Συναγερμός για το Βαρώσι και τις τουρκικές μεθοδεύσεις

Μέρος των σχεδιασμών στους οποίους άρχισε να προβαίνει η τουρκική πλευρά έπειτα από την κατάρρευση των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού στο Κρανς Μοντάνα, φαίνεται ν’ αποτελεί η χθεσινή απόφαση που λήφθηκε στα κατεχόμενα για επιστροφή των Μαρωνιτών σε τρία κατεχόμενα χωριά τους.
 
Υπό το πρίσμα αυτό αντιμετώπισε η Κυβέρνηση τη σχετική απόφαση που λήφθηκε στα κατεχόμενα, η οποία στην πρώτη της αντίδραση έκανε λόγο για βήμα υλοποίησης των σχεδιασμών της Τουρκίας, μέρος των οποίων ήταν η αιτία πρόκλησης του αδιεξόδου στο Κρανς Μοντάνα, με στόχο τη διαιώνιση του στάτους κβο που προκλήθηκε από την τουρκική εισβολή.
 
Σημειώνεται πως μετά την πολιτική απόφαση που λήφθηκε από το ψευδοκράτος, άρχισαν οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την επιστροφή και εγκατάσταση των Μαρωνιτών.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σύμφωνα με δήλωση της «προεδρίας», πριν από την τεχνική εργασία για την κοινωνική, οικονομική και νομική πτυχή της εφαρμογής της απόφασης, άρχισε ο σχεδιασμός για την εγκατάσταση των Μαρωνιτών στα χωριά τους υπό το «πρωθυπουργικό» γραφείο και τα αρμόδια «υπουργεία» και τις «δυνάμεις ασφαλείας».
 
Ο «υφυπουργός παρά τω προέδρω» Γκιουρντάλ Χιουντάογλου δήλωσε ότι μετά την πολιτική απόφαση που ελήφθη χθες, οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την εφαρμογή της ξεκίνησαν σήμερα και περιλαμβάνουν μέτρα διευκόλυνσης της επιστροφής το συντομότερο και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι προπαρασκευαστικές αυτές εργασίες περιλαμβάνουν και τη βελτίωση της υποδομής των χωριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απόφαση σκοπιμότητας από το κατοχικό καθεστώς για επιστροφή των Μαρωνιτών
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βήμα υλοποίησης των τουρκικών σχεδιασμών η απόφαση για Μαρωνίτες
 
Την ίδια ώρα, άκρως ενδεικτικές των τουρκικών προθέσεων είναι οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες η χθεσινή απόφαση που λήφθηκε στα κατεχόμενα αποτελεί μόνο την αρχή των τουρκικών σχεδιασμών και πως μεθοδεύεται από πλευράς Τουρκίας το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.
 
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας Μιλιέτ, η οποία χαρακτηρίζει την απόφαση για επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους, ως πρόβα για το άνοιγμα της κλειστής πόλης των Βαρωσίων.
 
Σύμφωνα με την Μιλιέτ, ξεκίνησε η πρωτοβουλία για μονομερές άνοιγμα της κλειστής πόλης των Βαρωσίων, ώστε οι Ε/κ που ζούσαν στην πόλη πριν από το 1974 να μπορούν να επιστρέψουν υπό τ/κ διοίκηση.  
 
Αναφέρει περαιτέρω ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων συζητήθηκε με Αμερικανούς αξιωματούχους και πως τους είπαν ότι στην περίπτωση που αποτελέσει ένα βήμα προς τη λύση, τότε θα το στηρίξουν.
 
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι θα είναι μια κίνηση παρόμοια με εκείνη του ανοίγματος, μονομερώς, των οδοφραγμάτων το 2003, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα η πρόταση συζητήθηκε και στη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα. «Η Άγκυρα αντέδρασε θετικά στην πρόταση των Τ/κ και δόθηκαν οδηγίες να ξεκινήσουν εργασίες», γράφει η Μιλιέτ.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πρώτο βήμα αφορά την επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους. «Το άνοιγμα των χωριών αυτών είναι το πρώτο βήμα. Θα δούμε τι θα αντιμετωπίσουμε με τη διαδικασία επιστροφής στα χωριά και θα έχουμε εμπειρία. Το άνοιγμα των τριών χωριών θα είναι προετοιμασία για το άνοιγμα των Βαρωσίων, θα είναι πρόβα. Μετά θα έρθει η σειρά των Βαρωσίων», δήλωσε στην Μιλιέτ ανώτατη πηγή που επικαλείται η εφημερίδα.
 
Οι εξελίξεις και η διαφαινόμενη τουρκική κίνηση για την Αμμόχωστο έχει προκαλέσει συναγερμό στο Δήμο Αμμοχώστου, ο οποίος ζήτησε συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, καθώς επίσης και με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ  Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
 
Ανακοίνωση του Δήμου Αμμοχώστου αναφέρει ότι την ερχόμενη εβδομάδα, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί τις προσεχείς μέρες, ο Δήμαρχος Αλέξης Γαλανός θα παραθέσει δημοσιογραφική διάσκεψη για κατατόπιση αναφορικά με τις εξελίξεις και το θέμα της Αμμοχώστου.
 
Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται φυσικά και η Κυβέρνηση, η οποία σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, επεξεργάζεται έγγραφο με νομική τεκμηρίωση, όπου θα εξηγάτε πως άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου θα σημαίνει επέκταση της κατοχής.
 
Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε καταγγελία των τουρκικών προθέσεων στα Ηνωμένα Έθνη, ενώ σχολιάζοντας την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος για επιστροφή των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως δεν μπορεί να εμποδίσει κανένα Μαρωνίτη να επιστρέψει, αλλά τόνισε πως εάν η Τουρκία ενδιαφερόταν πραγματικά, θα επέτρεπε την επιστροφή υπό ε/κ διοίκηση.
 

Δειτε Επισης

Δύο νέα λεωφορεία για τους εγκλωβισμένους ενέκρινε το Υπουργικό
Πράσινο Υπουργικού για εκσυγχρονισμό διαχείρισης τ/κ περιουσιών-Τι αλλάζει στα κριτήρια διάθεσης
Καταργείται η υπόδειξη αρνητικού τεστ κορωνοϊού σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας
«Ναι» στα αιτήματα των συγγενών από την Ευρωβουλή-Σιγή ιχθύος από το Μαξίμου
Φορτηγό ακινητοποιήθηκε και μπλόκαρε τον αυτοκινητόδρομο-Έκλεισε η μια λωρίδα
Άνοιξαν πυρ κατά δικηγορικού γραφείου στην Πάφο
Εξωθούσαν ανήλικες στην πορνεία και τις πλήρωναν με κοκαΐνη στην Αθήνα-Τέσσερις συλλήψεις
Μόρφου Νεόφυτος για το σκάνδαλο στη Μονή-«Δαιμονικές δυνάμεις κάνουν πολλαπλές επιθέσεις, δοκιμάζεται η πίστη»
Στην Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής Πολιτικών Ηγέτιδων η ΠτΒ
Έτοιμο να αποπλεύσει για Γάζα το δεύτερο πλοίο με 500 τόνους βοήθειας