Ακιντζί: Να διδαχθούμε από τις εμπειρίες του παρελθόντος

Στην κηδεία τεσσάρων T/κ αγνοουμένων, τα οστά των οποίων αναγνωρίστηκαν με τη μέθοδο του DNA, που τελέστηκε σήμερα στο μνημείο "ηρώων Μαράθας – Σανταλάρη – Αλόας", και συνέπεσε με την τελετή μνημόνευσης Τ/κ από τα τρία αυτά χωριά, παρέστη ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος αναφέρθηκε στα 89 άτομα που διακριβώθηκε ότι βρίσκονται ενταφιασμένα σε εκείνο το σημείο.
 
Ο Ακιντζί είπε πως οι εργασίες ανασκαφών γίνονται από τη ΔΕΑ με τη σύμφωνο γνώμη των συγγενών. Πρόκειται για 89 άτομα, 11 άνδρες, 33 γυναίκες και 45 παιδιά κάτω των 16 ετών.
 
Στην Αλόα, πρόσθεσε, εντοπίστηκε μαζικός τάφος 37 ατόμων και οι εργασίες ταυτοποίησης θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του 2017. Η ταυτοποίηση, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, είναι σημαντική "για να μπορέσει να γίνει η μνημόνευση του κάθε ήρωα", όπως είπε, ευχόμενος όλες οι ταυτοποιήσεις να ολοκληρωθούν με επιτυχία.
 
Επρόκειτο, ανέφερε στην ομιλία του, για μια "απάνθρωπη βαρβαρότητα" αλλά γι’ αυτό «δεν πρέπει να αναθεματίζεται ολόκληρη η ε/κ κοινότητα. Σίγουρα όμως αυτοί που διέπραξαν αυτή την κτηνωδία», σημείωσε.
 
Δεν πρέπει να κρατούμε συνέχεια στην καρδιά μας τους σπόρους του μίσους και της κακίας, συμπλήρωσε ο Τ/κ ηγέτης λέγοντας ότι είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε κάποια οδυνηρά γεγονότα. «Από τη δική μας πλευρά είναι σημαντικό για να μην ξαναζήσουμε αυτά τα γεγονότα, να μην τα ξεχάσουμε. Εάν τα ξεχάσουμε αφήνουμε την προφύλαξη. Δεν θα ξεχάσουμε. Όποιο και εάν είναι το μέλλον μας, σε όποιο πλαίσιο, σε αυτά τα χώματα θα εγκαταστήσουμε μια ειρηνική σχέση όποιο όνομα και αν της δώσουμε αύριο. Σε αυτό το νησί θα συνεχίσουμε να ζούμε ως μία από τις δύο ίσες οντότητες. Ούτε μπορούμε να τους ρίξουμε όλους στη θάλασσα, ούτε υπάρχει τέτοια πρόθεση από μέρους μας, ούτε και κάτι τέτοιο έγινε στην ιστορία. Ούτε και αυτοί έχουν τέτοια δύναμη. Στο παρελθόν δοκιμάστηκε αλλά έγινε φανερό πως δεν μπορούσε να γίνει».
 
Πρέπει να διδαχθούμε από τις εμπειρίες του παρελθόντος και να μεγαλώσουμε τις νέες γενιές υπό το φως αυτού του διδάγματος, πρόσθεσε. Είτε υπάρξει λύση είτε όχι, είπε, αυτό που πρέπει να γίνει είναι οι γενιές του μέλλοντος και στις δύο κοινότητες να γαλουχηθούν με έναν ειρηνικό τρόπο.
 
Κατά τον Μουσταφά Ακιντζί, στην τ/κ κοινότητα δεν μεγαλώνουν ρατσιστικές γενιές και δεν υπάρχουν οργανώσεις, όπως είπε, όπως το ΕΛΑΜ. Υπάρχουν, σημείωσε, διάφορα κόμματα αλλά όχι ένα ρατσιστικό κόμμα. Πρόσθεσε επίσης ότι το ΕΛΑΜ έχει στη Βουλή μόνο δύο Βουλευτές αλλά πέρασε τον νόμο για την αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα και από αυτό, ανέφερε, περίμεναν ότι οι Ε/κ θα διδάσκονταν κάτι. Επιθυμούμε να μην υπάρξουν στο μέλλον παράγωγα αυτών και να μην αφήνουν χώρο σε φασιστικές, ρατσιστικές οργανώσεις όπως το ΕΛΑΜ, είπε ο κ. Ακιντζί.

Οι τέσσερις Τ/κ που κηδεύτηκαν σήμερα είναι γυναίκες. Πρόκειται για τις Αϊσιέ, Ζαλιχέ και Ντιλνεβάζ Σουλεϊμάν, συγγενείς μεταξύ τους, και την Γκιουλντανέ Μεχμέτ από την Μαράθα.
 
Στην κηδεία και στην τελετή μνημόνευσης παρέστησαν ο «πρωθυπουργός», Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, οι αρχηγοί του κατοχικού στρατού και των «δυνάμεων ασφαλείας», «υπουργοί», «βουλευτές» και συγγενείς.

Δειτε Επισης

Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές