τις Κυριακές 4 και 11 Φεβρουαρίου κάτι όμως για το οποίο υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες.
 
Ένα άλλο σενάριο που προκρίνει η Υπηρεσία Εκλογών είναι η άσκηση πίεσης προς τους Δήμους, κυρίως Λεμεσού και Παραλιμνίου, ώστε να μετακινηθούν οι ημερομηνίες των καρναβαλίστικων εκδηλώσεων το Σάββατο πριν τις εκλογές.
 
Πάντως μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης είπε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα γίνουν συζητήσεις για το θέμα. Μια από τις πρώτες σκέψεις, σημείωσε, είναι η μεταφορά της παρέλασης το Σάββατο ή ακόμη να πραγματοποιηθεί ένα Σαββατοκύριακο νωρίτερα, ανέφερε ο Δήμαρχος Λεμεσού.

Δειτε Επισης

Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Ζητά να μάθει ποιοι κρατικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν και σύνταξη η Χαραλαμπίδου
Σκότλαντ: Οι χώρες της Κοινοπολιτείας να ηγηθούν την προσπάθεια για προστασία των Ωκεανών
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Α. Δημητρίου: Τα δύσκολα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΤΑ ξεκινούν από τις 9 του Ιούνη και μετά
Λουκαΐδης στην ΚΣΣΕ-«Συνενοχή η σιωπή για όσα διαπράττονται στη Γάζα»
Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή