Εν ευθέτω χρόνω οι αποφάσεις Γκουτέρες για το νέο του απεσταλμένο

Τα μέρη στην Κύπρο βρίσκονται σε περίοδο περισυλλογής και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, εν ευθέτω χρόνω θα αποφασίσει για τη μελλοντική πορεία, δήλωσε χθες ο  Εκπρόσωπός του Stéphane Dujarric.
 
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, ερωτηθείς αν θα αντικατασταθεί ο Εσπεν Μπαρθ ‘Ειντε και ποιος θα είναι ο ρόλος των ΗΕ από τούδε και στο εξής, απάντησε ότι τα μέρη διανύουν τώρα περίοδο περισυλλογής.
 
Πρόσθεσε ωστόσο ότι το γραφείο του κ. Έιντε θα διευθύνεται από την Αναπληρώτρια Γενική Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα και Επικεφαλής της UNFICYP, κα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, και εν ευθέτω χρόνω ο Γενικός Γραμματέας θα αποφασίσει για τη μελλοντική πορεία.  
 
Στη συνέχεια, δημοσιογράφος αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, κάλεσε τον Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα να απαντήσει αν τα Ηνωμένα Έθνη θα παίξουν κάποιο ρόλο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της Γενικής Συνέλευσης σε μια προσπάθεια να επαναφέρουν το Κυπριακό στην πορεία και αν ο ΓΓ έχει λάβει υπόψη τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η Τουρκία επιδιώκει μια λύση εκτός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών.  
 
Στην απάντηση του ο κ. Dujarric επανέλαβε ότι ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ θα λάβει την απόφαση του για τον διορισμό νέου απεσταλμένου του εν ευθέτω χρόνω.  
 
«Δεν πρόκειται ποτέ να προτείνουμε ένα όνομα ή ένα πρόσωπο που ένα ή περισσότερα από τα μέρη δεν αποδέχονται. Αυτό είναι θέμα αρχής», είπε. Τα μέρη βρίσκονται σε περίοδο περισυλλογής και ο Γενικός Γραμματέας κατέστησε σαφές, στις δηλώσεις του στο Κρανς Μοντάνα, ότι παραμένει διαθέσιμος αν τα δύο μέρη προσφύγουν σε αυτόν, πρόσθεσε.  
 
Καταλήγοντας, τόνισε ότι είναι βέβαιος ότι η Κύπρος θα είναι ένα από τα πολλά θέματα που θα συζητηθούν στις διάφορες διμερείς συζητήσεις που θα έχει ο Γενικός Γραμματέας στη Γενική Συνέλευση.

Δειτε Επισης

Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα