Έιντε: Ατμόσφαιρα προκλήσεων και έντασης στο Κρανς Μοντάνα

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε δηλώνει πεπεισμένος ότι η καλύτερη ευκαιρία για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο Κυπριακό είναι μέσω των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών.
 
Ο κ. Έιντε εξέδωσε γραπτή δήλωση στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι θα επιστρέψει στο νησί την ερχόμενη εβδομάδα για να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις του, υπενθυμίζοντας ότι έχει ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας την περασμένη βδομάδα και ότι αμέσως μετά μετέβη στην Κύπρο για επαφές με τον Ε/κ ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
 
Αναφέρει ακόμη ότι κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη είχε λεπτομερείς συζητήσεις με τον Γ.Γ. των Η.Ε., την ανώτατη ηγεσία του ΟΗΕ, τις εγγυήτριες δυνάμεις και με ένα ευρύ φάσμα της διπλωματικής κοινότητας.
 
«Κατά τις επαφές μου με τους ηγέτες στην Κύπρο αυτή τη βδομάδα, μοιράστηκα τα αποτελέσματα των επαφών μου στη Νέα Υόρκη και άκουσα τους δικούς τους προβληματισμούς για το αποτέλεσμα στο Κρανς Μοντάνα. Επιπρόσθετα, είχα συζητήσεις με άλλους σημαντικούς παράγοντες, περιλαμβανομένης της διπλωματικής κοινότητας στη Λευκωσία και τους αντιπροσώπους της Ε.Ε., καθώς και με διεθνή οικονομικά ιδρύματα που στηρίζουν τη διαδικασία", αναφέρει στη γραπτή του δήλωση ο κ. Έιντε.
 
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ, στο Κραν Μοντάνα υπήρξαν εκείνα τα κύρια στοιχεία που είναι αναγκαία για τη λύση και τα οποία - όπως σημειώνει χαρακτηριστικά-αναδείχθηκαν σε μια ατμόσφαιρα που χαρακτηριζόταν από προκλήσεις και ένταση.
 
Ο κ. Έιντε σημειώνει ότι θα πάρει χρόνο για να αξιολογηθούν όλες οι διαστάσεις της Διάσκεψης στο Κρανς Μοντάνα. Επίσης, προσθέτει, χρόνο θα πάρει να αξιολογηθούν και οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν, καθώς και το περιεχόμενο των συζητήσεων μεταξύ των συμμετεχόντων.
 
Υπενθυμίζει ακόμη ότι και ο ίδιος ο Γ.Γ. έχει πει ότι οι δύο πλευρές είναι σε περίοδο προβληματισμού και αναφέρει πως ο ίδιος, μετά τις συναντήσεις του στο νησί αυτή τη βδομάδα, είναι πεπεισμένος ότι μια αμοιβαία αποδεκτή λύση μπορεί να εξερευθεί μόνο στο πλαίσιο των παραμέτρων των ΗΕ.
 
Αναφέρει ότι επιστρέφει στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει τον Γ.Γ. για τα αποτελέσματα των συναντήσεών του και ότι θα βρίσκεται και πάλι στην Κύπρο την άλλη βδομάδα για να συνεχίσει τις επαφές του.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα