Δεν παρουσιάζει κοινό έγγραφο στις συνομιλίες ο Έιντε

Συνέντευξη τύπου με αφορμή την έναρξη του νέου γύρου διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Κύπρο παραχώρησε στις 12 ώρα Κύπρου ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
 
Στη συνέντευξη τύπου ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε σημείωσε πως από τη στιγμή που οι δύο πλευρές νιώθουν πως δεν έχουμε κοινό έγγραφο, αυτό δεν θα παρουσιαστεί και οι συνομιλίες θα συνεχίσουν από εκεί που έμειναν, στις συγκλίσεις που επετεύχθησαν στις προηγούμενες διασκέψεις. 

Ο κ. Έιντε ανέφερε πως χρειάζεται πολλή σκληρή δουλειά και δεν θα είναι εύκολο για κανένα να επιτευχθεί λύση.

«Ας μην γελιέται κανένας, δεν θα είναι εύκολο, δεν υπάρχει εγγύηση επιτυχίας. Ο Γενικός Γραμματέας και εγώ θα κάνουμε ότι μπορούμε μαζί με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει να καταλάβουν πως είναι η δική τους διάσκεψη και πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες του και να κάνουν ότι είναι δυνατό. Είναι εφικτό και είναι πραγματική ευκαιρία», κατέληξε στο αρχικό του σχόλιο ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ.

Σε ερώτηση για τους κινδύνους σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία ο κ. Έιντε απάντησε πως «είμαστε εδώ για να βρούμε λύση. Ήδη χάθηκε πολύς χρόνος και ο λόγος που είμαστε εδώ είναι διότι υπάρχουν εξελίξεις. Ερχόμαστε εδώ με τους Κύπριους για να βρουν λύση».

Σε άλλο σημείο μεταξύ των ερωτήσεων ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ επανέλαβε πως η λύση θα είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, χωρίς την επιδιαιτησία των Ηνωμένων Εθνών.

Σε ερώτηση για το κοινό έγγραφο και τον σκοπό που θα εξυπηρετούσε ο κ. Έιντε υπογράμμισε πως το κοινό έγγραφο ήταν κάτι πολύ φιλόδοξο αφού σε αυτό θα συγκεντρώνονταν οι θέσεις των δύο πλευρών όπως καταγράφηκαν στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις. «Δεν προσπαθήσαμε να λύσουμε τις διαφορές, προσπαθήσαμε να τις οργανώσουμε. Το έγγραφο ήταν μια προσπάθεια να τονωθεί η συζήτηση», σημείωσε.

«Στα κεφάλαια του περιουσιακού, της διακυβέρνησης, της οικονομίας και της ΕΕ έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει. Υπάρχουν ένα δύο σημαντικά εκκρεμούντα ζητήματα μπορούμε να τα χειριστούμε μαζί προς το τέλος. Στο κεφάλαιο του εδαφικού έχουμε πετύχει ιστορική πρόοδο αφού οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χάρτες. Αυτό που λέω είναι πως στα πέντε κεφάλαια έχουμε σημαντική και ουσιώδη πρόοδο για αυτό επικεντρωνόμαστε στο κεφάλαιο ασφάλειας και εγγυήσεις», κατέληξε.

Όσο αφορά τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων ο κ. Έιντε ανέφερε πως οι συζητήσεις έχουν οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνουν παράλληλες συζητήσεις με παρατηρητές τόσο τις εγγυήτριες δυνάμεις όσο και την ΕΕ. Πρόσθεσε επίσης πως οι Υπουργοί Εξωτερικών θα παραμείνουν την πρώτη εβδομάδα στο Κρανς Μοντάνα και ανάλογα με το αποτέλεσμα θα κριθεί η περαιτέρω παραμονή τους.
 

Εντωμεταξύ ο κ. Έιντε ανέφερε ότι απόψε θα υπάρξει δείπνο μεταξύ των δύο πλευρών. «Αρχίζουμε τη δουλεία από απόψε. Δεν θα υπάρξει κάποιο τελετουργικό. Θα υπάρξει ένα δείπνο στο οποίο θα συμμετέχουν όλες οι αντιπροσωπείες που βρίσκονται στο Κρανς Μοντάνα». 

Δειτε Επισης

Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά