Δημοσκόπηση REPORTER: Κερδίζει όλους τη δεύτερη Κυριακή ο Αναστασιάδης

Ντέρμπι Σταύρου Μαλά και Νικόλα Παπαδόπουλου για το ποιος εκ των δύο θα περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών διαφαίνεται μέσα από τα ευρήματα της μεγάλης δημοσκόπησης του REPORTER για τις Προεδρικές του 2018, που διενήργησε ο Οργανισμός Ερευνών Αγοράς και Δημοσκοπήσεων IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δυναμικό μπάσιμο Μαλά, υποχωρεί ο Νικόλας
 
Την ίδια ώρα, ο Νίκος Αναστασιάδης εξακολουθεί να προβάλλει ως το μεγάλο φαβορί της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης, καθώς δεδομένη μοιάζει να είναι η παρουσία του στη δεύτερη Κυριακή, όπου μάλιστα επικρατεί έναντι όλων των πιθανών ανθυποψηφίων του.
 
Σημειώνεται πως πρόκειται για την πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιείται ενόψει προεδρικών εκλογών έπειτα από την είσοδο και του Σταύρου Μαλά στην κούρσα, ο οποίος ρίχνεται στη μάχη έχοντας(σ.σ. απομένουν τα τυπικά) τη στήριξη του ΑΚΕΛ.  

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, ο Νίκος Αναστασιάδης περνά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στη δεύτερη Κυριακή εξασφαλίζοντας 31%, με τα ποσοστά του να είναι ελαφρώς μειωμένα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ποσοστά της προηγούμενης δημοσκόπησης του REPORTER, τον περασμένο Απρίλιο.
 
Αντιθέτως, αισθητή είναι η πτώση των ποσοστών του Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος στον πρώτο γύρο περιορίζεται στο 19% και μένει εκτός δεύτερης Κυριακής, καθότι ο νεοεισερχόμενος με τις ευλογίες του ΑΚΕΛ στην μάχη των προεδρικών εκλογών Σταύρος Μαλάς, ξεκινά με αφετηρία το 21%.
 
Όπως γίνεται αντιληπτό, με δεδομένο ότι ο Νίκος Αναστασιάδης κόβει με άνεση πρώτος το νήμα της πρώτης Κυριακής, οι δύο μονάδες που σήμερα χωρίζουν τον Σταύρο Μαλά από τον Νικόλα Παπαδόπουλο, και με ένα 10% του εκλογικού σώματος να δηλώνει ακόμη αναποφάσιστο, προδιαθέτουν για μια εξαιρετικά αμφίρροπη μεταξύ τους μάχη για εξασφάλιση του δεύτερου εισιτηρίου για την δεύτερη Κυριακή.
 
Όσον αφορά τον Γιώργο Λιλλήκα, ουδόλως ευκαταφρόνητο είναι το ποσοστό που εξασφαλίζει στον πρώτο γύρο( σ.σ. ανέρχεται στο 7%), λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι η υποψηφιότητά του στηρίζεται μόνο από την Συμμαχία Πολιτών, από την οποία μάλιστα πρόσφατα αποχώρησε σχεδόν η μίση ηγετική της πυραμίδα για να συνταχθεί στο πλευρό του Νικόλα Παπαδόπουλου.
 
*Ο Νίκος Αναστασιάδης επανεκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχοντας απέναντί του στην δεύτερη Κυριακή, είτε τον Σταύρο Μαλά είτε τον Νικόλα Παπαδόπουλο είτε τον Γιώργο Λιλλήκα.    
 
Συγκεκριμένα, με ανθυποψήφιο τον Σταύρο Μαλά, ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφαλίζει 43% έναντι 28% του υποψηφίου του ΑΚΕΛ, και με ένα 12% να δηλώνει αναποφάσιστο.
 
Πιο αμφίρροπα είναι τα πράγματα-όχι όμως στον βαθμό που καταδείκνυαν προηγούμενες δημοσκοπήσεις-με πιθανό ζευγάρι της δεύτερης Κυριακής τους Νίκο Αναστασιάδη και Νικόλα Παπαδόπουλο. Ο Νίκος Αναστασιάδης προηγείται με πέντε ποσοστιαίες μονάδες, εξασφαλίζοντας 41% έναντι 36% του Νικόλα Παπαδόπουλου, και με το ποσοστό των αναποφάσιστων να βρίσκεται στο 5%. Πρόκειται για διαφορά που ναι μεν δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μη ανατρέψιμη, αλλά που την ίδια ώρα σαφώς και συνιστά μια καλή απόσταση ασφαλείας για τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Στο σενάριο δευτέρου γύρου με αντίπαλους τους Νίκο Αναστασιάδη και Γιώργο Λιλλήκα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικρατεί του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών εξασφαλίζοντας 46% έναντι 25% του ανθυποψηφίου του. Το ποσοστό των αναποφάσιστων στο ζευγάρι αυτό βρίσκεται στο 11%.
 

*Ο Σταύρος Μαλάς, χάνει στην δεύτερη Κυριακή και με αντίπαλο τον Νικόλα Παπαδόπουλο(σ.σ. όπως και με τον Νίκο Αναστασιάδη), καθότι εξασφαλίζει 38% έναντι 44% του προέδρου του ΔΗΚΟ, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων βρίσκεται στο 6%.

Αντίθετα με το πιο πάνω σενάριο, ο Σταύρος Μαλάς κερδίζει τις εκλογές με αντίπαλο στον δεύτερο γύρο τον Γιώργο Λιλλήκα, αφού εξασφαλίζει 39% έναντι 30% του ανθυποψηφίου του και με το ποσοστό των αναποφάσιστων να βρίσκεται μόλις στο 3%.

*Όπως με αντίπαλο τον Σταύρο Μαλά, έτσι και με αντίπαλο τον Γιώργο Λιλλήκα στην δεύτερη Κυριακή, ο Νικόλας Παπαδόπουλος κερδίζει τις προεδρικές εκλογές, αφού πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξασφαλίζει 45% έναντι 22% του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών.  Το ποσοστό των αναποφάσιστων στο σενάριο αυτό βρίσκεται στο 5%.
 

Σχεδόν το μισό του εκλογικού σώματος θεωρεί πως ανεξαρτήτως του τι θα ψηφίσει, ο Νίκος Αναστασιάδης θα είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών. Την αντίληψη αυτή έχει ένα 49% των ψηφοφόρων, την ώρα που ένα άλλο 40%, σχεδόν μοιράζεται όσον αφορά την εκτίμησή του για το ποιος θα είναι ο νικητής των Προεδρικών, ανάμεσα στους Νικόλα Παπαδόπουλο(21%) και Σταύρο Μαλά(19%).

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ:

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές