Κρανς Μοντάνα: Αυτές είναι οι ιδέες Γκουτέρες για τα αγκάθια του Κυπριακού

 Αποστολή στο Κρανς Μοντάνα: Γιώργος Πλουτάρχου
 
Επί τη βάση μηδενικής προόδου στην εδώ και μία εβδομάδα διαπραγματευτική διαδικασία στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας, επιστρέφει την Πέμπτη στο ελβετικό θέρετρο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
 
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί καμία απολύτως πρόοδος, ούτε στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων ούτε στα κεφάλαια που άπτονται των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό που συμβαίνει και στα δύο τραπέζια είναι επανάληψη των γνωστών θέσεων των δύο πλευρών, ελληνικής και τουρκικής, με τους Βρετανούς στο τραπέζι 1 να τηρούν στάση ουδετερότητας και να παρεμβαίνουν πυροσβεστικά όταν ανεβαίνουν οι ρόλοι.
 
Κυβερνητικές πηγές, επαναλάμβαναν χθες βράδυ πως παρά την επάνοδο του Αντόνιο Γκουτέρες στο Κρανς Μοντάνα, χωρίς η Τουρκία να ανοίξει τα χαρτιά της με τρόπο που να μπορεί να θεωρηθεί ως πρόοδος στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος σε κανένα άλλο κεφάλαιο.
 
Οι ιδίες πηγές ξεκαθάριζαν πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν επανέρχεται στο Κρανς Μοντάνα για να ασκήσει οποιοδήποτε επιδιαιτητικό ρόλο, εκτιμώντας πως επιστρέφει ενδεχομένως επειδή πείστηκε από τον Ειδικό του Σύμβουλο Έσπεν Μπαρθ Έιντε ότι υπάρχουν δεδομένα που μπορούν να οδηγήσουν σε λύση.
 
Την ίδια ώρα, υπογραμμίζουν πως ως ε/κ δεν έχουμε καμία διστακτικότητα όσον αφορά την επιστροφή του Αντόνιο Γκουτέρες, αποδίδοντας σε επικοινωνιακό παιχνίδι της τουρκικής πλευράς τις χθεσινές από μέρους της  φορτικές δηλώσεις υπέρ της επανόδου Αντόνιο Γκουτέρες.
 
Όσον αφορά το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, διπλωματικές πηγές τονίζουν πως δεν υπήρξε καμία απολύτως υποχώρηση από πλευράς Τουρκίας, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως η πρόταση η οποία υπέβαλε είναι χειρότερη από την υφιστάμενη κατάσταση.
 
Οι ιδέες Γκουτέρες
Αξίζει να σημειωθεί πως η διαφορετική αντίληψη που υπήρχε επί της σύνοψης των συμπερασμάτων του Γενικού Γραμματέα από τις εδώ επαφές του την περασμένη Παρασκευή, είχε ως αποτέλεσμα τη διπλή τηλεφωνική επικοινωνία του Έσπεν Μπαρθ Έιντε με τον Αντόνιο Γκουτέρες και το ξεκαθάρισμα των συμπερασμάτων-ιδεών του.
 
Όπως προκύπτει συναφώς, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θεωρεί για:   

*Ασφάλεια και εγγυήσεις: «Πιστεύω ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε ένα νέο σύστημα ασφάλειας στην Κύπρο και όχι συνέχιση υφιστάμενου. Πιστεύω ότι θα πρέπει να τερματιστεί το δικαίωμα παρέμβασης, καθώς επίσης και η Συνθήκη Εγγυήσεων. Πρέπει το νέο σύστημα πρέπει να κάνει όλους τους Κύπριους να αισθάνονται ασφάλεια, χρειαζόμαστε έναν γρήγορο μηχανισμό εφαρμογής, ο οποίος να περιλαμβάνει και πέραν από την Κύπρο χαρακτηριστικά(π.χ. τα Ηνωμένα Έθνη). Οι σημερινοί εγγυητές δεν μπορούν να εφαρμόζουν και να ελέγχουν τους εαυτούς τους».
 
*Στρατεύματα: «Πρέπει να υπάρξει ραγδαία μείωση από την πρώτη ημέρα, σε επίπεδα που προσομοιάζουν με τους αριθμούς που υπήρχαν στην παλιά Συνθήκη Συμμαχίας. Υπάρχει μια διαφωνία ανάμεσα στα μέρη, κατά πόσο είναι ρήτρα επανεξέτασης ή ρήτρα τερματισμού. Αυτό πιστεύω θα πρέπει να συζητηθεί σε υψηλότερο επίπεδο. Την ίδια στιγμή πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες της αποχώρησης».
 
*Εδαφικό: «Χρειάζεται η τ/κ πλευρά να προσαρμόσει τον χάρτη που κατέθεσε, ώστε να αντιμετωπίσει κάποιες ανησυχίες που εκφράστηκαν από την ε/κ κοινότητα για περιοχές»(σ.σ. εννοεί την Μόρφου).   
 
*Περιουσιακό: «Απ’ όσα άκουσα θεωρώ πως στο περιουσιακό πρέπει να υπάρχουν δύο αρχές. Το καθεστώς που θα διέπει τις περιουσίες υπό εδαφική αναπροσαρμογή και τις περιουσίες στις περιοχές που θα μείνουν υπό τ/κ διοίκηση. Στις περιοχές που θα επιστραφούν πρέπει να συμφωνηθούν κριτήρια βάσει των οποίων ο νόμιμος ιδιοκτήτης, χωρίς αυτό να ισχύει κατά 100%, να είναι προνομιούχος. Αντίστοιχα, και στις περιουσίες στις περιοχές που θα μείνουν υπό τ/κ διοίκηση».
 
*Ισότιμη μεταχείριση: «Όσον αφορά μόνιμη παραμονή Τούρκων υπηκόων στην Κύπρο, να υπάρχει μια αναλογία, που να είναι ακριβοδίκαιη».
 
*Αποτελεσματική συμμετοχή Τουρκοκυπρίων: «Το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής χρειάζεται να συζητηθεί περαιτέρω σε σχέση με το αίτημα μιας πλευράς(σ.σ. εννοεί τους Τ/κ) για θετική ψήφο, καθώς επίσης και άλλα στοιχεία του κεφαλαίου της διακυβέρνησης, όπως και το αίτημα για εκ περιτροπής προεδρίας της τ/κ κοινότητας. Είναι θέματα που πρέπει να συζητηθούν».
 
Όπως πληροφορούμαστε, ενστάσεις επί της σύνοψης των ιδεών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ εκφράζει η τουρκική πλευρά σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ενώ μετά την χθεσινή επαναδιατύπωση η οποία υπήρξε, η ε/κ πλευρά δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένη.
 
Τονίζεται πάντως, πως οι ιδέες του Αντόνιο Γκουτέρες, όπως αυτές αποτυπώνονται στη σύνοψη των συμπερασμάτων του, σε καμία περίπτωση δεν είναι δεσμευτικές για οποιαδήποτε πλευρά, αλλά αποσκοπούν απλώς-όπως και από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα ξεκαθαρίστηκε κατά την εδώ παρουσία του την περασμένη Παρασκευή- στο να λειτουργήσουν υποβοηθητικά στην όλη προσπάθεια που καταβάλλεται για λύση του Κυπριακού.
 
Η Διάσκεψη για την Κύπρο συνεχίζεται στις εννέα σήμερα το πρωί με συζήτηση των εσωτερικών πτυχών και στις έντεκα με συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΣΥΝΑΙΒΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ  
 
 
 

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»