“Έτοιμοι να συζητήσουμε άνοιγμα της Αμμοχώστου ως ΜΟΕ υπό την αιγίδα των ΗΕ”

Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα των ΟΗΕ για να επιστρέψουν εκεί οι νόμιμοι κάτοικοι, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.
 
Ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος κλήθηκε ύστερα από το τρισάγιο στον τάφο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου να σχολιάσει δημοσίευμα στις κατεχόμενες περιοχές ότι θα ανοίξει η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, είτε υπό διοίκηση ή εποπτεία του ΟΗΕ είτε υπό τ/κ διοίκηση, είπε ότι ο εκπρόσωπος της Γραμματείας του ΟΗΕ «κατέστησε σαφές ότι τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν άνοιγμα της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου υπό τη μορφή ΜΟΕ, μόνο με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών και όχι μονομερώς όπως γράφει το δημοσίευμα της Μιλιέτ ότι σκοπεύουν να το κάνουν».
 
Ερωτηθείς αν το υπόμνημα - όπως ελέχθη - της ε/κ πλευράς είναι αρκετό για να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι μια τέτοια μονομερής ενέργεια δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κίνηση καλής θελήσεως, ο κ. Κασουλίδης απάντησε καταφατικά, διότι - όπως σημείωσε - είναι βασισμένο σε σωρεία ψηφισμάτων, ετήσιων εκθέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ, ψηφισμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και  πολλών άλλων αποφάσεων.
 
Ανέφερε παράλληλα ότι είναι πιθανόν να υπάρχει και δήλωση Προέδρου Συμβουλίου Ασφαλείας κάπου στο παρελθόν με την ευκαιρία άλλης απόπειρας επέκτασης της κατοχής την περιφραγμένη πόλης της Αμμοχώστου.
 

Δειτε Επισης

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ αποφάσισαν πώς θα χτυπήσουν το Ιράν, αλλά όχι πότε
Επαναφέρει τη θέση του για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ο ΔΗΣΥ
Νέα βάρκα εντοπίστηκε ανοιχτά της Κύπρου-Οδηγείται στο λιμάνι Λάρνακας
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση στη Μ. Ανατολή, τονίζει ο ΥΠΕΞ
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
Στις 6.359 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο στην Πάφο
Εγκαίνια επιτελείου υποψήφιου Περιφερειάρχη Πάφου Χ. Πιττοκοπίτη
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Συζήτηση στη «βουλή» για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
Μικρό σκάφος βυθιζόταν στον κόλπο Λεμεσού-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος», διασώθηκαν δύο άτομα