Δείτε πότε τίθενται σε ισχύ οι αλλαγές σε επιδόματα και συντάξεις

Στις 14 Ιουλίου αναμένεται να ψηφιστούν σε νόμους τα νομοσχέδια που κατέθεσε το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων τα οποία αυξάνουν κατά 5.000 ευρώ μετά το δεύτερο παιδί τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα τέκνου, εισάγουν την 15ημερη άδεια πατρότητας, παραχωρούν και στις δύο γυναίκες παρένθετης τεκνοποίησης επίδομα μητρότητας και ρυθμίζουν τη σύνταξη χηρείας.
 
Το επίδομα μητρότητας στις περιπτώσεις που η μητέρα για λόγους υγείας αναγκάζεται να μεταβεί στο εξωτερικό ρυθμίζεται με πρόταση νόμου με την οποία συμφώνησε η Υπουργός Εργασίας.  
 
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας συνέχισε τη συζήτηση των νομοσχεδίων και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής, σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ανέφερε σε σχέση με την άδεια πατρότητας, ότι τέθηκε ενώπιον της Υπουργού όπως το δικαίωμα για άδεια να μην περιορίζεται μόνο εντός των 16 εβδομάδων που είναι η άδεια μητρότητας ή και να μην είναι συνεχόμενες 15 ημέρες.  
 
Ο κ. Φακοντής είπε πως οι νόμοι, πλην της αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων στο επίδομα τέκνου, θα τεθούν σε ισχύ την 1η Αυγούστου. Τα νέα κριτήρια για το επίδομα τέκνου θα ισχύουν από τον Ιανουάριο του 2018.  
 
Σε ό,τι αφορά τη σύνταξη χηρείας, είπε πως εισάγεται στη νομοθεσία πρόνοια με βάση την οποία όταν κάποιος συνάψει γάμο μετά το 65ο έτος της ηλικίας του θα πρέπει να περάσουν 5 χρόνια γάμου ώστε σύζυγος να δικαιούται σύνταξη χηρείας.  
 
Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως κρίθηκε σκόπιμη η εισαγωγή της πρόνοιας καθώς διαπιστώθηκε ότι γίνονται γάμοι επί σκοπού, από υπερήλικες με πολύ νεαρότερες για να μπορέσει η σύζυγος έχει δικαίωμα σε σύνταξη χηρείας.  
 
Ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα για τμηματική σύνταξη χηρείας ανάλογα με το χρόνο έγγαμου βίου σε περιπτώσεις που κάποιος τέλεσε πέραν του ενός γάμου, ο κ. Φακοντής είπε πως τέθηκε το θέμα ωστόσο η Νομική Υπηρεσία διαφωνεί με την τμηματική σύνταξη και διατυπώνει τη θέση ότι αυτό ρυθμίζεται σε επίπεδο του Οικογενειακού Δικαστηρίου κατά το διαζύγιο και τη ρύθμιση των περιουσιακών των συζύγων.

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»