Στέλλουν το Μπαρμπαρός για το... επόμενο βήμα στην Μόρφου

Η επόμενη αποστολή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Μπαρμπαρός είναι η Μόρφου δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ μιλώντας στους οικονομικούς διευθυντές των τουρκικών εφημερίδων, ο οποίος επικαλείται και τα «εγγυητικά δικαιώματα» της Τουρκίας προβαίνοντας σε νέες απειλές σε σχέση με τις έρευνες για φυσικό αέριο από την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
«Στην Αμμόχωστο έχουμε ολοκληρώσει τις έρευνες. Μακάρι το επόμενο μας βήμα να είναι η Μόρφου. Η περιοχή της Μόρφου για μας είναι σημαντική. Εμείς το επόμενο μας βήμα θα το κάνουμε στην Μόρφου. Με τις εργασίες μας στη Μόρφου εμείς πλέον θα παίξουμε πιο αποτελεσματικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε, λέγοντας ότι με το γεωτρύπανο και την πλατφόρμα που θα πάρει η Τουρκία, η δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι πολύ διαφορετική. «Η Μεσόγειος είναι μια σημαντική περιοχή», τόνισε.
 


 Σε ερώτηση ποια είναι η προσέγγισή των εκπροσώπων των εταιρειών στο θέμα της Κύπρου που συμμετείχαν στο συνέδριο, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι δεν θα δώσει ονόματα, αλλά συνεχίζουν τις επαφές τους με τις εταιρείες.
 
Όπως είπε ,τους ανέφεραν πως χωρίς να υπάρχει νομική επίλυση του προβλήματος δεν είναι σωστό για τις εταιρείες αυτές να κάνουν βήματα σε περιοχές κινδύνου. «Με κάποιες εταιρείες έκαναν πολύ εποικοδομητικές επαφές», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ένα σημαντικό μέρος αυτών των εταιρειών κινούνται πιο προσεκτικά σε αυτό το θέμα.
 
Ωστόσο, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι υπάρχουν και εταιρείες που δεν κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. «Σε αυτές τις εταιρείες είπα πολύ καθαρά ότι αυτή η στάση ενόσω συνεχίζεται, η Τουρκική Δημοκρατία δεν θα είναι θετική. Με μια σημαντική μερίδα είχαμε θετικές συνομιλίες, με τις υπόλοιπες οι επαφές μας συνεχίζονται. Μίλησε μάλιστα και για ‘περιφερειακή ειρήνη’ και ότι θα συμβάλουν σε αυτήν».
 
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου ανήκουν σε όλο το νησί. «Αλλά αν εσείς κάνετε του κεφαλιού σας χωρίζοντάς σε οικόπεδα, προχωρείτε σε αδειοδοτήσεις στις εταιρείες, ως εγγυήτρια δύναμη δεν είναι δυνατόν να το δούμε θετικά αυτό», ανέφερε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χοντραίνει το παιχνίδι των απειλών η Άγκυρα
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δύο φρεγάτες κι ένα υποβρύχιο έστειλε το τουρκικό πολεμικό ναυτικό στα ανοικτά της Κύπρου

Οι κινήσεις της Τουρκίας σε σχέση με την έναρξη των γεωτρήσεων της TOTAL είναι αναμενόμενες και δεν πρέπει να μας ανησυχούν, δηλώνει στο μεταξύ ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης, υπογραμμίζοντας πως η Ε.Φ. παρακολουθεί την κατάσταση, αλλά δεν εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον η αναπαραγωγή κλίματος έντασης.
 
Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, ο κ. Φωκαϊδης είπε πως οι κινήσεις της Τουρκίας είναι συνήθεις. «Τις έχουμε δει και σε προηγούμενες γεωτρήσεις και είναι εντός των προβλέψεων», είπε, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, για όσο θα συνεχίζεται η γεώτρηση, να συνεχιστούν οι προκλήσεις ή να γίνει προσπάθεια δημιουργίας κλίματος έντασης.
 
Την ίδια ώρα διαμήνυσε πως δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παρασυρθούμε, είτε στη δημιουργία είτε στην αναπαραγωγή ενός κλίματος έντασης, που στόχος του δεν είναι άλλος παρά η ματαίωση, η αναβολή των ενεργειακών μας σχεδιασμών.
 
«Συνεπώς, πράττουμε αυτό το οποίο πρέπει να πράξουμε. Δεν είναι προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων η στρατικοποίηση του όλου ζητήματος, παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, εφαρμόζουμε τα σχέδια για τα οποία έχουμε εκπαιδευτεί να εφαρμόζουμε, συνεργαζόμαστε με όλους τους ενδιαφερόμενους και παραμένουμε με σοβαρότητα και ψυχραιμία προσηλωμένοι στον εθνικό στόχο, που είναι η υλοποίηση, η ολοκλήρωση των ενεργειακών μας σχεδιασμών», συμπλήρωσε.
 
Σε σχόλιο πως οι πολίτες ανησυχούν από τις τουρκικές προκλήσεις, ο Υπουργός Άμυνας τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος, είτε ανησυχίας είτε πανικού, και εξέφρασε τη θέση πως το συντομότερο που θα σταματήσουμε καθημερινά να ασχολούμαστε με το τι συμβαίνει στο γεωτρύπανο, τόσο στο καλύτερο.
 
 

Δειτε Επισης

Προτάσεις για έναν Δήμο αλληλεγγύης παρουσίασε ο υποψήφιος Γιάννης Αρμεύτης
Θέλει ανταλλαγή των περιουσιών του ΕΒΚΑΦ στις ελεύθερες περιοχές ο Τατάρ
Υπουργική Σύνοδος για τους Ωκεανούς των κρατών της Κοινοπολιτείας στην Πάφο
Για ανάγκη αποκλιμάκωσης κατάστασης στη Μ. Ανατολή συζήτησαν ΠτΒ και Πρέσβειρα ΗΠΑ
Δικαιώνει την Κυβέρνηση για αναστολή εξέτασης των αιτήσεων ασύλου η Κομισιόν-«Προβλέπεται για εννέα μήνες»
Συνάντηση Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας ΗΒ με τον νέο Ύπατο Αρμοστή
Στα 6,6 εκ. οι δαπάνες των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου-Ποια τα χρονοδιαγράμματα
Πρόθεση να καταγγελθούν στην Αστυνομία όσοι δήλωσαν ψευδώς αλλαγή διεύθυνσης ενόψει εκλογών
Στηρίζει τον πρόεδρο του στις Ευρωεκλογές το Κόμμα για τα Ζώα
Στο Λονδίνο ο Πρόεδρος για προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο