Πρόεδρος: Υπόσχεση προς τους νεκρούς μας να μην εγκαταλείψουμε την προσπάθεια

Μηνύματα με αποδέκτες τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στο Προεδρικό Μέγαρο.
 
«Κάποιοι των συμπατριωτών μας και κυρίως η Τουρκία πανηγυρίζουν γιατί με το πρόσχημα της αποκατάστασης της συνταγματικής τάξης εισέβαλε και εκτόπισε 167 χιλιάδες Ελληνοκύπριους δολοφόνησε χιλιάδες, άφησε πέραν των 1500 αγνοουμένων, ενώ συνεχίζει με την παρουσία 40 χιλιάδων στρατού παράνομα να κατέχει το 37% του εδάφους της Κυπριακής δημοκρατίας», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Πρόσθεσε πως η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και κάθε αρχής διεθνούς δικαίου.
 
Ο Πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε όσα προηγήθηκαν της εισβολής. «Θα ήμουν, όμως, ασύγγνωστα ανιστόρητος αν δεν αναφερόμουν στα όσα προηγήθηκαν της εισβολής και πιο συγκεκριμένα στην αμφισβήτηση της νομιμότητας που σαν συνακόλουθο  έφερε τον αδελφοκτόνο διχασμό τον οποίο εκμεταλλεύτηκε  η ελληνόφωνη χούντα των Αθηνών για να διαπράξει το εγκληματικό πραξικόπημα».
 
«Δεν καταδικάζουμε για να αναξέσουμε πληγές», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «αλλά για να πάρουμε επιτέλους μαθήματα από μία μακραίωνη Ιστορία που εκείνο που δίδαξε και διδάσκει είναι πως στο διχασμό χρεώνουμε τις χαμένες πατρίδες και στην ενότητα πιστώνουμε τις ένδοξες σελίδες της Ιστορίας μας.
 
Αναφερόμενος στους συμπατριώτες που πανηγυρίζουν με την αδιάλλακτη στάση που κρατά η Τουρκία τόνισε πως  θέλει να απαντήσει στους ισχυρισμούς τους πως νιώθουν ανασφαλείς, επαναλαμβάνοντας πως η καλύτερη απάντηση είναι μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση.
 
«Το δικό μας όραμα είναι να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, τις τύχες του οποίου θα διαχειρίζονται οι νόμιμοι κάτοικοι το νησιού, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι τον αλληλοσεβασμό και την κατανόηση των ανησυχιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, όπως έχουν διαμορφωθεί μέσα από τα πικρά διδάγματα της σύγχρονης Ιστορίας της πατρίδας μας», σημείωσε ο Νίκος Αναστασιάδης.
 
Αναφερόμενος στους πεσόντες του 1974 υπογράμμισε πως «δεν τιμώνται μόνο με μνημόσυνα και ευχές. Τιμώνται με έργα. Και εκείνο που πάντοτε αποτελεί προτεραιότητα μας είναι να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά σε αυτό τον τόπο να βιώσει τον πόλεμο.  Να μην επιτρέψουμε να χάνονται άνθρωποι ή ανθρώπινες ζωές για να σωθεί η πατρίδα».
 
Για τη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κρανς Μοντανά υπήρξε σημείωσε πως ήταν ένας ακόμη σταθμός στη μεγάλη μας πορεία για την επίλυση του Κυπριακού.« Σε καμία όμως περίπτωση δεν είναι το τέλος, όπως δηλώνουν εκείνοι που επιθυμούν να αποφύγουν την ανάληψη των ευθυνών τους» σημείωσε.
 
Απευθυνόμενος στους Τουρκοκύπριους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως τα οφέλη από τη λύση θα αφορούν όλους τους Κύπριους.  «Για εμάς τους Ελληνοκύπριους κύριο μέλημα μας είναι η ασφάλεια, αλλά και μια δίκαιη λύση που θα ανταποκρίνεται σε όσα βρίσκονται υπό κατοχή. Για τους Τουρκοκύπριους είναι η απόκτηση επιτέλους μίας νόμιμης οντότητας που θα κατοχυρώνει και θα διασφαλίζει στο διηνεκές την υπόσταση τους».
 
Θεωρώ πως οι προτάσεις που καταθέσαμε διαχρονικά, αλλά και στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης στο Κρανς  Μοντανά δίνουν απαντήσεις και στις δικές τους ανησυχίες.
 
Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως μπορεί οι εξελίξεις να μας απογοήτευσαν προσωρινά, όμως δεν πρόκειται όμως σε καμία περίπτωση να μας οδηγήσουν στη μοιρολατρία και στην εγκατάλειψη της προσπάθειας .
 
«Αυτή είναι η μεγάλη μας υπόσχεση προς όσους έδωσαν τη ζωή τους, προς όσους αγωνίστηκαν για αυτό τον τόπο, προς όσους χάθηκαν και βασανίστηκαν. Αυτός ήταν και θα παραμείνει ο στόχος μας τον οποίο απαρασάλευτα θα διεκδικούμε».

Δειτε Επισης

Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Ζητά να μάθει ποιοι κρατικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν και σύνταξη η Χαραλαμπίδου
Σκότλαντ: Οι χώρες της Κοινοπολιτείας να ηγηθούν την προσπάθεια για προστασία των Ωκεανών
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Α. Δημητρίου: Τα δύσκολα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΤΑ ξεκινούν από τις 9 του Ιούνη και μετά
Ισραήλ στο Ιράν: Επιλέξαμε να μη χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα
Λουκαΐδης στην ΚΣΣΕ-«Συνενοχή η σιωπή για όσα διαπράττονται στη Γάζα»
Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ