Έτσι κατέρρευσε η Διάσκεψη για την Κύπρο-Αποκαλυπτικό παρασκήνιο

  
Αποστολή στο Κρανς Μοντάνα: Γιώργος Πλουτάρχου
 
Άδοξο τέλος είχε η προσπάθεια λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Κύπρο που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες οκτώ ημέρες στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας.
 
Οι τίτλοι τέλους της όλης προσπάθειας έπεσαν στο μαραθώνιο ψεσινό δείπνο που είχε με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες-που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες-, κατά το οποίο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέμεινε:
 
Πρώτο: Σε συνέχιση της Συνθήκης των Εγγυήσεων.
Δεύτερο: Σε συνέχιση των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Κύπρο.
Τρίτο: Σε παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στρατευμάτων.
 
Συγκεκριμένα, επέμεινε σε συνέχιση των επεμβατικών δικαιωμάτων και επανεξέτασή τους σε 15 χρόνια(αφήνοντας παράθυρο και για πιο νωρίς επανεξέταση υπό προϋποθέσεις), ενώ σε ό,τι αφορά τα στρατεύματα, επέμεινε σε συμφωνημένο αριθμό που να παραμείνει.
 
Πέραν τούτων, η τουρκική πλευρά:
 
Πρώτον: Απέρριψε επιστροφή ολόκληρης της Μόρφου.
Δεύτερο: Επέμενε στην αρχική της θέση, ένα προς ένα, για τις τέσσερις ελευθερίες στους Τούρκους υπήκοους.
Τρίτο: Ζητούσε πρωτογενές δίκαιο για ολόκληρη τη λύση.
 
Η χθεσινή μέρα άρχισε με βολιδοσκόπηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ως προς τις κόκκινες γραμμές του, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να απαντά πως οι κόκκινες γραμμές του συνίστανται στις προτάσεις που υπέβαλε για άρση του αδιεξόδου και πως δεν μπορεί να αποδεχθεί λύση που να μην προβλέπει κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και αποχώρηση των στρατευμάτων.
 
Ακολούθησαν διμερείς συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα με την τουρκική πλευρά, για να συναντηθεί ξανά το απόγευμα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
 
Στην απογευματινή συνάντηση, ο Αντόνιο Γκουτέρες ανέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου του υπέβαλε πρόταση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, την οποία ωστόσο απέρριψε ο ίδιος ο Γ.Γ.
 
Ο Αντόνιο Γκουτέρες δεν γνωστοποίησε την τουρκική πρόταση στον Νίκο Αναστασιάδη(σ.σ. εκτιμάται πως είναι η ίδια που υπέβαλε κατά τις πρώτες μέρες της Διάσκεψης), λέγοντάς του ότι θα συνεχίσει τις επαφές και θα δουν πώς προχωρούν στο δείπνο εργασίας που θα ακολουθούσε.
 
Στο δείπνο, που ξεκίνησε στις εννέα τοπική ώρα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανιζόταν κατά την μεγαλύτερη διάρκειά του έτοιμος να συζητήσει τα πάντα εάν ικανοποιείτο στα άλλα τέσσερα κεφάλαια, χωρίς όμως να υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις και αρκούμενος να δηλώνει πως είναι ευέλικτος.
 
Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, να ζητήσουν από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ όπως καλέσει τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δώσει τις προτάσεις του, και με τους τόνους σε διάφορα στάδια της διαπραγμάτευσης ν’ ανεβαίνουν.
 
Ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε όντως από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να μιλήσει συγκεκριμένα, για να θέσει τελικά στο τραπέζι τις πάγιες τουρκικές θέσεις, οι οποίες δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα, σε συνάντησή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Αντόνιο Γκουτέρες είχε αντιληφθεί μέσα από την συζήτηση που είχαν, πως ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είχε αποδεχθεί τις θέσεις για κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και αποχώρηση του στρατού.   
 
Μάλιστα, ο κ. Γκουτέρες διαβίβασε την αντίληψή του αυτή στον Νίκο Κοτζιά πριν από την έναρξη του δείπνου, για να βρεθούν όλοι προς αρνητικής εκπλήξεως όταν στο δείπνο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως δεν αποδέχθηκε κάτι τέτοιο. Επρόκειτο για παρεξήγηση, την οποία πήρε πάνω του ο Γενικός Γραμματέας λέγοντας πως επρόκειτο για παρανόηση από τον ίδιο.
 
Ενόψει τούτων και του χάσματος που φαινόταν πως δεν μπορεί να γεφυρωθεί, ο Αντόνιο Γκουτέρες υπέδειξε πως «αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων, σφυρίζοντας το τέλος του δείπνου και μαζί το τέλος της Διάσκεψης για την Κύπρο.
 
Με την παραδοχή του αδιεξόδου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε πως η πρόταση που υπέβαλε στο πλαίσιο της παρούσας διαπραγματευτικής προσπάθειας και αφορούσε εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, δεν υφίσταται.
 
Απαρατήρητο πάντως, δεν πέραν το γεγονός ότι παρόλο που ξεκάθαρα από τα γεγονότα προκύπτει πως η ευθύνη για το αδιέξοδο βαραίνει αποκλειστικά και μόνο την Τουρκία, στη δήλωσή του που ακολούθησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ απέφυγε να επιρρίψει ευθύνες σε οποιαδήποτε πλευρά, αναφέροντας πως υπήρξε διάσταση απόψεων.
 
Η αποστολή της ε/κ αντιπροσωπείας αναχωρεί από το Κρανς Μοντάνα σήμερα το πρωί και αναμένεται να αφιχθεί στη Λάρνακα γύρω στις τρεις το απόγευμα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΗΜΕΡΑ  

Δειτε Επισης

Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας