Η.Ε. :Θα καλωσορίζαμε οποιαδήποτε ΜΟΕ είναι αμοιβαίως αποδεκτά

Με συμφωνία των πλευρών για αμοιβαία μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης φαίνεται να συνδέουν τα Ηνωμένα Έθνη τις όποιες κινήσεις, είτε για το Βαρώσι είτε για επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους, αποφεύγοντας ωστόσο να προδικάσουν τι θα συμβεί σε περίπτωση μονομερών κινήσεων.
 
Ερωτηθείς, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ, αν υπάρχει κάποιο σχόλιο από τα Ηνωμένα Έθνη σε σχέση με την πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής Αμμοχώστου και για επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους, ανέφερε ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν σχέδια από τον ΟΗΕ για το άνοιγμα των Βαρωσίων, όμως δεν υπήρξε ποτέ κάποια συμφωνία στο παρελθόν. Όμως, αν οι δυο πλευρές είναι ανοιχτές στο ενδεχόμενο εξέτασης νέων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αυτό θα αποτελέσει μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη. «Όμως, πρέπει να δούμε τι θέλουν να κάνουν», υπέδειξε.
 
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει σε υποθετική ερώτηση για το τι θα γίνει αν η τουρκοκυπριακή πλευρά προβεί σε μονομερείς κινήσεις. «Το βασικό σημείο είναι ότι θα καλωσορίζαμε οποιαδήποτε ΜΟΕ είναι αμοιβαίως αποδεκτά από τις πλευρές», πρόσθεσε.
 
Νωρίτερα, ο Φερχάν Χακ αναφέρθηκε στο ψήφισμα που υιοθέτησε το Σ.Α. για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2018.
 
Ο Αν. Εκπρόσωπος είπε ότι το Σ.Α. εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειωθεί από το 2014, υπό την καθοδήγηση των ηγετών και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους συμμετέχοντες να διατηρήσουν τη δέσμευσή τους σε μία διευθέτηση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
 

Δειτε Επισης

Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Ζητά να μάθει ποιοι κρατικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν και σύνταξη η Χαραλαμπίδου
Σκότλαντ: Οι χώρες της Κοινοπολιτείας να ηγηθούν την προσπάθεια για προστασία των Ωκεανών
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Α. Δημητρίου: Τα δύσκολα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΤΑ ξεκινούν από τις 9 του Ιούνη και μετά
Λουκαΐδης στην ΚΣΣΕ-«Συνενοχή η σιωπή για όσα διαπράττονται στη Γάζα»
Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή