Επαναβεβαίωση θέσεων για ασφάλεια-εγγυήσεις στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες

Ολοκληρώθηκε γύρω στην μία μετά το μεσημέρι η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.
 
Αμέσως μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.  
Στο πλαίσιο της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, οι πολιτικές δυνάμεις ενημερώθηκαν και από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις στο Κρανς Μοντάνα, με επίκεντρο το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, επί του οποίου η δική μας πλευρά παραμένει στοχοπροσηλωμένη σε λύση του στη βάση των ιδεών που κατέθεσε κατά την παρουσία του στο ελβετικό θέρετρο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

 

 

Δηλαδή, σε κατάργηση των εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας από την πρώτη μέρα της λύσης, σε δραστική μείωση του κατοχικού στρατού επίσης από την πρώτη μέρα της λύσης, και σε συζήτηση σε επίπεδο Πρωθυπουργών των εγγυητριών δυνάμεων, της ρήτρας είτε για καταληκτική ημερομηνία αποχώρησης(σ.σ. η θέση της δικής μας πλευράς) είτε για χρονοδιάγραμμα επανεξέτασης(σ.σ. η θέση της τουρκικής πλευράς) της παρουσίας συμφωνημένου αριθμού αγημάτων που θα παραμείνουν μετά τη λύση.     

 

 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως η Τουρκία θα πρέπει πολύ συγκεκριμένα να κινηθεί στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων για να μπορεί να εξεταστεί και η δυνατότητα ώθησης και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής της προοπτικής.
 
«Εκ μέρους των μελών του Εθνικού Συμβουλίου να εκφράσω και δημόσια τις ευχαριστίες τους προς την ελληνική Κυβέρνηση και τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών για τη στήριξη που προσέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια των διεργασιών στο Κρανς Μοντανά για τη Διάσκεψη για την Κύπρο.

Αυτό είναι το κύριο μήνυμα από τη σημερινή συνάντηση σε συνέχεια  της ενημέρωσης που προέβη ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών για όλα όσα έγιναν στην Ελβετία», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.  

«Απ’ κει και πέρα», συνέχισε, «βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον κ. Κασουλίδη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν πολύ συγκεκριμένα μέτρα για την περαιτέρω πορεία του Κυπριακού.  Για όλα αυτά έγινε μια πρώτη συζήτηση στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Κοτζιά που προηγήθηκε της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου».
 
«Επίσης», επισήμανε, «να αναφέρω ότι ο Πρόεδρος είχε 20λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας κατά τη διάρκεια της οποίας την ενημέρωσε λεπτομερώς για όλα όσα έγιναν στο Κρανς Μοντανά, για το πώς βλέπουμε τη συνέχεια της προσπάθειας, για τις διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με τα ευρωτουρκικά.   Αυτές οι επικοινωνίες με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, με Προέδρους των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες».
 
Ερωτηθείς αν η Λευκωσία είναι έτοιμη να ζητήσει επανάληψη των διαπραγματεύσεων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι: «Κατ’ αρχήν είμαστε έτοιμοι για επανέναρξη των συνομιλιών όταν δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Δεν οδηγηθήκαμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα στο Κρανς Μοντανά για ένα πολύ συγκεκριμένο λόγο: Τη στάση της Τουρκίας στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων που δεν είχε απολύτως καμιά σχέση με το πλαίσιο που έθεσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στο συγκεκριμένο θέμα.
 
Απ’ εκεί και πέρα εκείνο που προκύπτει σε σχέση με τα ευρωτουρκικά είναι ότι η Τουρκία θα πρέπει να κάνει κινήσεις στο Κυπριακό για να μπορεί να δοθεί και ώθηση στην ευρωπαϊκή της πορεία και όχι το αντίθετο, δηλαδή να δοθούν ανταλλάγματα στην Τουρκία, στην ευρωπαϊκή της προοπτική, για να δώσει στο Κυπριακό. Αυτό είναι κάτι ξεκάθαρο που προκύπτει και από τις συνομιλίες του Προέδρου που γίνονται αυτές τις μέρες αλλά και προηγουμένως, ακόμη και πριν τη διάσκεψη στην Ελβετία».
 
Ερωτηθείς πώς θα γίνουν κινήσεις στο Κυπριακό για να διαπιστωθεί αν είναι όντως κινήσεις και όχι απλώς μια ρητορική, ο Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε: «Μέσα από τις συγκεκριμένες προτάσεις της Τουρκίας που δεν μπορούν να είναι αυτές που έχουν ακουστεί στο Κρανς Μοντανά. Αυτές που έχουν ακουστεί στη Διάσκεψη για την Κύπρο δεν μπορούν να οδηγήσουν σε λύση του Κυπριακού. Άρα, η Τουρκία θα πρέπει πολύ συγκεκριμένα στο θέμα αυτό της ασφάλειας και των εγγυήσεων να κινηθεί για να μπορεί να εξεταστεί και η δυνατότητα ώθησης, ενίσχυσης της ευρωπαϊκής της προοπτικής».
 
Ερωτηθείς αν αυτό θα μπορούσε να διαφανεί με δημόσια δήλωση της Τουρκίας ή αν όταν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, ο  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Όταν η Τουρκία είναι έτοιμη να αλλάξει τις θέσεις που έθεσε στο Κρανς Μοντανά. Δεν υπάρχει κάτι αυτή τη στιγμή, αντιλαμβάνεστε ότι γίνεται μια ανασκόπηση της διαμορφωθείσας κατάστασης. Το πρώτο και σημαντικότερο είναι να δοθεί η πλήρης εικόνα των όλων όσων έγιναν στην Ελβετία και πιο συγκεκριμένα το τι ήταν εκείνο που δεν επέτρεψε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα και ακολούθως θα δούμε πώς δημιουργούνται προοπτικές για να μπορεί να επαναρχίσει μια συζήτηση που θα έχει θετικά αποτελέσματα. Αλλά, λαμβάνοντας υπόψη τον λόγο που δεν είχαμε αποτέλεσμα στο Κραν Μοντανά, ότι αυτό θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από την Τουρκία».
 

Αυτή την ώρα, ο Νίκος Κοτζιάς συναντάται στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Ιωάννη Κασουλίδη, όπου στις 14:30 θα προβούν σε δηλώσεις.  

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Φιντάν: Ο Νετανιάχου θέλει να σύρει σε πόλεμο τη Μέση Ανατολή για να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία
Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
ΒΙΝΤΕΟ: Ηφαίστειο εξερράγη στη βορειοανατολική Κελέβη-Εκκενώθηκαν δύο χωριά
Το Ισραήλ «ζυγίζει» τις επιλογές του για την απάντηση στο Ιράν
Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας
Κλείδωσαν τα επόμενα ραντεβού του Προέδρου με Ολγκίν-Στις 2 Μαίου μεταβαίνει στον Λίβανο με την Ούρσουλα
Αναχώρησαν προς το άγνωστο οι πέντε βάρκες που ανακόπηκαν από τις κυπριακές Αρχές στα σύνορα του Λιβάνου
Την ανάγκη ηλεκτρικών διασυνδέσεων τόνισε ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ
Microsoft: Ρωσικές διαδικτυακές εκστρατείες έχουν στόχο να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών
Πολύ διαδεδομένη η διαφθορά στα κατεχόμενα, σύμφωνα με ερωτηθέντες σε έρευνα