Η Κύπρος με την ευρωπαϊκή της ταυτότητα πρέπει να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία

«Η Κύπρος  χρησιμοποιώντας την ευρωπαϊκή της ταυτότητα ως μοχλό πίεσης, θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία, ώστε να αλλάξει το μέλλον των εξελίξεων στο κυπριακό ζήτημα», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.
 
Στον επιμνημόσυνο λόγο του στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Κάμπου, ο κ. Συλλούρης είπε πως η πατρίδα χρειάζεται την αφοσίωσή μας για την επίλυση όλων των προβλημάτων που εμφανίζονται και με τη δέουσα πυγμή να βρούμε τη λύση στο κυπριακό, μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική που θα καταστήσει τη Κύπρο δυνατή, ενωμένη και ελεύθερη.
 
Ο κ. Συλλούρης είπε πως ορίζεται ως επιτακτική ανάγκη να εργαζόμαστε ακατάπαυστα για την εξεύρεση των αγνοουμένων, αλλά και για την αποκατάσταση του δικαίου στον τόπο μας.    Όπως σημείωσε, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη στάση των Τούρκων εισβολέων και τις κατακτητικές τους τάσεις, οι οποίοι σε μια περίοδο, στην οποία προβάλλονται σημαντικές γεωστρατηγικές αλλαγές προκαλούν με τις θέσεις τους.

«Με ειλικρίνεια και με αποφασιστικότητα καλούμαστε να ξεφύγουμε από τα τετριμμένα και χωρίς πολιτικό καθωσπρεπισμό να στεκόμαστε με τόλμη μπροστά στις περιστάσεις. Το Κυπριακό πρόβλημα, ως η προτεραιότητά μας, αποτελεί το σημαντικότερο θέμα για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας και για εμάς τους ιδίους», είπε
 
Πρόσθεσε πως η λύση, όμως, του Κυπριακού δεν εξαρτάται από εμάς, αλλά ουσιαστικά από την Τουρκία, η οποία με την καταφανή αδιαλλαξία της παραβιάζει συνεχώς τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κυπρίων πολιτών, περί ελευθερίας, ασφάλειας και ισότητας, που αποτελούν αναφαίρετα και απαραβίαστα δικαιώματά μας.
      
Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, οι προτεραιότητες της Τουρκίας φαίνεται να είναι η ενδυνάμωση και αναβάθμιση του ψευδοκράτους και ταυτόχρονα η πολιτική και διπλωματική εκμετάλλευση της διαδικασίας της επίλυσης του Κυπριακού με στόχο να κερδίσει πολιτικά κεκτημένα με ή χωρίς την επίλυση του κυπριακού.
 
«Η Τουρκία οδηγεί κάθε φορά τις συνομιλίες σε αδιέξοδο, αποδεικνύοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση να συμβιβαστεί και να σταματήσει τις συνεχείς παραβιάσεις. Όπως έγινε και στην τελευταία διάσκεψη η Τουρκία αποκαλύφθηκε, επιβεβαιώνοντας τις πραγματικές της προθέσεις, οι οποίες στρέφονται ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ενώ εμείς συνεχίζουμε να πληρώνουμε το βαρύ τίμημα της κατοχής», είπε.
      
Τόνισε πως θα πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι οποιαδήποτε επιρροή ή παρουσία της Τουρκίας δεν μπορεί να υφίσταται με την επίλυση του κυπριακού. «Η εξεύρεση λύσης του εθνικού μας προβλήματος πρέπει να εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο, στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και να σέβεται τα δίκαια των ανθρώπων, των κρατών, των λαών και όλων των πολιτών ανεξάρτητα από γλώσσα, θρησκεία και φυλή», συμπλήρωσε.
 
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του. Ο κ. Συλλούρης είπε πως οφείλουμε να εκσυγχρονιστούμε θεσμικά και να αποτελέσουμε ένα κράτος πρότυπο με αποτελεσματικούς μηχανισμούς που θα προνοεί και θα αντιμετωπίζει ισότιμα όλους τους πολίτες του.

«Με σεβασμό στην δημοκρατία, θα εργαστούμε συλλογικά, μέσα από ένα στρατηγικά σχεδιασμένο πλάνο, ώστε να καταστεί η Κύπρος ένα κράτος μέλος πρότυπο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κύπρος είναι μια κοιτίδα πολιτισμού και εμείς σεβόμενοι την πολιτιστική μας κληρονομιά και την ιστορία μας, πολιτειακοί και κρατικοί αξιωματούχοι καθώς και ο κάθε Κύπριος πολίτης, ξεχωριστά, οφείλουμε να εργαστούμε για τη διαφύλαξη της εθνικής μας ταυτότητας. Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε προς όλους όσους με αυτοθυσία έθεσαν εαυτόν υπέρ πίστεως και πατρίδος», είπε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Α. Δημητρίου: Τα δύσκολα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΤΑ ξεκινούν από τις 9 του Ιούνη και μετά
Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή
Λ. Φουρλάς: Τα Βαρώσια είναι μια ιστορία σαδισμού στην καρδιά της Ευρώπης
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Μ. Χατζημανώλη: Ζωτικής σημασίας οι προσπάθειες για διατήρηση θαλάσσιων οικοσυστημάτων
Σύντομα η μεταφορά των servers ασφαλές μέρος-Xρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο για το e-justice
Υφ. Ναυτιλίας: Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο το Κέντρο Αριστείας της Κοινοπολιτείας
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους