Χωρίς πρόοδο σε εγγυήσεις και ασφάλεια, καμιά πρόοδος στα υπόλοιπα

Αποστολή στο Κρανς Μοντάνα: Γιώργος Πλουτάρχου
 


Στο ορεινό θέρετρο της Ελβετίας Κραν Μοντάνα κτυπά από σήμερα η καρδιά του Κυπριακού.
 
Αύριο το πρωί αρχίζει η Διάσκεψη για την Κύπρο με βασικό αντικείμενο συζήτησης την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, επί του οποίου η Τουρκία καλείται να ανοίξει τα χαρτιά της και να αποκαλύψει τις πραγματικές της προθέσεις.
 
Η ελληνοκυπριακή αποστολή, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, έφθασε στο ελβετικό θέρετρο με την ξεκάθαρη θέση για κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας και αποχώρηση του κατοχικού στρατού.
 
Σημειώνεται πως τις τελευταίες ημέρες προηγήθηκε ένα οργιώδες διπλωματικό παρασκήνιο γύρω από το περιβόητο κοινό έγγραφο που ανέλαβε να ετοιμάσει, με στόχο να αποτελέσει οδηγό των διαπραγματεύσεων, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
 
Το προσχέδιο του έγγραφου κρίθηκε από τη δική μας πλευρά ως ετεροβαρές και μη ανταποκρινόμενο στον στόχο για τον οποίο αποφασίστηκε να ετοιμαστεί, με την Λευκωσία να ενοχλείται σφόδρα-μεταξύ άλλων- για την πρόταση που περιέλαβε ο κ. Έιντε περί Συνθήκης Εφαρμογής της λύσης που να υπογραφεί από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, περιλαμβανομένης δηλαδή και της Τουρκίας, καθώς και την Ενωμένη Κύπρο.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέστειλε επιστολή στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, διά της οποίας τον ενημέρωνε πως το προσχέδιο του εγγράφου δεν γίνεται αποδεκτό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση φρόντισε να στείλει το μήνυμα πως σε περίπτωση που ο κ. Έιντε επιχειρήσει να παρουσιάσει το έγγραφο στην αυριανή έναρξη της συζήτησης, δεν αποκλείει ακόμη και την αποχώρησή της.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βάση έναρξης της αυριανής συζήτησης του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων αποτελούν τα ερωτήματα που κατέγραψαν οι τεχνοκράτες στο Μοντ Πελεράν 3, αλλά και η συζήτηση της Γενεύης του περασμένου Ιανουαρίου.
 
 Η Λευκωσία πάντως, εμφανίζεται ενθαρρυμένη από το περιεχόμενο της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλίμ Γιλντιρίμ την περασμένη βδομάδα στη Αθήνα, όπου όπως καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν, για πρώτη φορά τέθηκε επί τάπητος από τουρκικής πλευράς η ουσία του ζητήματος των εγγυήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική πλευρά φάνηκε έτοιμη να προβεί σε ουσιαστικά βήματα στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αξιώνοντας ανταλλάγματα που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή της προοπτική. Ωστόσο, μια τέτοια διασύνδεση φαίνεται επί του παρόντος ανέφικτη, λόγω κυρίως της στάσης της Γερμανίας σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να θεωρούνται κατά πολλούς ορόσημο οι επερχόμενες γερμανικές εκλογές.

Δεδομένων των πάνω, δηλαδή του θολού σκηνικού ως προς τις προθέσεις της Τουρκίας ενόψει της έναρξης της συζήτησης αύριο,  τρία είναι τα σενάρια που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές μπορούν να αποτελέσουν την τροπή της Διάσκεψης για την Κύπρο:
 
Πρώτο: Η Τουρκία να επαναλάβει τις πάγιες θέσεις της με αποτέλεσμα η Διάσκεψη να βαλτώσει εν τη γενέσει της.
Δεύτερο: Η Τουρκία να ανοίξει τα χαρτιά της και να συντηρηθεί η διαπραγμάτευση για τουλάχιστον ένα δεκαήμερο.
Τρίτο,(που φαντάζει σύμφωνα με εκτιμήσεις και ως επικρατέστερο): Η Διάσκεψη να προχωρήσει για κάποιες μέρες σε επίπεδο ηγετών και Υπουργών Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων και ακολούθως να συνεχιστεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο.
 
Όπως έχει προαναφερθεί, η Διάσκεψη για την Κύπρο αρχίζει αύριο το πρωί με συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ενώ πρώτο για συζήτηση από τα υπόλοιπα κεφάλαια που άπτονται της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού, αύριο το απόγευμα, είναι το εδαφικό.
 
Η ελληνοκυπριακή πλευρά, καθιστά σαφές, πως χωρίς απτά δείγματα γραφής από την Τουρκία στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, δεν πρόκειται και ίδια να ανοίξει τα χαρτιά της στα υπόλοιπα κεφάλαια.  
 
 

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης