Αγωνιζόμαστε για λύση αλλά δεν θα υποκύψουμε σε εκβιασμούς, ανέφερε ο Υφυπουργός παρά τω τω Προέδρω

Μοναδικός στόχος μας είναι η επίτευξη μιας λύσης που να δικαιώνει τη θυσία των ηρώων και των μαρτύρων μας, ανέφερε το πρωί ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Βασίλης Πάλμας, διαμηνύοντας παράλληλα πως δεν θα υποκύψουμε σε εκβιασμούς και πιέσεις που θα οδηγήσουν σε ταπεινωτική συνθηκολόγηση.
 
Ο κ.Πάλμας εκπροσώπησε το πρωί την Κυβέρνηση στο μνημόσυνο πεσόντων κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1976, που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Πανατανάσσης Καθολικής, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου.
 
Στον επιμνημόσυνο του λόγο, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω είπε πως "μοναδικός στόχος μας είναι η επίτευξη μιας λύσης που να δικαιώνει τη θυσία των ηρώων και των μαρτύρων μας, μιας λύσης που θα αποτελέσει μεν προϊόν συμβιβασμού, αλλά θα είναι λειτουργική και βιώσιμη, διασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων".
 
"Μιας λύσης που θα επανενώνει την πατρίδα μας και θα τερματίζει την κατοχή, οδηγώντας μας σε μια νέα εποχή, σε μια εποχή που θα υπόσχεται πολύ περισσότερα σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της νήσου, σε συνθήκες ελευθερίας, δημοκρατίας, ασφάλειας και ευημερίας", συμπλήρωσε.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνέχισε, συναισθανόμενος την κρισιμότητα των καιρών και παρά τη συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία, καταβάλλει συστηματικές προσπάθειες για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος και σημείωσε πως "σε συνεργασία πάντα με την Ελληνική Κυβέρνηση, έθεσε την Τουρκία προ των ευθυνών της".
 
Διαμήνυσε ακόμη πως εκείνο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστησε σαφές "σε όσους κακόβουλα διοχετεύουν μηνύματα πως τάχα η Ε/κ πλευρά ευθύνεται για το ατυχές αποτέλεσμα", είναι ότι η πλευρά μας παρουσιάζεται έτοιμη να διαπραγματευτεί μια λύση μέσα στις παραμέτρους που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, "εάν τερματιστούν οι Συνθήκες Εγγυήσεως και Συμμαχίας και τα επεμβατικά δικαιώματα από την πρώτη μέρα της λύσης, εάν εξευρεθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός εφαρμογής και παρακολούθησης της υλοποίησης της λύσης κι εάν συμφωνηθεί ένα χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων".
 
Ο Βασίλης Πάλμας υπογράμμισε πως στόχος και σκοπός μας, μέσα από τις προτάσεις που έχουμε υποβάλει, είναι η δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου, φυσιολογικού και κυρίαρχου κράτους, απαλλαγμένου από τις εξαρτήσεις τρίτων χωρών, ενός σύγχρονου, απόλυτα εναρμονισμένου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο κράτους, που θα δίδει προοπτική ειρηνικής συνύπαρξης και προοπτικής για το μέλλον, για όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους του.
 
Την ίδια ώρα τόνισε πως η πλευρά μας ξεκαθαρίζει με σαφήνεια πως "σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ξεγράψουμε αυτά που δικαιωματικά μας ανήκουν, σε καμία περίπτωση δεν θα υποκύψουμε σε εκβιασμούς και πιέσεις που θα οδηγήσουν σε ταπεινωτική συνθηκολόγηση".
 
Υποδεικνύοντας ότι ο δρόμος είναι δύσκολος αλλά όχι αδιάβατος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω είπε πως, καθώς υποκλινόμαστε στη θυσία όλων όσοι προσέφεραν διαχρονικά τη ζωή τους στους αγώνες του έθνους, έχουμε χρέος να δουλέψουμε σκληρά για να μην αφήσουμε τις ηρωικές θυσίες τους να πάνε χαμένες.
 
" Το χρέος είναι δικό μας να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, να διαπαιδαγωγήσουμε ορθά τις νέες γενιές, ώστε να συνεχίσουμε με σθένος τον αγώνα για ελευθερία, δημοκρατία και αξιοπρέπεια", είπε και κατέληξε "αυτό είναι το καλύτερο μνημόσυνο και ο ιδανικότερος φόρος τιμής για τους ηρωικούς νεκρούς αδελφούς μας".

Δειτε Επισης

Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές