Στο έγγραφο που κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο το 2015 ποντάρει ο Λιλλήκας

Στα ρηχά κινήθηκε η συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί Γιώργος Λιλλήκας και Άντρος Κυπριανού, ως επικεφαλής αντιπροσωπειών των κομμάτων τους, προς διερεύνηση του εδάφους συνεργασίας τους στις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου. 
 
Η συνάντηση ζητήθηκε ως γνωστό από τον Γιώργο Λιλλήκα έπειτα από το ναυάγιο στο οποίο κατέληξαν οι συζητήσεις του ΑΚΕΛ με τον Μάικ Σπάνο, οι οποίες έλαβαν χώρα προκειμένου ο κ. Σπανός να ήταν ο υποψήφιος που το κόμμα της Αριστεράς θα υποστήριζε στις Προεδρικές.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέλος στα σενάρια για υποψηφιότητά του στις Προεδρικές βάζει ο Κίκης Καζαμίας
 
Πληροφορίες του ΡΕΠΟΡΤΕΡ αναφέρουν πως η σημερινή συνάντηση Γιώργου Λιλλήκα και ΑΚΕΛ αναλώθηκε-εκ των πραγμάτων- γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό και δη τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που αρχίζουν μεθαύριο Τετάρτη στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας.  
 
Όσον αφορά την προοπτική συνεργασίας των δύο πλευρών στις προεδρικές εκλογές, τουτέστιν στήριξη της υποψηφιότητας Λιλλήκα από το ΑΚΕΛ,  αποφασίστηκε η πραγματοποίηση νέας συνάντησης έπειτα από την επιστροφή από την Ελβετία, οπόταν και αναμένεται να έχουν ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κοινή υπήρξε η αντίληψη πως Γιώργος Λιλλήκας και ΑΚΕΛ βρίσκονται κοντά σε σχέση με τις θέσεις τους στα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα, όπως κοινή υπήρξε και η αντίληψη πως στο Κυπριακό υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.
 
Ωστόσο, από το επιτελείο του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, ποντάρουν στο έγγραφο για το Κυπριακό, το οποίο ο Γιώργος Λιλλήκας κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο τον Φεβρουάριου του 2015, και το οποίο θεωρούν πως μπορεί να αποτελέσει μια καλή βάση για διάλογο και εξεύρεση κοινών συνισταμένων με το ΑΚΕΛ.
 
Σε δηλώσεις τους μετά από συνάντηση που είχαν στα γραφεία του ΑΚΕΛ, αμφότεροι δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο συνεργασίας, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα όμως πως δεν σημαίνει πως η σημερινή ανταλλαγή θέσεων τους έφερε πιο κοντά.
 
Η βασική προϋπόθεση
Αφού ξεκαθάρισε πως η συνάντηση είχε ζητηθεί από πλευράς Συμμαχίας Πολιτών, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Κυπριανού είπε πως πάντοτε το ΑΚΕΛ επιδιώκει την επίτευξη των ευρύτερων δυνατών στρατηγικών συμμαχιών, οι οποίες πρέπει να βασίζονται σε πολιτικές αρχές, εντιμότητα και ειλικρίνεια.
 
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως είχαν μια ουσιαστική και ειλικρινή συζήτηση κατά την οποία διερευνήθηκαν τα περιθώρια για προγραμματικές συγκλίσεις και πολιτική συνεργασία.
 
 «Ξεκαθαρίσαμε πως δεν μπορούμε να στηρίξουμε για Πρόεδρο έναν υποψήφιο με τον οποίο δεν θα υπάρχει απόλυτη σύμπτωση σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού, ταύτιση στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για να διασφαλίζουν τις κατακτήσεις και τα συμφέροντα των εργαζομένων και πραγματική διάθεση για καταπολέμηση της αδιαφάνειας, της διαφθοράς, της αναξιοκρατίας, του κατεστημένου πελατειακού συστήματος κομματικής συναλλαγής και επιβολής», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως λόγω των εξελίξεων στο Κυπριακό, αποφάσισαν να αφήσουν ανοικτή τη συζήτηση για να τη συνεχίσουν με την επιστροφή τους στην Κύπρο και υπό το φως των εξελίξεων.
 
Ανταλλαγή απόψεων
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Λιλλήκας υπέδειξε πως όταν ορίστηκε η συνάντηση με το ΑΚΕΛ δεν είχε καθοριστεί η μετάβαση τους στην Ελβετία, και έτσι λογικό ήταν κατά τη σημερινή συνάντηση αρκετή συζήτηση να γίνει για το Κυπριακό, τα σημερινά δεδομένα, και τις ενδεχόμενες εξελίξεις στην Ελβετία.
 
«Έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτό το διάλογο μετά το αποτέλεσμα και το τέλος της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κρανς Μοντάνα», σημείωσε, επισημαίνοντας πως στη συνάντηση με τον κ. Κυπριανού αντάλλαξαν απόψεις και για τη δυνατότητα δημιουργίας ενός πλαισίου διακυβέρνησης σε επίπεδο αρχών.
 
Ερωτηθέντες κατά πόσο θεωρούν ότι μετά τη σημερινή συνάντηση έχουν έρθει ένα βήμα πιο κοντά ή πιο μακριά, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού Κυπριανού είπε: «Είμαστε εκεί που ήμασταν πριν ξεκινήσει η συνάντηση».
 
Από την άλλη ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως κανένας δεν μπορεί να προδικάζει μια συνάντηση πριν ολοκληρωθεί ο κύκλος των επαφών.

Δειτε Επισης

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων