Νικόλας Παπαδόπουλος: Κέρδισε πολλά χωρίς να δώσει τίποτα η Τουρκία

Τεράστιο λάθος, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος, την κατάθεση της πρότασης από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Κρανς Μοντάνα. Παράλληλα, δήλωσε πως οι λανθασμένοι, όπως είπε, χειρισμοί του Προέδρου της Δημοκρατίας, επέτρεψαν στην Τουρκία να κερδίσει πολλά, χωρίς να  δώσει τίποτα.
 
Σε δηλώσεις του στο εκλογικό του επιτελείο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε αρχικά πως η Διάσκεψη στο Κρανς Μοντάνα ήταν μια αποτυχία, καθώς τερματίστηκε και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ κήρυξε αδιέξοδο και επειδή η Τουρκία πέτυχε αυτά που ήθελε.
 
 Όπως είπε, η Τουρκία κέρδισε νέες, μεγάλες υποχωρήσεις από την ε/κ πλευρά και ένα αδιέξοδο χωρίς όμως να της καταλογιστούν ευθύνες για την αδιάλλακτη στάση της. Αντιθέτως, πρόσθεσε, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Ερντογάν για την δήθεν «εποικοδομητική στάση» της Τουρκίας.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε πως η κατάθεση της πρότασης Αναστασιάδη, «με επικίνδυνες υποχωρήσεις από τις πάγιες θέσεις μας, συνιστά τεράστιο λάθος, αφού οι υποχωρήσεις αυτές  θεωρούνται πλέον δεδομένες. Ακόμη χειρότερα», συνέχισε, «οδηγούν σε λύση που δεν είναι λειτουργική, δεν είναι βιώσιμη και θέτει σε κίνδυνο τον ελληνισμό της Κύπρου». 
 
Ο υποψήφιος Πρόεδρος τόνισε ότι είναι προφανές πως η ευθύνη για το αδιέξοδο ανήκει εξ ολοκλήρου στην Τουρκία, λέγοντας ωστόσο πως «είναι επίσης προφανές ότι η λανθασμένη στρατηγική του κ. Αναστασιάδη και οι λανθασμένοι χειρισμοί του,  επέτρεψαν στην Τουρκία να κερδίσει πολλά, χωρίς να  δώσει τίποτα».
 
«Στο Κρανς Μοντάνα αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά, με τρόπο εμφαντικό και εξαιρετικά δυσάρεστο για εμάς, ότι η στρατηγική Αναστασιάδη απέτυχε», είπε, και πρόσθεσε πως η αποδοχή της διαδικασίας που επιθυμούσε η άλλη πλευρά οδήγησε σε αδιέξοδο.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε τους λόγους που θεωρεί λανθασμένους τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας. 
 
«Αποδέχτηκε την κλιμάκωση της διαδικασίας, αποδέχτηκε την Πενταμερή, αποδέχτηκε τη Διάσκεψη στο Κρανς Μοντάνα χωρίς να τηρηθούν στοιχειώδεις προϋποθέσεις που ο ίδιος είχε θέσει.
 
Επίσης, συνέχισε, αποδέχτηκε την εκτός όρων εντολής και εκτός ορίων δράση του κ. Έιντε, και αποδέχθηκε να συζητηθεί και να αποφασιστεί το κεφάλαιο της Ασφάλειας μέσα σε εννέα μέρες, ενώ συζητούσαμε το κεφάλαιο της «διακυβέρνησης» εδώ και εννέα χρόνια.
 
Παράλληλα, όπως είπε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέβαλε την πρόταση του, με βάση πληροφορίες «κύκλων», και παρά το ότι η τουρκική πρόταση για εγγυήσεις και στρατεύματα ήταν απαράδεκτη.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι οι υποχωρήσεις της πλευράς μας σε σημαντικά ζητήματα συνταγματικής υφής, αποθράσυναν την Τουρκία-η οποία όχι μόνο δεν ανταπέδωσε τις «γενναιόδωρες προσφορές», αλλά την οδήγησαν σε σκλήρυνση της στάσης της. «Ως αποτέλεσμα, η δική μας πλευρά βρίσκεται σήμερα σε πολύ χειρότερη θέση και η τούρκικη πλευρά σε πολύ καλύτερη θέση, από εκείνες που είχαν πριν αρχίσει αυτός ο κύκλος των διαπραγματεύσεων», είπε.
 
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της πρότασης του Προέδρου Αναστασιάδη, ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε λάθος την αποδοχή της εκ περιτροπής προεδρίας, την παραχώρηση του πρώτου λόγου στους παράνομους χρήστες των περιουσιών των προσφύγων, σε μελλοντική υπό τ/κ διοίκηση περιοχή, την αποδοχή βέτο για τους Τουρκοκύπριους, την παραχώρηση  στα 80 εκατομμύρια Τούρκων πολιτών ελεύθερης έλευσης και διαμονής, αρκεί να δηλώνουν εργάτες, τουρίστες ή φοιτητές, την ύπαρξη Τούρκων αστυνομικών στην πολυεθνική δύναμη, που θα παραμείνει  στο διηνεκές στην Κύπρο.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε η στρατηγική των τελευταίων εννέα χρόνων, απέτυχε, κάτι που παραδέχεται πλέον και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δηλώνοντας την περασμένη Δευτέρα ότι «πρέπει να πιεστεί  η Τουρκία να αλλάξει θέσεις» και ότι «πρέπει  να εξευρεθούν μοχλοί πίεσης πάνω στην Τουρκία».
 
Ανέφερε στη συνέχεια ότι η νέα, δυσμενής πραγματικότητα επιβάλλει συλλογική προσπάθεια και ενότητα, προκειμένου να καταλήξουμε σε μία νέα στρατηγική για την Κύπρο και σημείωσε πως η βάση αυτής της νέας στρατηγικής είναι πως η λύση του Κυπριακού μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη δημιουργία πραγματικού πολιτικού και οικονομικού κόστους στην Τουρκία.
 
«Ελπίζω ότι ο κ. Αναστασιάδης, αλλά και όσοι στήριξαν την λανθασμένη στρατηγική του, να έχουν αντιληφθεί το τεράστιο λάθος τους και ελπίζω επίσης ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν την πρόταση μας για τη νέα στρατηγική για την Κύπρο», είπε, και πρόσθεσε πως ο ίδιος όσο και οι δυνάμεις της αλλαγής είναι έτοιμοι να συμβάλλουν στην προσπάθεια που πρέπει να αναληφθεί άμεσα διεθνώς, ώστε να καταδειχτεί η ευθύνη της Τουρκίας για το αδιέξοδο.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και τον Έλληνα ΥΠΕΞ για τη στάση αρχών που επέδειξαν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, ενώ έστειλε το μήνυμα στους Τουρκοκύπριους ότι ήρθε η ώρα να απεγκλωβιστούν από τον ασφυκτικό έλεγχο της Τουρκίας, καθώς το μέλλον και η προοπτική τους βρίσκεται μαζί μας, στο ίδιο κράτος.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχουν τελευταίες ευκαιρίες και ότι ο αγώνας για απελευθέρωση συνεχίζεται. «Πρέπει να πιστέψουμε στο δίκαιο του λαού μας, ότι μπορούμε να πετύχουμε αυτό που θέλουμε: Μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού», είπε.
 
Ερωτηθείς αν η επικρίσεις στον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι και μομφή απέναντι στην ελληνική Κυβέρνηση που ήταν παρούσα και είχε στενή συνεργασία με την ε/κ πλευρά, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως η στάση αρχών της ελληνικής Κυβέρνησης αφορούσε το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων και είναι σε αυτή που κράτησε την ε/κ πλευρά πάνω σε μια σωστή βάση.
 
Πρόσθεσε πως ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν είχε καμία σχέση και ανάμειξη στις προτάσεις για την εσωτερική πτυχή.
 
Σε ερώτηση τι θα έπραττε διαφορετικά αν ήταν Πρόεδρος για να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία από την στιγμή που Ε.Ε. και Βρετανία στήριζαν τις θέσεις της Λευκωσίας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως υπάρχει διαφορετική πληροφόρηση για τη θέση που κράτησε τουλάχιστον η Βρετανία, η οποία ήταν συντεταγμένη με τις θέσεις της Τουρκίας στο ζήτημα των εγγυήσεων για μεταφορά του περιεχομένου της Συνθήκης Εγγυήσεως σε μια νέα Συνθήκη που θα μετονομαζόταν σε Συνθήκη Εφαρμογής.
 
Όπως ανέφερε, η ουδέτερη στάση του Γ.Γ. του ΟΗΕ βολεύει την Τουρκία, καθώς από τη στιγμή που δεν της επιρρίπτονται ευθύνες άρχισε από την επόμενη ημέρα να μιλά για Σχέδιο Β’.
 
Ερωτηθείς αν η αλλαγή στρατηγικής θα στοχεύει σε ΔΔΟ ή κάτι άλλο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως με βάση και την επιστολή που απέστειλαν από τον περασμένη Γενάρη στον Πρόεδρο για την πρόταση του ΔΗΚΟ, η εισήγηση είναι η επιστροφή στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, οι οποίες περιέχουν όλα τα στοιχεία της επιδιωκόμενης λύσης που προσδοκεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ε/κ.
 
Μέσα σε αυτές της προτάσεις υπάρχουν σαφείς αναφορές για αποχώρηση των εποίκων, για σεβασμό του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, για εφαρμογή της λύσης αφού αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα.
 
«Κάποτε αυτές τις εισηγήσεις τις υποστήριζαν και οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, σήμερα αυτά τα κόμματα αναιρούν τις θέσεις τους, ενταφιάζουν αυτές τις ομόφωνες αποφάσεις και μας λένε ότι είναι ακραίες θέσεις και ανέφικτες», υποστήριξε.
 
 

Δειτε Επισης

Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης