Θεοχάρους: Απαράδεκτη η Έκθεση του ΕΚ για την Κυπριακή Δημοκρατία

«Η έκθεση αξιολόγησης για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε, η οποία εγκρίθηκε σήμερα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι απαράδεκτη, καθότι από το κεφάλαιο 32, που αφορά στις γενικές κατευθυντήριες γραμμές λύσης του Κυπριακού, λείπει παντελώς η οποιαδήποτε αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία και στη συνέχειά της».
 
Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της, η Πρόεδρος του Κινήματος “Αλληλεγγύη” και Ευρωβουλευτής του ECR, κα. Ελένη Θεοχάρους, και προσθέτει: “Παρότι είχα υποβάλει σχετική επί του θέματος τροπολογία δεν έτυχε της ανάλογης στήριξης ούτε από ημέτερες δυνάμεις, οι οποίες παρέμειναν προσκολλημένες στην διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και στην διχοτομική Κοινή Δήλωση της 11ης Φεβρουάριου 2011 ως βάσης λύσης του Κυπριακού”.

Εν συνέχεια, η Κα. Θεοχάρους παρατηρεί : «Παρότι αν και υπάρχουν θετικά στοιχεία στην έκθεση, όπως τα θέματα για τον τερματισμό του εποικισμού, του σεβασμού της Κυπριακής ΑΟΖ, της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, της εξακρίβωσης της τύχης των αγνοούμενων  και της επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου, η έκθεση δεν μπορεί να γίνει δεκτή, διότι δεν προνοεί λύση στην βάση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντιθέτως, αναφέρετε στο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος αντί σε κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Καταλήγοντας, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης τονίζει: «Ακόμη και οι αναφορές για τη λύση στην βάση του κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου του ΟΗΕ, συνιστούν  προπέτασμα καπνού διότι με την ομοσπονδία και την 11η Φεβρουάριου δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ παρά μόνο στην τραγική λογική του πρωτογενούς δίκαιου και της παρθενογένεσης.

Άλλωστε, πώς θα ήταν δυνατό να αποδεχτώ μια τέτοια έκθεση, η οποία αντί να θέτει ως προϋπόθεση για την εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης της  Τουρκίας με την Ε.Ε, την άμεση εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου, αποδέχεται την έναρξη μιας τέτοιας διαδικασίας, δηλαδή της εμβάθυνσης, ενώ για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε απλές συστάσεις»..

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον