Άλλες διαδικασίες από ‘δω και μπρος στην Κύπρο

Με μια ώρα καθυστέρηση έφτασε στα κατεχόμενα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος από τις επτά συναντάται με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Το δείπνο εργασίας με την «κυβέρνηση» και τους αρχηγούς των «κοινοβουλευτικών κομμάτων» αντί στις 7.45, θα ξεκινήσει στις 8.45.  
 
 
Οι δημοσιογράφοι που ανέμεναν τον Τούρκο Υπουργό έξω από το λεγόμενο προεδρικό τον ρώτησαν «πώς είστε κύριε Υπουργέ;», για να πάρουν την απάντηση «μου θυμίσατε το Κραν Μοντάνα».   Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, δεν αναμένεται να γίνουν δηλώσεις.
 
"Από δω και μπρος θα υπάρξουν άλλες διαδικασίες στην Κύπρο"
 
Από δω και μπρος θα υπάρξουν άλλες διαδικασίες στην Κύπρο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών , κατηγορώντας την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα ότι ενώ γίνονταν διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα ‘έκαναν μονομερές βήμα’ με τη γεώτρηση δείχνοντας την πραγματική τους πρόθεση. Είπε ότι η Τουρκία και τα κατεχόμενα θα αντιδράσουν με δικό τους βήμα στη γεώτρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας υποστηρίζοντας ότι θα είναι αφορμή για την ε/κ πλευρά να εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Τούρκος Υπουργός προέβη στις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει από την Άγκυρα για τα κατεχόμενα.
 
Σε ερώτηση για τη γεώτρηση, δήλωσε ότι “δεν είναι σωστό η ε/κ διοίκηση να κάνει μονομερή βήματα. Επειδή για τα αποθέματα στα περίχωρα της Κύπρου έχει δικαιώματα και ο τ/κ `λαός`. Ενώ στο Κραν Μοντάνα διεξάγονταν διαπραγματεύσεις κάνοντας τέτοιο βήμα ο ε/κ τομέας και η Ελλάδα έδειξαν την πραγματική τους πρόθεση. Το σχέδιό τους είναι να παρατείνουν τη διαδικασία και να την αναβάλουν. Απέναντι σε αυτό το βήμα που έκαναν μονομερώς η Τουρκία και η ‘τδβκ’ δεν θα μείνουν αμέτοχοι, θα κάνουν βήμα μαζί. Δίνοντάς το αυτό ως αφορμή θα εγκαταλείψουν το τραπέζι. Εμείς αυτό το σχέδιο το είδαμε αλλά δεν έγινε όπως ήθελαν. Η διαδικασία στο Κραν Μοντάνα μπλόκαρε εξαιτίας τους και ο ΓΓ έλαβε την απόφαση να μην συνεχίσει με αυτό τον τρόπο”, ανέφερε.


Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καλή πρόθεση. “Αφού η ε/κ πλευρά έχει δικαίωμα τότε γιατί δεν επικεντρώνεσαι στη λύση και κάνεις μονομερείς δραστηριότητες; Αλλά συνήθισαν. Το 2004 στο δημοψήφισμα απέρριψαν το σχέδιο Ανάν. οι κύριοι τους βράβευσαν, τους πήραν αμέσως στην ΕΕ, και τους κακόμαθαν. Ό,τι και να κάνουν τους στηρίζουν. Τώρα εδώ μια τόσο μικρή πλευρά και στριμώχνουν τη διαδικασία της ΕΕ. Και η ΕΕ τους ενθαρρύνει. Ηταν γνωστές οι παράμετροι για να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι δικές μας κόκκινες γραμμές ήταν γνωστές. Σε αυτό το πλαίσιο θέλαμε να λυθεί. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ήθελα πολύ να δω το πραγματικό πρόσωπο, ποιες χώρες εντός της ΕΕ κρύβονταν πίσω από  το κυπριακό πρόβλημα", ανέφερε.
 
Συνεχίζοντας, είπε ότι "αλλά από δω και μπρος θα υπάρξουν άλλες διαδικασίες στην Κύπρο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα αυτή η διαδικασία. Εμείς από τη μέρα που ήρθαμε στην εξουσία μέχρι σήμερα ήμασταν ένα βήμα μπροστά για τη λύση και δεν διστάσαμε καθόλου. Πήραμε και πολιτικά ρίσκα αλλά αν μια πλευρά δεν θέλει, τότε πρέπει να κοιτάξει κανείς το δικό του καλό. Σήμερα θα πάω στην ‘τδβκ’ και εκεί θα διαβουλευτούμε. Θα καθορίσουμε τι οδικό χάρτη θα ακολουθήσουμε, θα διαβουλευτούμε και θα αποφασίσουμε”, ανέφερε.
 
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι πλέον οι χώρες της ΕΕ δεν πρέπει να κρύβονται πίσω από το Κυπριακό και πρέπει να άρουν το -δήθεν- εμπάργκο εναντίον της ‘τδβκ’ όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, λέγοντας ότι είναι απάνθρωπο. Πρόσθεσε ότι πέραν του Κυπριακού θέλουν να συνεχίσουν την συνεργασία τους με την ΕΕ και περιμένουν ειλικρίνεια από την ΕΕ.
 
Αποφυγή εντάσεων επιθυμούν τα ΗΕ
 
Τα Ηνωμένα Έθνη παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα των γεωτρήσεων, ανέφερε χθες ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Γενικού-Γραμματέα Farhan Haq.
 
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ κλήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. «Γενικά δεν είναι δουλειά του ΓΓ ή της Γραμματείας να ερμηνεύει τα δικαιώματα των κρατών μελών υπό τις συνθήκες στις οποίες είναι μέλη, ή γενικά βάσει του διεθνούς δικαίου. Εμπιστευόμαστε ότι οι σχετικές χώρες θα αποφύγουν να αυξήσουν αχρείαστες εντάσεις γύρω από το θέμα των ερευνών υδρογονανθράκων και θα επιδιώξουν επίλυση των διαφορών τους μέσω διαλόγου», είπε ο Φερχάν Χακ.

Δειτε Επισης

«Νόμιζα ότι ήταν ξύλα που καίγονταν, αλλά ήταν οι γονείς μου...»-Επτά χρόνια από την τραγωδία στο Μαρί
Δύο 12χρονοι υπό την επήρεια ναρκωτικών στη Λεμεσό-Εντοπίστηκε κάνναβη στην κατοχή τους
Χειροπέδες σε 24χρονο που εντοπίστηκαν στην κατοχή του ναρκωτικά
Έφυγε από τη ζωή ο ιστορικός, συγγραφέας και σκηνοθέτης, Άντρος Παυλίδης
Ηλικιωμένος παραδέχθηκε ότι εκτελούσε εργασίες και προκάλεσε τη φωτιά στις Δύμες
ΒΙΝΤΕΟ: Κατηγορήθηκαν γραπτώς τρία πρόσωπα που σήκωσαν μπαλόνια με τη σημαία της Παλαιστίνης έξω από το Άλφαμεγα
Πήγε στις Πρώτες Βοήθειες μεθυσμένος, προκαλούσε ανησυχία και κατέληξε με χειροπέδες
Για μαζικό λιμό στη Γάζα προειδοποιούν ανθρωπιστικές οργανώσεις-Πάνω από 20 παιδιά πέθαναν από υποσιτισμό σε 72 ώρες
Ξεγέλασαν 53χρονο για δήθεν επένδυση σε κρυπτονομίσματα και του απέσπασαν 434 χιλιάδες ευρώ
Στις φλόγες φορτηγό 48χρονου που βρισκόταν σταθμευμένο σε ανοιχτό χώρο