O Έιντε συναντάται με Αναστασιάδη και Ακιντζί


Στην Κύπρο βρίσκεται σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε για να έχει τις πρώτες, μετά το Κραν Μοντανά, συναντήσεις του, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στις 10.30 το πρωί και τον Μουσταφά Ακιντζί στις 14.30.

Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, μετά την κατάρρευση των δεκαήμερων συνομιλιών στο ελβετικό χιονοδρομικό θέρετρο, ο κ. Έιντε είπε ότι αυτό που εμπόδισε τη λύση στις συνομιλίες του Κυπριακού στο Κραν Μοντανά, δεν είναι το τι θα μπορούσε να είναι το τελικό αποτέλεσμα, αλλά η αδυναμία να φτάσουμε σε αυτό το τελικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Έιντε αναφέρθηκε στη συνέντευξή του σε "μια συλλογική αποτυχία", η οποία - υποστηρίζει - "συμπεριλαμβάνει όλους όσους ήταν εκεί". Αν κάτι αποτύχει, «όλοι πρέπει να σκεφτούν τι έπρεπε να κάνω για να το βελτιώσω, αντί να τρέχω και να πω ότι όλοι οι άλλοι έκαναν τα λάθη», εξήγησε.

Σχετικά με το ακανθώδες ζήτημα της κατάργησης του ισχύοντος συστήματος εγγυήσεων, όπως οριζόταν στις Συνθήκες του 1960, οι οποίες εγκαθίδρυσαν την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Έιντε ανέφερε ότι τα πράγματα κινούνταν προς μια "σημαντική πρόοδο (breakthrough) στις εγγυήσεις, αλλά εξακολουθούσαμε να έχουμε τα εκκρεμή ζητήματα για τα στρατεύματα. Μεταξύ της «ρήτρας λήξης της ισχύος» και της αναθεώρησής της διαχρονικά, δεν είχαμε ακόμα την τελική συμφωνία ", είπε στο ΚΥΠΕ.

Ο κ. Έιντε δήλωσε ότι υπήρχαν κάποια «πολύ σημαντικά και πολύ εποικοδομητικά ανοίγματα από την ελληνοκυπριακή πλευρά ... από τον κ. Αναστασιάδη, στο εσωτερικό μέτωπο», τα οποία παρουσιάστηκαν εντός του πλαισίου να ικανοποιείτο κι αυτός σε άλλα θέματα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι στο πολύωρο δείπνο της 6ης Ιουλίου, που συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, «όλοι στο δωμάτιο καταλάβαιναν ότι αυτό δεν οδηγούσε κάπου. Υπήρχε επιδείνωση της εμπιστοσύνης ... Το κλίμα, ο τόνος, ο τρόπος που μιλούσαν οι άνθρωποι μεταξύ τους και για τους άλλους, δεν ταίριαζε σε ανθρώπους που επρόκειτο να ενωθούν».

O κ. Έιντε αναφέρθηκε σε μία συμφωνία πακέτο και μίλησε για έξι στρατηγικά θέματα που αφορούσαν την αντικατάσταση της Συνθήκης Εγγυήσεων από έναν μηχανισμό εφαρμογής, το μέλλον των στρατευμάτων, την εκ περιτροπής προεδρία, το μέλλον μιας «ιδιαίτερης τοποθεσίας» - όπως το περιγράφει, εννοώντας τη Μόρφου -  το καθεστώς του περιουσιακού και την ισοδύναμη ή ειδική μεταχείριση των Τούρκων υπηκόων.

«Αν είχαμε απαντήσει αυτά τα ερωτήματα, θα μπορούσαμε να είμαστε πέραν από το σημείο μη επιστροφής», παραδέχτηκε.


Κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Έιντε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι ο λόγος που δεν υπήρξε θετικό αποτέλεσμα στη Διάσκεψη για την Κύπρο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα.
 
«Είναι η εμμονή της Τουρκίας για συνέχιση της Συνθήκης Εγγυήσεων, της ύπαρξης παρεμβατικών δικαιωμάτων στην Κύπρο και της θέσης της Άγκυρας για μόνιμη τουρκική στρατιωτική παρουσία στο νησί, που οδήγησαν σε αδιέξοδο τις συζητήσεις στο Κρανς Μοντανά», επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης.
 
Κληθείς να σχολιάσει κάποιες θέσεις που εξέφρασε ο κ. Έιντε, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε την υιοθέτηση της θέσης της Λευκωσίας και της Αθήνας από τον Ειδικό Σύμβουλο σε σχέση με το ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο Κυπριακό που να προβλέπει εγγυητικά και παρεμβατικά δικαιώματα στην Κύπρο από την όποια τρίτη χώρα.
 
«Την ίδια στιγμή, κάποιες αναφορές του κ. Έιντε στη συνέντευξή του και ειδικότερα για τα τεκταινόμενα στο δείπνο της 6ης Ιουλίου και τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας, επιβεβαιώνουν αυτό που και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δημόσια έχει επισημάνει, ότι δυστυχώς ο κ. Έιντε σε πολλές των περιπτώσεων πίστευε ότι συμβαίνει αυτό που ήθελε να συμβεί και μέσα σε αυτό το πλαίσιο υποβαθμίζει ουσιαστικές διαφωνίες που προέκυπταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», σχολίασε περαιτέρω ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς