Πέμπτη 21 Ιουν, 2018 | Επικοινωνία
trans gif

Έρχεται ο Κοτζιάς εν μέσω αλαλούμ θέσεων στο εσωτερικό για τα επόμενα βήματα

  17/07/2017 13:13
Έρχεται ο Κοτζιάς εν μέσω αλαλούμ θέσεων στο εσωτερικό για τα επόμενα βήματα

Έρχεται ο Κοτζιάς εν μέσω αλαλούμ θέσεων στο εσωτερικό για τα επόμενα βήματα

  17/07/2017 13:13
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς θα έχει αύριο Τρίτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και στη συνέχεια θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.
 
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση  του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών,  μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Matthew Nimetz, ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί, από κοινού με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας,  Γιαννάκη Κασουλίδη, από τις Βρυξέλλες στην Λευκωσία.  
Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας των δύο Υπουργών Εξωτερικών και των αντιπροσωπειών τους στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Σημειώνεται πως χωρίς δηλώσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας χάραξης των επόμενων βημάτων της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό έπειτα από το ναυάγιο του Κρανς Μοντάνα.
 
Κατά τη σημερινή συνεδρία του Σώματος, τα κόμματα επέδωσαν τις θέσεις και απόψεις τους για την επόμενη μέρα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ο στόχος για κοινή γραμμή και σύμπλευση του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας φαντάζει για μια ακόμη φορά ως ακατόρθωτος, καθότι απλώς επιβεβαιώνεται οι δύο σχολές σκέψεις επί του εθνικού μας προβλήματος.  
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το γεγονός ότι ξεκίνησε σήμερα μια παραγωγική συζήτηση ανάμεσα στα μέλη του Σώματος, η οποία όπως υπέδειξε, δεν έχει ολοκληρωθεί.
 
«Θα συνεχιστεί και αύριο και εκτιμώ ότι θα χρειαστούν και άλλες συναντήσεις του Εθνικού Συμβουλίου για να ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.
 
Ερωτηθείς πώς βλέπει η Κυβέρνηση να προχωρεί η διαδικασία για το Κυπριακό, ο Κυβερνητικό Εκπρόσωπος σημείωσε: «Να αναμένουμε την ολοκλήρωση αυτής της συζήτησης σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου. Αυτό στο οποίο μπορώ να αναφερθώ, από πλευράς Κυβέρνησης, είναι στην ετοιμότητά μας, όπως αποδείχθηκε εξάλλου και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να δημιουργηθούν προοπτικές που να μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα».
 
Σε ερώτηση πώς θα αξιοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα όσα ακούει από τους πολιτικούς αρχηγούς στο Εθνικό Συμβούλιο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι γίνεται ένας πολύ παραγωγικός διάλογος.
 
«Στο τέλος της συζήτησης θα δούμε πώς αξιοποιούνται όλα αυτά τα δεδομένα και σε ποιο βαθμό είναι δυνατόν να υπάρξει μια κοινή προσέγγιση. Γίνεται συζήτηση με απόλυτο σεβασμό σε ενδεχόμενες διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφορετικές απόψεις ή διαφορετικές εκτιμήσεις. Αλλά εκείνο που κυριαρχεί είναι ο παραγωγικός διάλογος».  
Κληθείς να πει αν υπήρξαν νέες προτάσεις από τα κόμματα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης  συνέστησε «να αναμένουμε την ολοκλήρωση της συζήτησης και ακολούθως θα μπορέσουμε να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα».
 
Σε ερώτηση τι θα προσθέσει η παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στην αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι είναι μέσα στο πλαίσιο συντονισμού Αθήνας και Λευκωσίας για τα μετέπειτα βήματα και ειδικότερα, αν όχι αποκλειστικά, (η παρουσία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών) αφορά τις προσεγγίσεις στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
 
«Αντιλαμβάνεστε ότι η ελληνική Κυβέρνηση-και αυτό έχει γίνει ξεκάθαρο μέσα και από τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού αλλά και του Υπουργού Εξωτερικών-δεν εμπλέκεται στα κεφάλαια που άπτονται της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού», επισήμανε.  
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας