Εν μέσω πολιτικού καύσωνα η σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου

Εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών στο εσωτερικό μέτωπο, αλλά και με την τουρκική πλευρά να ανεβάζει κατακόρυφα τον υδράργυρο της προκλητικότητάς της σε σχέση με το Κυπριακό και τις κινήσεις τις οποίες προβαίνει ή ετοιμάζεται να προβεί στη σκιά του ναυαγίου του Κρανς Μοντάνα, συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο για ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ανασκόπηση της όλης κατάστασης.
 
Η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου πραγματοποιείται υπό το πρίσμα ενός εσωτερικού μετώπου που φλέγεται καθημερινά από τις αμείωτης έντασης αντιπαραθέσεις μεταξύ Κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης, με απόχρωση αμιγώς προεκλογική.
 
Στο πλαίσιο αυτό, απαντήσεις, τόσο στο ΑΚΕΛ όσο και στο ΔΗΚΟ δόθηκαν σήμερα από πλευράς Κυβέρνησης στις επικρίσεις που διατυπώνονται για τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο να απαντά πρώτα στο ΑΚΕΛ.  
 
Η απάντηση στο ΑΚΕΛ
Αναφέρει συγκεκριμένα στην απάντησή του προς το ΑΚΕΛ ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος:
 
«Καταρχήν χαιρετίζουμε το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ αναγνωρίζει ότι η πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό οδήγησε σε στήριξη από τον ΟΗΕ, την Ε.Ε., ακόμη και από τη Βρετανία της θέσης για τερματισμό των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων από την πρώτη μέρα της λύσης, στη δραστική επίσης μείωση των κατοχικών στρατευμάτων και στην πλήρη αποχώρηση τους μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και ότι μοναδικό θέμα συζήτησης παρέμεινε το κατά πόσο θα υπήρχε ρήτρα αποχώρησης ή αναθεώρησης για τους 650 στρατιώτες της ΤΟΥΡΔΥΚ.  Δηλαδή, όσα περιλάμβανε το πλαίσιο Γκουτέρες.
 
Από την άλλη, όμως, δεν αντιλαμβανόμαστε πού διαφωνεί το ΑΚΕΛ και θεωρεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ασκεί πολιτική πρόταξης, αλλά και τι διαφορετικό από τον Πρόεδρο εισηγείται το ΑΚΕΛ, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει ξεκάθαρα ότι είναι έτοιμος να επιστέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εάν και η Τουρκία είναι έτοιμη να αποδεχθεί το πλαίσιο Γκουτέρες.
 
Η συνεχιζόμενη τακτική του ΑΚΕΛ, με εμφανέστατες τις προεκλογικές σκοπιμότητες, κινδυνεύει να οδηγήσει και πάλι στο συμπέρασμα από τρίτους ότι τάχα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακολουθεί πολιτική πρόταξης, όταν κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Αυτή η τακτική του ΑΚΕΛ κι’ αν εγκυμονεί κινδύνους».

Η ανταπάντηση του ΑΚΕΛ

Σε νέα απάντησή του το ΑΚΕΛ ανέφερε πως “όταν ο Πρόεδρος έθετε πριν μερικούς μήνες ως προϋπόθεση για συζήτηση την εκ των προτέρων συμφωνία σε ασφάλεια και εδαφικό και πάλι έλεγε, όπως κάνει τώρα, ότι δεν πρόκειται για επαναφορά της πολιτικής της πρόταξης”. Όλοι θυμούνται, συνεχίζει το κόμμα “ότι τότε ο Πρόεδρος αναγκάστηκε σε αναδίπλωση”. Αν η κυβέρνηση, συνεχίζει το κόμμα, “μετά από τόσους μήνες ακόμη δεν κατάλαβε τι λέει το ΑΚΕΛ, πολύ φοβούμαστε ότι δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθήσουμε σήμερα να εξηγήσουμε”. 


Η απάντηση στο ΔΗΚΟ
Για να έρθει αμέσως μετά και απάντηση στο ΔΗΚΟ:
 
«Είναι λυπηρό και συνάμα επικίνδυνο για τον τόπο όταν ένα κόμμα και ο πρόεδρός του, στην προσπάθεια να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέρχεται μεθόδους που υποβιβάζουν τον πολιτικό μας πολιτισμό.
 
Η διαστρέβλωση, η παραπληροφόρηση και η προσπάθεια δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων έχει καταντήσει καθημερινή πρακτική για το επιτελείο του υποψηφίου Προέδρου κ. Νικόλα Παπαδόπουλου.
 
Πρακτική, όπως η σημερινή, διαστρέβλωσης της από πολλών χρόνων γνωστής σύγκλισης στο Κυπριακό στα θέματα της οικονομίας όπου ‘’ανακάλυψαν’’ ένα φανταστικό αριθμό δήθεν 250 εκ. ευρώ ετησίως που θα ενισχύουν την τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία μετά τη λύση του Κυπριακού.
 
Ουδέν ψευδέστερο, αναληθέστερο και παραπλανητικότερο.
 
Εκείνο που πολύ καλά γνωρίζει η ηγεσία του ΔΗΚΟ, τόσο από την εποχή της Προεδρίας του κ. Δημήτρη Χριστόφια όσο και από τις ενημερώσεις που έτυχε στο Εθνικό Συμβούλιο, αλλά και κατ’ ιδίαν  από τον διαπραγματευτή κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη, καθώς επίσης και από τα έγγραφα που ήταν στη διάθεση τους για να μελετήσουν στο Προεδρικό Μέγαρο, είναι τα εξής:
 
*Το 6% των συνολικών εσόδων της ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, αφού θα έχουν αφαιρεθεί όλα τα έξοδα, θα κατατίθεται σε ειδικό ταμείο ανάπτυξης και θα χρησιμοποιείται κατά τα 5/6 για υλοποίηση έργων υποδομής στην τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία και κατά το 1/6 για υλοποίηση έργων υποδομής στην ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία.
 
*Η συγκεκριμένη  ρύθμιση θα ισχύει για περίοδο 13 ετών ή μέχρι το βιοτικό επίπεδο των Τουρκοκυπρίων ανέβει στο 85% του βιοτικού επιπέδου των Ελληνοκυπρίων. 
 
*Άρα, είναι αντιληπτό ότι γίνεται λόγος για ένα εξαιρετικά πολλαπλάσια μικρότερο ποσό από τα 250 εκ. που ισχυρίζεται το ΔΗΚΟ.
 
Καλούμε, λοιπόν,  το ΔΗΚΟ και τον υποψήφιο Πρόεδρο κ. Νικόλα Παπαδόπουλο να αντιληφθούν ότι ο δρόμος μέχρι τις Προεδρικές Εκλογές δεν πρέπει να είναι χωρίς όρια».

Η ανταπάντηση του ΔΗΚΟ

Η απάντηση από το επιτελείο Νικόλα Ο Επικεφαλής της Προεκλογικής Εκστρατείας του Νικόλα Παπαδόπουλου, Χρύσης Παντελίδης, σε απαντητική γραπτή του δήλωση ανέφερε:  

“Με αφορμή τη νέα επίθεση της κυβέρνησης εναντίον του Νικόλα Παπαδόπουλου και του Εκλογικού Επιτελείου του, σχετικά με τις υποχωρήσεις Αναστασιάδη και στο θέμα της οικονομικής πτυχής της λύσης, είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε ότι:

1.     Το ποσό των €250 εκ. ευρώ προκύπτει από την ενημέρωση που έλαβε το Εθνικό Συμβούλιο από τους λειτουργούς του Υπ. Οικονομικών και τον Α. Μαυρογιάννη, στην ειδική υποεπιτροπή για την Οικονομία. Αν η Κυβέρνηση δεν βρίσκει τα πρακτικά της από αυτή την ενημέρωση, είναι στη διάθεσή τους τα δικά μας.  

2.     Καλούμε για πολλοστή φορά την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τα έγγραφα των διαπραγματεύσεων προκειμένου να διαπιστώσει ο λαός ότι εμείς λέμε την αλήθεια και η κυβέρνηση λέει ψέματα, κάθε φορά που αποκαλύπτεται μια από τις πολλές επικίνδυνες υποχωρήσεις του κ. Αναστασιάδη.  

3.     Ακόμα και να θέλαμε, είναι αδύνατον να διαστρεβλώσουμε τις δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη και των υπουργών του, διότι αναιρούν ή διαστρεβλώνουν οι ίδιοι τις δηλώσεις τους, σε καθημερινή βάση και, ως εκ τούτου, είναι αδύνατον να τους προλάβουμε.” 


Είδε Μαρωνίτες ο Κασουλίδης
Στο μεταξύ, με φόντο την μονομερή απόφαση της Τουρκίας να επιτρέψει την επιστροφή των Μαρωνιτών σε κατεχόμενα χωριά τους υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης συναντήθηκε σήμερα με τον εκπρόσωπο των Μαρωνιτών στη Βουλή, Γιαννάκη Μούσα.

Σε ανάρτησή του στο twitter χαρακτήρισε τη συνάντηση ως χρήσιμη και εποικοδομητική.
 

Δειτε Επισης

Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ