Ετοιμάζονται να βγάλουν από το ψυγείο τις προεδρικές εκλογές στο ΑΚΕΛ

Η Διάσκεψη για την Κύπρο και γενικότερα η κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό τις τελευταίες βδομάδες έβαλε στο ψυγείο τις όποιες διεργασίες ενόψει προεδρικών εκλογών, ειδικότερα στα κόμματα εκείνα-όπως είναι το ΑΚΕΛ- που δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο όνομα του υποψήφιου που θα υποστηρίξουν.
 
Η αρνητική κατάληξη της προσπάθειας εξεύρεσης λύσης βγάζει από το ψυγείο, όπου βρέθηκε προσωρινά, το κεφάλαιο προεδρικές εκλογές, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται φυσικά στο ΑΚΕΛ.
 
Στο κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης αναμένεται στις αμέσως επόμενες μέρες, μάλλον αμέσως μετά τις δύο συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου της ερχόμενης Δευτέρας και Τρίτης, ν’ ανοίξουν ξανά τη συζήτηση για τις Προεδρικές, με στόχο να κλείσουν με την καλύτερη για τους ίδιους δυνατή επιλογή-αλλά και κατά το δυνατό πιο σύντομα-, μια εκκρεμότητα που όσο συντηρείται ανοικτή, τόσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά που, όπως εκτιμάται, δημιουργείται στο κόμμα.
 
Έχοντας ήδη καταγεγραμμένο το...φιάσκο όπως εξελίχθηκε μέσα από μια σειρά ερασιτεχνικών-όπως αποδείχθηκαν- χειρισμών για στήριξη του επιχειρηματία Μάικ Σπανού, στην Εζεκίας Παπαϊωάννου αντιλαμβάνονται πως άλλα περιθώρια λάθους δεν υπάρχουν και ότι επιβάλλεται η επιλογή που θα γίνει να κινείται στις προδιαγραφές όχι μόνο της ηγεσίας, αλλά πολύ περισσότερο και της βάσης του κόμματος.
 
Να είναι δηλαδή τέτοια, που να μην αφήνει πολλά περιθώρια αμφισβήτησης της ορθότητάς της, ικανής από την μια να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ και ικανής ταυτόχρονα από την άλλη να προσελκύσει και ψηφοφόρους πέραν των παραδοσιακών υποστηρικτών του κόμματος.
 
Υπενθυμίζεται πως τοποθετούμενοι δημόσια το προηγούμενο διάστημα-έπειτα από το ναυάγιο της προσπάθειας συνεργασίας του ΑΚΕΛ  με τον Μάικ Σπανό- τέρμα στη σεναριολογία που αναπτυσσόταν γύρω από τα ονόματά τους ως πιθανοί εν δυνάμει υποψήφιοι του ΑΚΕΛ έθεσαν οι Ανδρέας Χρίστου και Κίκης Καζαμίας. Οι κ.κ. Χρίστου και Σπανός ξεκαθάρισαν πως για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, δεν επιθυμούν να εμπλακούν ως υποψήφιοι στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.
 
Εξάλλου, το ενδιαφέρον του νωρίτερα είχε αποσύρει επίσης δημόσια ο Σταύρος Μαλάς, αντιλαμβανόμενος τότε πως η ηγεσία του κόμματος είχε αποφασίσει για Μάικ Σπανό και θέλοντας να αποτρέψει πιθανή εσωκομματική εσωστρέφεια.
 
Τελευταία, τουλάχιστον επίσημη, επαφή που έγινε στο ΑΚΕΛ για τις προεδρικές εκλογές, πριν από την διακοπή ελέω Κυπριακού, ήταν η συνάντηση με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών και υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γιώργο Λιλλήκα.
 
Η συνάντηση είχε ζητηθεί από τον κ. Λιλλήκα προς συζήτηση και διερεύνηση του ενδεχομένου στήριξης της υποψηφιότητάς του από το ΑΚΕΛ, με τις δύο πλευρές να επαναβεβαιώνουν στη συνάντησή τους τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους στο Κυπριακό, αλλά ν’ αποφασίζουν όπως κρατήσουν ανοικτό το κανάλι της μεταξύ τους επικοινωνίας και ν’ αφήνουν ανοικτή την προοπτική συνέχισης του διαλόγου τους χωρίς αυτό να προεξοφλεί ή να ερμηνεύεται ως αύξηση των πιθανοτήτων υποστήριξης του κ. Λιλλήκα. Άλλωστε, στο ΑΚΕΛ πότε δεν έκρυψαν-και το γνωρίζει και ο ίδιος- ότι ο Γιώργος Λιλλήκας σε καμία στιγμή δεν αποτέλεσε και δεν αποτελεί την πρώτη τους επιλογή.
 

Δειτε Επισης

Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Απορρίφθηκε μια ένσταση στην εκλογική περιφέρεια Πάφου-Ανακηρύχθηκαν τέσσερις αντιδήμαρχοι
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)