Πέμπτη 4 Ιουν, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Ήχησαν οι σειρήνες της προδοσίας

  15/07/2017 08:52
Ήχησαν οι σειρήνες της προδοσίας

Ήχησαν οι σειρήνες της προδοσίας

  15/07/2017 08:52
Σαράντα-τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εκδήλωση του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974. Κυβέρνηση, Βουλή και κυπριακός λαός τιμούν με εκδηλώσεις όλους όσοι έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και τη νομιμότητα.
 
Στις 8:20, ώρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος, ήχησαν οι σειρήνες. Στις 8:30 τελέστηκε το μνημόσυνο των πεσόντων κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, του Υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη και άλλων επισήμων.
 
Θα ακολουθήσει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στους τάφους των πεσόντων, ενώ στις 11:00 συνέρχεται σε ειδική συνεδρίαση η Ολομέλεια της Βουλής για καταδίκη των μαύρων επετείων του πραξικοπήματος και της εισβολής. Κόμματα και οργανώσεις καταδικάζουν το πραξικόπημα της Χούντας και διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις μνήμης και τιμής.
 
2
Το πραξικόπημα είχε στόχο την ανατροπή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπου Μακάριου Γ' και την επίτευξη της Ένωσις με την Ελλάδα.  
 
Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος διέφυγε προς την Πάφο, πρόεδρος τοποθετηκε ο Νίκος Σαμψών όπου ανακύρηξε την "Ελληνική Δημοκρατία της Κύπρου".
 
Ο Μακάριος μέσω Μάλτας και Λονδίνου έφτασε στην Νέα Υόρκη, όπου στις 19 Ιουλίου έλαβε μέρος στην σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου καταγγειλε την Χούντα των Αθηνών για εισβολή.
 
Στις 20 Ιουλίου, η Τουρκία επικαλούμενη το αρθρο 4 της συνθήκης Εγγυήσεων, εισέβαλε στην Κύπρο, και στις 23 Ιουλίου ο Νίκος Σαμψών προ της διαφαινόμενης καταρρευσης παραιτήθηκε, όπως και το στρατιωτικό καθεστώς στην Ελλάδα.
3
Όμως τα γεγονότα στην Κύπρο συνέχισαν να ξετυλίγονται και με μια δεύτερη επιχείρηση, τον Ατίλλα ΙΙ, τον Αύγουστο του ιδίου έτους, οπόταν η Τουρκία κατέλαβε το 36% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκτόπισε 180 χιλιάδες Κύπριους (άλλες 20 χιλιάδες παρέμειναν εγκλωβισμένοι), ενώ συνολικά σκοτώθηκαν περίπου 3 χιλιάδες ελληνοκύπριοι.
 
Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος επέστρεψε στην Κύπρο τον Δεκέμβρη του 1974. Έδωσε "κλάδο ελαίας" (απονομή χάριτος) στους πραξικοπηματίες και στα μέλη της ΕΟΚΑ Β'- οι οποίοι υπολογίζονται γύρω στις πεντε χιλιάδες ενεργά μέλη. Σήμερα 43 χρόνια μετά, συνεχίζονται οι συνομιλίες για ειρηνική και δίκαιη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας