Προεδρικές όπως το 2013 συν ο Νικόλας

Το κάδρο των προεδρικών εκλογών του προσεχούς Φεβρουαρίου αρχίζει να προσλαμβάνει την τελική του μορφή έπειτα και από την προχθεσινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, βάσει της οποίας το κόμμα εισέρχεται σε διάλογο με τον Σταύρο Μαλά προς διερεύνηση των δυνατοτήτων μεταξύ τους προγραμματικής συνεργασίας.
 
Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής ήρθε να δώσει τέλος στο σίριαλ, όπως εξελίχθηκε, εξεύρεσης του υποψηφίου που θα υποστηρίξει το ΑΚΕΛ στις προεδρικές εκλογές, καθότι τα γνωστά γεγονότα με την περίπτωση του Μάικ Σπανού, αλλά και η κατά γενική παραδοχή δυστοκία που υπήρξε στην αναζήτηση και κατάληξη σε μια προσωπικότητα που να πληροί κατά τον μέγιστο δυνατό βαθμό τις προδιαγραφές που τέθηκαν από πλευράς ηγεσίας του ΑΚΕΛ, μετέτρεψε την όλη διαδικασία σε πρωτόγνωρο βραχνά για την Εζεκίας Παπαϊωάννου.
 
Η κατάληξη στον Σταύρο Μαλά, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί «θυσιάστηκε» προ μηνών προσωρινά για χάρη του ειδυλλίου που η ηγεσία του ΑΚΕΛ είχε αναπτύξει με τον Μάικ Σπανό, αποτελεί ουσιαστικά κατάληξη σε μια δοκιμασμένη συνταγή, αυτή του 2013, όταν και κάτω από πολύ πιο αντίξοες για το ΑΚΕΛ συνθήκες, ο κ. Μαλάς κατάφερε να εκπληρώσει τον βασικό στόχο που έθετε το κόμμα της Αριστεράς. Δηλαδή, να βρεθεί ο υποψήφιος του στον δεύτερο γύρο.  
 
Με δεδομένη πλέον την κάθοδο του ΑΚΕΛ στις προεδρικές εκλογές με τον Σταύρο Μαλά, επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής οι προβλέψεις για εκλογές τεσσάρων βασικών υποψηφίων, ως εξής:
 
*Νίκος Αναστασιάδης, υποστηριζόμενος από τον ΔΗΣΥ (θεωρείται βέβαιη η υποψηφιότητά του παρόλο που δεν έχει ακόμη εξαγγείλει).
 
*Σταύρος Μαλάς, υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ.
 
*Νικόλας Παπαδόπουλος, υποστηριζόμενος από το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και το Κίνημα Αλληλεγγύη.
 
*Γιώργος Λιλλήκας, υποστηριζόμενος από την Συμμαχία Πολιτών.
 
Σημειώνεται πώς από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, εκκρεμούν οι αποφάσεις του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών και του ΕΛΑΜ.
 
Σε ό,τι αφορά τους Οικολόγους-Συνεργασία Πολιτών, το Κίνημα βρίσκεται σε διάλογο με τους Νικόλα Παπαδόπουλο και Γιώργο Λιλλήκα, με τις περισσότερες πιθανότητες να συγκεντρώνει η προοπτική στήριξης της υποψηφιότητας του προέδρου του ΔΗΚΟ.
 
Αναφορικά με το ΕΛΑΜ, πρόθεση του Κινήματος είναι να κατέλθει στις προεδρικές εκλογές με δικό του υποψήφιο.
 
Πάνε για επικαιροποίηση
Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά το ΑΚΕΛ, συνάντηση με τον Σταύρο Μαλά με στόχο την επικαιροποίηση και συγκεκριμενοποίηση των θέσεών του θα έχει αύριο, η Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής κόμματος, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.
 
«Ξέρουμε ποιες είναι οι θέσεις, εκείνο το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε ακριβώς πώς επικαιροποιούνται αυτές οι θέσεις συγκεκριμενοποιούνται και θα προβληθούν από τον ίδιο βέβαια στον κυπριακό λαό», ανέφερε ο κ. Κυπριανού.
 
Ο κ. Κυπριανού είπε πως ο κ. Μαλάς πληρούσε τις προϋποθέσεις που έθεσε η Κ.Ε. και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη να έχει την πολιτική βούληση να εργαστεί αμέσως μετά την εκλογή του για να αξιοποιήσει όλα τα περιθώρια για λύση του Κυπριακού, στην εκλεξιμότητα, στην ανάγκη για εφαρμογή φιλολαϊκής πολιτικής, την ανακατανομή του εθνικού πλούτου, στην υλοποίηση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων στην κοινωνία και στην ανάγκη είναι έτοιμος να συγκρουστεί με φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς, κάτι που χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο.
 
«Συζητώντας στην Κεντρική Επιτροπή καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο Σταύρος Μαλάς πληροί όλες αυτές τις προϋποθέσεις», είπε Γ.Γ του ΑΚΕΛ.
 
Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, η στήριξη της υποψηφιότητας του κ. Μαλά θα οριστικοποιηθεί σε έκτακτο παγκύπριο συνέδριο, αφού προηγηθεί συζήτηση στις κομματικές ομάδες βάσης (ΚΟΒ).
 
Ωστόσο, όπως είπε, η Γραμματεία της Κ.Ε. δεν επιθυμεί να μεταβεί στις ΚΟΒ τώρα λόγω των θερινών διακοπών γιατί επιθυμεί να υπάρξει στις συζητήσεις η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Όπως εκτιμάται, το έκτακτο συνέδριο τοποθετείται χρονικά στο τρίτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου.
 
Είπε τέλος ότι ο κ. Μαλάς δεν θα πρέπει να αναμένει την ολοκλήρωση των κομματικών διεργασιών για να κάνει τους δικούς του σχεδιασμούς για το πώς θα κινηθεί.
 

Δειτε Επισης

Πέφτουν τα τείχη, ανοίγει ο δρόμος για την δικαίωση των 57 θυμάτων των Τεμπών
Φωτιά σε δύο οχήματα έξω από μηχανουργείο στην Πάφο-Επηρεάστηκε και τρίτο
Καλωσόρισε τη λειτουργία διαδρόμου από την Κύπρο, τόνισε ανάγκη χερσαίων περασμάτων ο Μπορέλ
ΒΙΝΤΕΟ: Επί ποδός καθ' όλη της διάρκεια της νύχτας συνεργεία της Πυροσβεστικής-Πλημμύρησαν σπίτια και δρόμοι
Σαραντατετράχρονος έβρισε και γρονθοκόπησε αλλοδαπό στην Πάφο-Συνελήφθη για υπόθεση ρατσισμού
Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων
Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Πλημμύρισαν υπόγεια και δρόμοι, 72 κλήσεις για βοήθεια- Ο απολογισμός της κακοκαιρίας