Δεν θέλουν να βλέπουν ούτε ζωγραφιστό τον Έιντε σε Λευκωσία και Αθήνα

Παρελθόν από την Κύπρο και δη από τη θέση του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό αναμένεται να αποτελέσει σύντομα ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, καθότι ενόψει των εκλογών του προσεχούς Σεπτεμβρίου στην χώρα του, ο Νορβηγός διπλωμάτης ετοιμάζεται να κατέλθει με το Εργατικό Κόμμα και με τις πληροφορίες να τον θέλουν να ενδιαφέρεται για το Υπουργείο Εξωτερικών.
 
Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε ετοιμάζεται ν’ αποχωρήσει από την Κύπρο έχοντας καταστεί, ειδικά τους τελευταίους μήνες, στον απόλυτο αρνητικό πρωταγωνιστή της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό, προκαλώντας με τις ενέργειες και θέσεις που εξέφραζε τεράστια δυσφορία σε Λευκωσία και Αθήνα.
 
Διόλου τυχαίο δεν ήταν στο πλαίσιο αυτό, το κατακεραύνωμα που δέχθηκε χθες το βράδυ από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για τον Νορβηγό διπλωμάτη, τον χαρακτήρισε ως λομπίστα, αποκαλύπτοντας πως όταν μετέβαινε στην Αθήνα για συνομιλίες, περνούσε πρώτα από την τουρκική πρεσβεία.
 
Ο κ. Κοτζιάς κατηγόρησε ευθέως τον κ. Έιντε για μεροληπτικές θέσεις που έπαιρνε, ενώ υπέδειξε περαιτέρω ότι κατά τις μεταβάσεις του στην Αθήνα, πέραν των επισκέψεων του στην τουρκική πρεσβεία πριν από τις συναντήσεις μαζί του, συναντούσε και συνομιλούσε με διαφόρους επιχειρηματίες και δημοσιογράφους στα βόρεια προάστια, που είχαν αντίθετες με τις δικές του(σ.σ. του Νίκου Κοτζιά) θέσεις για το Κυπριακό.
 
Χαρακτηριστική του αρνητικού για τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε κλίματος στην ελλαδική και ελληνοκυπριακή πλευρά, υπήρξε και η γεμάτη νόημα τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη κατά την προχθεσινοβραδινή διακαναλική διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε, καθότι ερωτηθείς για τον ρόλο που διαδραμάτισε ο κ. Έιντε στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κρανς Μοντάνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε πως «και η σιωπή πολλές φορές αποτελεί απάντηση».
 
Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα, επιχείρησε αρχικά στο πλαίσιο της αποστολής που του ανατέθηκε να ετοιμάσει κοινό έγγραφο-οδηγό για τη συζήτηση που θα γινόταν επί του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο Κρανς Μοντάνα, να εμφανίσει ένα προσχέδιο εγγράφου το οποίο ουδόλως στηριζόταν στην αρχή της ουδετερότητας και της απλής παράθεσης θέσεων των δύο πλευρών, αλλά αντιθέτως προχωρούσε σε υποβολή προτάσεων που δεν θα μπορούσαν με τίποτα να γίνουν αποδεκτές από την δική μας πλευρά ως βάση συζήτησης.
 
Και ενώ κατόπιν διαβημάτων στα οποία προχώρησε η Κυβέρνηση πέτυχε να εξασφαλίσει απόσυρση του εγγράφου από τα Ηνωμένα Έθνη, την πρώτη μέρα της Διάσκεψης στο Κρανς Μοντάνα ο κ. Έιντε έσπευσε σε διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε να το επαναφέρει, υποστηρίζοντας πως το έγγραφό του εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι. Αναγκάζοντας την Λευκωσία να προχωρήσει σε νέα διαβήματα…
 
Δυσφορία στην ελλαδική και ε/κ πλευρά προκάλεσε και η σπουδή του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα κατά τη Διάσκεψη για την Κύπρο, να θέσει φορτικά θέμα μετάβασης των Πρωθυπουργών των εγγυητριών δυνάμεων στο Κρανς Μοντάνα την ώρα που καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων δεν είχε γίνει, και την ώρα που η πρόοδος που είχε επιτελεστεί ήταν μηδενική.
 
Στον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, αποδίδονται εξάλλου διαρροές που υπήρξαν και ουδόλως ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, όπως για παράδειγμα εκείνη του απογεύματος της περασμένης Πέμπτης ότι υπήρχε έτοιμο πλαίσιο συμφωνίας το οποίο θα παρουσιαζόταν στο δείπνο που θα ακολουθούσε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για να πέσουν οι υπογραφές. Αλλά και δημοσίευμα του Bloomberg, υπογεγραμμένο από τον ανταποκριτή του στην Τουρκία, ότι οι θέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη κινούνταν εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ και ότι σε 45λεπτη συνάντησή τους, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα τα… έψαλλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσπαθώντας να «επαναφέρει» τις θέσεις τους στον… σωστό δρόμο.     
 

Δειτε Επισης

Τέσσερις νεκροί από επίθεση με μαχαίρι στις ΗΠΑ-Συνελήφθη 22χρονος
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Στραγγάλισε την κόρη του και πλήρωσε άστεγο $2 να κάψει τη σορό της-Ανατριχιαστικό βίντεο μετά τον φόνο
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα