ΠτΔ: Ο νέος διάλογος ΕΕ-Τουρκίας θα αποτελέσει κίνητρο για νέο ξεκίνημα στο Κυπριακό

Την εκτίμηση ότι έγινε ένα διάλειμμα στο Κυπριακό και πως ο νέος διάλογος ΕΕ-Τουρκίας θα αποτελέσει κίνητρο για νέο ξεκίνημα διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», την πρώτη μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα.
 
Στη συνέντευξη του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρεται στα όσα διαδραματίστηκαν στο ελβετικό θέρετρο, εξηγεί τους λόγους για το ανεπιτυχές κλείσιμο της Διάσκεψης και διαγράφει το πλαίσιο της επόμενης μέρας στο Κυπριακό. «Αυτό που μετράει και ενδεχομένως να δημιουργήσει μια νέα προοπτική είναι η προσπάθεια των δύο κοινοτήτων να ζήσουν ή να δημιουργήσουν συνθήκες έτσι ώστε η νέα κατάσταση πραγμάτων που θα δημιουργηθεί μέσα από ένα συμφωνημένο πλαίσιο λύσης να δημιουργεί ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος» σημειώνει και διατυπώνει την εκτίμηση ότι ο διάλογος Τουρκίας – ΕΕ είτε για την Τελωνειακή Ένωση είτε για την ειδική σχέση που θέλει η Τουρκία, θα μπορούσε να είναι το κίνητρο για ένα νέο ξεκίνημα στο Κυπριακό.
 
Σε σχέση με τους λόγους αποτυχίας της Διάσκεψης ο Πρόεδρος τονίζει ότι είχε προειδοποιήσει κατ΄ επανάληψη τόσον τον Μουσταφά Ακιντζί όσο και τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε ότι κινήσεις χωρίς κατάλληλη προετοιμασία θεμάτων – ιδιαίτερα για Εγγυήσεις και Ασφάλεια που δεν είχαν συζητηθεί ποτέ – θα οδηγούσαν από τη μια σε αύξηση των προσδοκιών και από την άλλη σε βέβαιη αποτυχία χειρότερη της αναμονής ή της συνέχισης του διαλόγου στην Κύπρο. Ειδικότερα δε σε ό,τι αφορά τον ρόλο του κ. Έιντε ο Πρόεδρος εκφράζει την πεποίθηση ότι ο Ειδικός Σύμβουλος ήταν καλής πίστης, πλην όμως έχει το ελάττωμα να πιστεύει ότι συμβαίνει αυτό που ήθελε να συμβεί. «Και ζούσε με μια πλάνη ότι τα πάντα ήταν σχεδόν λυμένα». Και προσθέτει πως εκείνο που χρεώνεται είναι η έλλειψη σωστής προετοιμασίας ειδικά στο θέμα της Ασφάλειας και Εγγυήσεων. «Θα έπρεπε να μεταφέρει επακριβώς τα μηνύματα που έπαιρνε ειδικά από την Τουρκία» ανέφερε ο Πρόεδρος.
 
Σε σχέση δε με το θέμα των Εγγυήσεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει πως δεν υπάρχει κανένας πλέον που να μην κατανοεί τη θέση της ε/κ πλευράς στο θέμα αυτό και ότι στο πλαίσιο που παρουσίασε ο ΓΓ ήταν σαφέστατος πως «δεν νοείται το 2017 να υπάρχει δικαίωμα επέμβασης και Εγγυήσεων» και πως «εκείνοι που καλούνται να υλοποιήσουν υποχρεώσεις που θα απορρέουν από τη συμφωνία δεν μπορούν να είναι και επιτηρητές». Επικρίνει παράλληλα την τ/κ πλευρά αλλά και τον κ. Έιντε για το γεγονός ότι την πρώτη μέρα στο Κραν Μοντάνα το πρώτο θέμα που ηγέρθη κατά την απογευματινή σύνοδο στο τραπέζι 2 στα θέματα εσωτερικής πτυχής ήταν το θέμα της ισότιμης μεταχείρισης Τούρκων και Ελλήνων υπηκόων, και πως ο ίδιος είχε ρωτήσει τον Ειδικό Σύμβουλο γιατί ξεκίνησαν από κάτι που δεν είχε σχέση με τις δύο κοινότητες αλλά με Τρίτη χώρα.
 
Για το αν οι προτάσεις που υπέβαλε δημιουργούν νέα διαπραγματευτικά όρια κατά τρόπο που να θεωρείται δεδομένη η παραχώρηση της εκ περιτροπής Προεδρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι οι προϋποθέσεις απεξάρτησης από την Τουρκία, δηλαδή η απαλλαγή από τον κατοχικό στρατό, η κατάργηση των Εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων και οι εδαφικές αναπροσαρμογές είναι σημαντικότερες από την εκ περιτροπής Προεδρία. Και πρόσθεσε ότι ο ίδιος έκανε κίνηση για να δείξει ότι «αν μας επέτρεπαν να ζήσουμε ως ανεξάρτητο κράτος αυτό θα ήταν κάτι που θα γινόταν δεκτό κάτω από προϋποθέσεις που είχαν τεθεί».
 
Σε σχέση με το ρόλο στη Διάσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθαρίζει ότι ο κ. Κοτζιάς υπήρξε ο θετικότερος των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη. «Προέβαλε τις θέσεις του, υποστήριζε τις θέσεις μας, χωρίς να προκαλέσει κανένα και να δώσει αφορμή να κατηγορηθεί ότι η Ελλάδα συνέβαλε με οποιοδήποτε τρόπο στην αποτυχία» σημείωσε και ευχαρίστησε εκ νέου τόσο τον κ. Κοτζιά όσο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την άψογη συνεργασία που είχαν.
 
Ο Πρόεδρος δεν παρέλειψε τέλος να αναφερθεί και στις εξελίξεις στα ενεργειακά με την ερευνητική γεώτρηση της ENI – TOTAL στο θαλάσσιο τεμάχιο 11 στην κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνοντας πως εκ των πραγμάτων διαφαίνεται ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχουν αλλάξει και πως ούτε διαφήμιση χρειάζεται αλλά ούτε και προκλήσεις απαιτούνται. Ανέφερε μάλιστα πως στο Κραν Μοντάνα είχε μια ειλικρινή συνομιλία για τα ενεργειακά και με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αναγνωρίζοντας παράλληλα τις δυσκολίες που εμείς αντιμετωπίζουμε σε κάποιες των αξιώσεων που εγείρει η Τουρκία.
 
«Αυτό που χρειάζεται είναι κάποια περίοδος ύφεσης, μη έξαρσης των παθών γι’ αυτό και προσπάθεια μου είναι να αποφευχθεί η όξυνση στις σχέσεις είτε των δύο κοινοτήτων είτε με την Τουρκία. Δεν είναι έτσι που θα κερδίσεις τη ‘μάχη’ που δεν είναι άλλη από την επικράτηση της ειρήνης και της δημιουργίας συνθηκών συμφιλίωσης αν και εφόσον λυθεί με τρόπο ορθό το Κυπριακό» ανέφερε.

Δειτε Επισης

Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων
Υποβάλλονται την Τετάρτη οι υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές