Ανδρέας Μαυρογιάννης: Η κάθαρση ήρθε στο δεύτερο μέρος του δείπνου

«Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία για την ακρίβεια του τι λέχθηκε και τι ακούστηκε στο δείπνο», δήλωσε σήμερα ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προχωρεί ελαφρά τη καρδία στη δημοσιοποίηση πρακτικών της 6ης Ιουλίου, αλλά γιατί είναι υποχρεωμένος να το πράξει.
 
Μιλώντας στο Τρίτο του ΡΙΚ, ο κ. Μαυρογιάννης υπογράμμισε πως ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου διέδιδε συνεχώς ότι υπέβαλε προτάσεις και ότι η τουρκική πλευρά είναι ένα βήμα μπροστά.
 
«Ωστόσο», υπέδειξε ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, «η κάθαρση ήρθε στο δεύτερο μέρος του δείπνου, όταν ξεκαθάρισε πως οι θέσεις του δεν αλλάζουν και ότι παραμένουν η συνθήκη εγγυήσεως και το επεμβατικό δικαίωμα».
 
Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης επισήμανε πως μόνο αυτός συνόδευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο δείπνο, προσθέτοντας ότι κρατούσε πρακτικά, σχεδόν κατά λέξη, όπως συνηθίζει κάθε φορά, χωρίς ποτέ να τον αμφισβητήσει κανένας.
 
«Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία για την ακρίβεια του τι λέχθηκε και τι ακούστηκε στο δείπνο», τόνισε, επισημαίνοντας ότι όσα ακούει τώρα τον ξεπερνούν.
 
Ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε ότι η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς κατατέθηκε από το προηγούμενο βράδυ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ανοικτό χαρτί. «Εκείνο που έμενε να διευκρινιστεί», είπε, «ήταν οι θέσεις της τουρκικής πλευράς».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μυστικό δείπνο ΤΕΛΟΣ- Στο φως  τα πρακτικά του Κρανς Μοντάνα από την Κυβέρνηση
 
Στο μεταξύ, είναι εξαιρετικής σημασίας να βρεθούν τρόποι και μέσα για επανάληψη της διαδικασίας στο Κυπριακό και για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται η διαρκής δέσμευση όλων στην Κύπρο, δήλωσε ο κ. Μαυρογιάννης μιλώντας στη συζήτηση πάνελ «Bridge to the Future», στο πλαίσιο του θερινού σχολείου, πανεπιστημιακού επιπέδου που διοργανώνει στην Κύπρο η  RCB Bank.
 
«Για μας είναι εξαιρετικής σημασίας να προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους και μέσα για να προχωρήσουμε και να ξαναρχίσουμε τη διαδικασία, γιατί δεν πιστεύω ότι έχουμε κάποια εναλλακτική λύση από την επανένωση και πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε και να βρούμε τους σωστούς τρόπους», είπε.
 
Ανέφερε επίσης ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί αν υπάρχει ένα μέρος ή εξωτερικοί παίχτες που λένε ότι αυτό είναι το τέλος και θα δούμε εναλλακτικά σενάρια, σημαίνει ότι αυτή η δέσμευση τίθεται υπό αμφισβήτηση.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται εξολοκλήρου στα χέρια της Τουρκίας, όπως το θέμα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και το εδαφικό.
 
Αναφερόμενος στον ρόλο του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι για την αποτυχία στην επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί να θεωρηθεί αποκλειστικά υπεύθυνος ο Πρόεδρος της Τουρκίας, αφού το πρόβλημα δεν επιλύεται εδώ και χρόνια, ανέφερε ωστόσο ότι αν θέλει ο κ. Ερντογάν πράγματι μπορεί να κάνει κάτι για την Κύπρο που μπορεί να οδηγήσει σε λύση.
 
Ωστόσο, ανέφερε ότι η Τουρκία δεν έχει στην πραγματικότητα οποιοδήποτε λόγο για να λύσει το Κυπριακό και η ιδέα είναι να δημιουργηθούν λόγοι για την Τουρκία ώστε να επιθυμεί να το λύσει, αξιοποιώντας θέματα όπως οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, η ενέργεια ή η οικονομία.
 
Ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να κάνει το καλύτερο που μπορεί για τη λύση, αφού αυτός ο δρόμος είναι μονόδρομος.
 
Αυτή τη φορά, συνέχισε, ήμασταν ίσως πιο κοντά από ποτέ, με την έννοια ότι είδαμε να αναδύεται σιγά  -σιγά ένα όραμα για το μέλλον το οποίο ήταν κοινό, με την ανάδυση μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής επανενωμένης χώρας, με βάση τους κανόνες της ΕΕ, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και με το άνοιγμα προοπτικών σε όλους τους τομείς, ειδικότερα στην οικονομία και τις επιχειρήσεις. 
 

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι