O Τούρκος φωτογράφος που τράβηξε την πιο γνωστή φωτογραφία της εισβολής

Περιγράφοντας μια από τις  «δυνατές» ιστορίες που έζησε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας κατά την διάρκεια τις τουρκικής εισβολής το 1974, στο βιβλίο «Κυπρίων ιατρών έργα η ιατρική στην Κύπρο 1950-2015», του Λάκη Κ.Αναστασιάδη, ο θωρακοχειρουργός Ανδρέας Δ.Δημητριάδης, αναφέρεται στη νοσηλεία του Τούρκου φωτογράφου – πολεμικού ανταποκριτή.

Ο Τούρκος φωτογράφος- πολεμικός ανταποκριτής, ονόματι Ergin Konuksever,είναι ο φωτογράφος που απαθανάτισε τους πέντε Ελληνοκύπριους αιχμάλωτους – αγνοούμενους στρατιώτες γονατιστούς, μπροστά σε ένοπλους Τούρκους στρατιώτες. Η φωτογραφία  αυτή έγινε η πιο χαρακτηριστική φωτογραφία της τουρκικής εισβολής.

Η πιο χαρακτηριστική φωτογραφία της τουρκικής εισβολής
Η γνωστή φωτογραφία που απαθανάτισε ο Τούρκος φωτογράφος – ανταποκριτής κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής δείχνει τους πέντε αιχμάλωτους εθνοφρουρούς. Τον Αντώνη Κορέλη, τον Χριστόφορο Σκορδή, τον Ιωάννη Παπαγιάννη και τον 17χρονο κληρωτό στρατιώτη Φίλιππο Χατζηκυριάκου. Τα οστά τους βρέθηκαν 35 χρόνια μετά μέσα σε πηγάδι, ένα χιλιόμετρο μακριά από το σημείο της σύλληψης τους. «Είχε μια σφαίρα στο κρανίο και σπασμένα τα κόκκαλα των χεριών του», αναφέρει η Ελένη Σκορδή – Καλλένου , αδελφή του Χριστόφορου Σκορδή.

Πως βρέθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας
Μετά την φωτογράφηση αυτή, ο Τούρκος πολεμικός ανταποκριτής, μαζί με έναν συνάδελφό του, οδηγώντας το όχημα προς την τουρκική συνοικία της Λευκωσίας  βρήκαν μια έγκυο Τουρκοκύπρια, η οποία απελπισμένη ζητούσε βοήθεια ευρισκόμενη στο στάδιο γέννας. Την πήραν μαζί τους. Το τζιπ που τους μετέφερε έχασε τον προσανατολισμό του και έπεσε πάνω σε ελληνική περίπολο στο Καϊμακλί. Προσπαθώντας να διαφύγουν πυροβολήθηκαν και συνελήφθησαν από εθνοφρουρούς. Αυτοί τους μετέφεραν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Η ταυτότητα του άγνωστη στους  γιατρούς. Ήταν 16η Αυγούστου 1974. Δινόταν η Μάχη της Λευκωσίας και γινόταν χαμός μέσα στο νοσοκομείο. Ο τούρκος δημοσιογράφος σοβαρά τραυματισμένος στον δεξιό θώρακα μπαίνει αμέσως στο χειρουργείο.

«Ήταν ίσως η πιο δύσκολη μέρα στο χειρουργείο», θυμάται ο χειρουργός Ανδρέας Δημητριάδης. Η εγχείριση τελειώνει με επιτυχία. Όταν η κατάσταση της υγείας του ήταν πια σταθερή παραδόθηκε στα Ηνωμένα Έθνη και επέστρεψε στην Τουρκία.

Η συνάντηση μετά από 35χρόνια
Ο γιατρός Δημητριάδης είχε ξεχάσει σχεδόν τελείως το πιο πάνω περιστατικό. Ο Τούρκος δημοσιογράφος όμως δεν ξέχασε. Επρόκειτο για τον πιο διάσημο δημοσιογράφο και πολεμικό ανταποκριτής της  Τουρκίας. Ο Ergin Konuksever, με αποστολές σε πολεμικά μέτωπα στο Ιράκ, Αφγανιστάν, Πακιστάν και Κύπρο θεωρείται ήρωας στην πατρίδα του.

Για πολλά χρόνια προσπαθούσε να ανακαλύψει ποιος ήταν ο Έλληνας γιατρός, ο οποίος τον είχε χειρουργήσει σώζοντας του τη ζωή. Για το σκοπό αυτό ανάθεσε στον Ahmet Algin, τουρκοκύπριο γιατρό – ογκολόγο, ο οποίος μετά από μήνες έρευνας ανακάλυψε την ταυτότητα του γιατρού Δημητριάδη. Ειδοποιήθηκε ο Konuksever και διαμήνυσε στον γιατρό Δημητριάδη ότι ήθελε να τον συναντήσει.

Η συνάντηση διευθετήθηκε το καλοκαίρι του 2009, στο δημοσιογραφικό κέντρο «Ανατόλια», στο ξενοδοχείο «Ledra Palace». Οι δύο άντρες συναντήθηκαν, αγκαλιάστηκαν, φιλήθηκαν και για ώρα πολύ διηγούνταν ιστορίες ο ένας στον άλλο.

Τα ΜΜΕ κάλυψαν ευρέως τη συνάντηση των δύο ανδρών και από τις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος και ιδιαίτερα στην Τουρκία.
Αιμορραγούσα συνεχώς. Φτάνοντας στις πρώτες Βοήθειες κατάλαβα ότι οι νοσοκόμοι συζητούσαν αν θα με άφηναν να πεθάνω από αιμορραγία. Τότε εμφανίστηκε ένας νεαρός γιατρός με αστραφτερά γαλάζια μάτια, ο οποίος αποτεινόμενος στους νοσηλευτές του είπε: «Πήρα τον όρκο του Ιπποκράτη και για εμένα δεν έχει σημασία αν είναι Έλληνας ή τούρκος , περιέγραψε σε συνέντευξη του ο Konuksever.

Στο τέλος της συνάντησης τους, ο Τούρκος δημοσιογράφος αγκαλιάζει τον γιατρό Δημητριάδη, του σφίγγει το χέρι και σκύβοντας στο αυτί του λέει: «Για εμένα, είσαι το χέρι του Θεού. Ευχαριστώ!». Άφησε τα δώρα που είχε φέρει μαζί του για τον σωτήρα- γιατρό του και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη.

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»