Σε ρόλο συνήγορου του Έιντε και νέες αιχμές για Αναστασιάδη από το ΑΚΕΛ

Με αμείωτη ένταση μαίνεται η αντιπαράθεση ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης αναφορικά με τα διαδραματισθέντα στο Κρανς Μοντάνα και τους λόγους για τους οποίους η Διάσκεψη για την Κύπρο, και δη το δείπνο της 6ης Ιουλίου, κατέληξε σε ναυάγιο.  
 
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ρωτήθηκε σήμερα για τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη σε σχέση με τις αναφορές Έιντε και ειδικότερα την πρόθεση του Προέδρου να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά του Κρανς Μοντάνα για αποκατάσταση της αλήθειας.
 
«Τα πρακτικά του Προέδρου θα δώσει, εμείς θα χαρούμε να δούμε τι λένε τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών, να δώσουν τα πρακτικά των Η.Ε. στη δημοσιότητα. Ο κάθε άνθρωπος που έχει λογική δεν μπορεί παρά να ανησυχεί από τη σύγκρουση μεγατόνων του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα Η.Ε., δεν είναι σύγκρουση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Έιντε. Ο κ. Έιντε πριν από μερικές μέρες πήρε τα συγχαρητήρια και του Γ.Γ. των Η.Ε. και του Συμβουλίου Ασφαλείας και συγκρουόμαστε με τον ΟΗΕ, με εκείνον που θα μας λύσει το πρόβλημα», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.
 
Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμη ότι ο κ. Αναστασιάδης ήταν λάβρος στο παρελθόν όταν κάποιοι επέλεγαν αυτή τη σύγκρουση με τον εκπρόσωπο του Γ.Γ. και όχι με τον ίδιο τον Οργανισμό. «Μέχρι χθες μας έλεγαν ότι ο κ. Γκουτέρες  έχει αποδείξει έμπρακτα ότι είναι πολιτικός άλλου επιπέδου, είναι ένας Γ.Γ. που έκανε τη μεγάλη διαφορά», σημείωσε.
 
«Οι ανησυχίες μας λοιπόν έχουν αυξηθεί και επιμένω ότι θα ήταν χρήσιμο να κάνουμε μια ενδοσκόπηση να δούμε μπας και χειριστήκαμε και εμείς τα ζητήματα λανθασμένα, μπας και οι προτεραιότητες τις οποίες καθορίσαμε μεταβαίνοντας στο Κρανς Μοντάνα ήταν διαφορετικές από τη λύση στο Κυπριακό. Αυτή την εκτίμηση εμείς εξακολουθούμε να την έχουμε, ανησυχούμε σε πολύ μεγάλο βαθμό γιατί αναπτύσσεται αυτή η έντονη αντιπαράθεση με τα Η.Ε. και δεν είναι προσωπική αντιπαράθεση με τον κ. Έιντε που έχει τη στήριξη του Γ.Γ. και του Σ.Α.» είπε  ο κ. Κυπριανού. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν έγινε σωστή προετοιμασία από τον κ. Έιντε, ο κ. Κυπριανού είπε ότι εάν δεν υπήρχε επαρκές έδαφος για ουσιαστική συζήτηση στο Κρανς Μοντάνα, γιατί τότε εμείς αποδεχθήκαμε να πάμε, γιατί πήγαμε στην Γενεύη, στον Μον Πελεράν 1, 2 και 3 αν κρίναμε ότι δεν υπήρχε έδαφος για θετικό αποτέλεσμα.
 
«Επίσης είναι κυπριακής ιδιοκτησίας ο διάλογος, και ο κ. Αναστασιάδης, ενώ σε κάποια φάση δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αποδεχθεί γεφυρωτικές προτάσεις από τον ΟΗΕ που να μη είναι δεσμευτικές, μετά το απέρριψε και αυτό και είπε ότι εμείς θα τα συζητήσουμε και εμείς θα τα βρούμε και δεν ήταν θέμα λοιπόν εκείνου που συντόνιζε τις διαπραγματεύσεις, αλλά θέμα εκείνων που συζητούσαν μεταξύ τους. Και αν ο κ. Αναστασιάδης έκρινε ότι δεν υπήρχε έδαφος για ουσιαστικό αποτέλεσμα, γιατί δέχθηκε να πάει στο Κρανς Μοντάνα την ώρα που γνώριζε ότι επρόκειτο για την κορύφωση της διαδικασίας και είτε θα καταλήγαμε σε συμφωνία, είτε σε αδιέξοδο με ότι αυτό συνεπάγεται», ανέφερε.
 
Σύμφωνα με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, οι εξελίξεις είναι ξεκάθαρες, δεν φαίνεται ότι θα επαναρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό και αυτό ανησυχεί το κόμμα. «Γιατί ήδη αναπτύσσονται φυγόκεντρες τάσεις και έχουν αρχίσει και στην τ/κ κοινότητα και στη δική μας να μιλάνε για λύση έξω από τα πλαίσια της ομοσπονδίας και η Τουρκία για λύση εκτός των πλαισίων του ΟΗΕ. Όλα αυτά θα πρέπει να μας προβληματίσουν  και να μας ανησυχούν, και όχι να μας ωθούν στο να επικεντρώνουμε την προσπάθειά μας στο πώς να αντιμετωπίσουμε την κριτική που δεχόμαστε από τον κ. Έιντε ή οποιονδήποτε άλλο».
 
« Άλλη θα έπρεπε να ήταν η προτεραιότητα και στόχος μας, πώς διατηρείται ανοιχτή η προσπάθεια για λύση και αναλωνόμαστε σε ζητήματα τριτεύουσας σημασίας απλώς για να περισωθεί το κύρος του κ. Αναστασιάδη. Αυτό συμβαίνει τώρα, χάσαμε την ουσία και ασχολούμαστε με ζητήματα ήσσονος σημασίας», ισχυρίστηκε ο Άντρος Κυπριανού.
 
Η απάντηση της Κυβέρνησης
«Δυστυχώς, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ κ. Άντρος Κυπριανού, για άλλη μια φορά προσπαθεί να αφήσει σκιές και να δημιουργήσει αμφιβολίες για τις προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και του Προέδρου της Δημοκρατίας στο τραπέζι των συνομιλιών, αλλά και να επιρρίψει ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για χειρισμούς που έγιναν όλο αυτό το διάστημα. Είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε θέτοντας τα πράγματα στην ορθή τους διάσταση», ήταν η απάντηση του αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Βίκτωρα Παπαδόπουλου, για να υπογραμμίσει τα εξής:  
 
Πρώτον, ενώ από τη μια ο κ. Κυπριανού διακηρύττει ότι το ναυάγιο έγινε εξ υπαιτιότητας της τουρκικής πλευράς, από την άλλη με διάφορες σοφιστείες τύπου «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προετοιμάστηκε» ή «δεν χειρίστηκε τα πράγματα σωστά», αναιρεί τις ευθύνες τις Τουρκίας για το ναυάγιο.  Ή το ένα συμβαίνει ή το άλλο συμβαίνει. Και τα δυο δεν μπορούν να συμβαίνουν.
 
Δεύτερον, ο κ. Κυπριανού διακηρύττει ότι ακόμη δεν γνωρίζει τι διημείφθη στο δείπνο της 6ης Ιουλίου. Εάν ο κ. Κυπριανού-μετά από τις διπλές καθημερινές ενημερώσεις που τύγχανε στο Κρανς Μοντανά το Εθνικό Συμβούλιο για τα διαδραματισθέντα στη Διάσκεψη για την Κύπρο, τόσο από τον Πρόεδρο όσο και από τον διαπραγματευτή, καθώς και μετά τη διπλή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στη Λευκωσία μετά τη Διάσκεψη, όπου αναγνώστηκαν και τα πρακτικά στο δείπνο της 6ης Ιουλίου, αλλά μετά και την ενημέρωση που έκανε ο κ. Κοτζιάς εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης στο Σώμα, καθώς επίσης και την ενημέρωση της οποίας έτυχε ο ίδιος από τον Έλληνα Πρωθυπουργό - δεν έχει αντιληφθεί ακριβώς τι έγινε, τότε για αυτό δεν ευθύνεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
Τρίτον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατάφερε όλο αυτό το διάστημα, εκτός από τις σημαντικότατες συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στις συνομιλίες με τον κ. Ακιντζί, για πρώτη φορά να φέρει την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κατάφερε να τεθεί το θέμα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και των κατοχικών στρατευμάτων ως πρωταρχικό ζήτημα επίλυσης του Κυπριακού από τον ΟΗΕ και τον Γενικό του Γραμματέα, αλλά και την κατάθεση χαρτών σε συμφωνημένο πλαίσιο απόκλισης ως προς το ποσοστό εδαφικών αναπροσαρμογών.
Αν μετά από όλα αυτά που έχουν επιτευχθεί και που θα πρέπει να θεωρούνται κεκτημένο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Κυπριανού βλέπει προχειρότητα, έλλειψη προετοιμασίας και λανθασμένους χειρισμούς από μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, αυτό είναι κάτι που το αφήνουμε στην κρίση του λαού.
 
Να υπενθυμίσουμε μόνο ότι ο κ. Κυπριανού δημόσια χαιρέτισε την εποικοδομητική στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας που ήταν ο μόνος που υπέβαλε γραπτώς συγκεκριμένες και υπό προϋποθέσεις προτάσεις εντός του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ, στο Κρανς Μοντανά, και καλούσε δημοσίως την τουρκική πλευρά να ανταποκριθεί στην εν λόγω ενέργεια του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δυστυχώς, η τουρκική πλευρά δεν ανταποκρίθηκε ποσώς.
 
«Τέλος, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν συγκρούεται με τα Ηνωμένα Έθνη και τον Γενικό τους Γραμματέα, τον οποίον βαθύτατα εκτιμά. Εκείνο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όμως, έχει καθήκον να αντιμετωπίσει είναι τις όποιες διαστρεβλώσεις, αναλήθειες και παραποιήσεις γεγονότων επιχειρούνται είτε δια δηλώσεων είτε δια της υπόγειας διασποράς φημών από μέρους κάποιων που φέρουν την ευθύνη να είναι αντικειμενικοί και να υπερασπίζονται το διεθνές δίκαιο και τις αξίες των Η.Ε.», καταλήγει ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Eide Κασουλίδη στη σκιά της κατσάδας από Αναστασιάδη
 
 

Δειτε Επισης

Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»