Κάνει κύκλους στον κόλπο της Αμμοχώστου από την Παρασκευή το Barbaros

Για ακόμη μια φορά η τουρκική προκλητικότητα ξεπερνά τα όρια.
Το ερευνητικό σκάφος BARBAROS HAYREDIN PASA, που συνεχίζει να σουλατσάρει ανοιχτά της Κύπρου, έφτασε μόλις 13 χιλιόμετρα ανοιχτά του Πρωταρα.

Μάλιστα σαν να μην έφτανε αυτό, χθες το απόγευμα πλήρωμα του πλοίου με τη χρήση φουσκωτού πλησίασε αλιευτικό σκάφος με το οποίο ψάρευαν δύο Ελληνοκύπριοι σε θαλάσσια περιοχή που ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία, προσπαθώντας με ελιγμούς να οδηγήσει τους Ελληνοκύπριους ψαράδες προς το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου.


Ο καπετάνιος του αλιευτικού Φρίξος Θαλασσίτης κατάφερε να ξεφύγει από το φουσκωτό με τους τέσσερις επιβαίνοντες. Τότε όπως ανέφερε ο ίδιος άρχισαν να του φωνάζουν και λίγο αργότερα του παρέδωσαν φυλλάδιο το οποίο καλεί τα αλιευτικά σκάφη να είναι προσεχτικά για αποφυγή ατυχήματος είτε με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, είτε με τα σκάφη που το συνοδεύουν.

Ταυτόχρονα, ενημερώνει ότι το Barbaros θα ρυμουλκήσει 8 σεισμικά καλώδια μήκους 6.000 μέτρων σε βάθος από 0 έως 20 μέτρα στο βυθό. Στο ενημερωτικό φυλλάδιο περιλαμβάνονται τηλέφωνα επικοινωνίας για οτιδήποτε προκύψει και… ευχαριστούν για τη συνεργασία.

Έκανε πέντε κύκλους στον κόλπο της Αμμοχώστου

Από το απόγευμα της Παρασκευής το ερευνητικό σκάφος συνεχίζει τις παράνομες έρευνες στον κόλπο της Αμμοχώστου. Συγκεκριμένα από προχθές ς το Barbaros έκανε πέντε ίδιους κύκλους στον κόλπου φτάνοντας ισάριθμες σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από τις ακτές του Πρωταρά στις 7 και 17 το απόγευμα της Παρασκευής, στις 3 και 28 τα ξημερώματα του Σαββάτου, στις 11 και 33 το πρωί του Σαββάτου, στις 10 και 25 το βράδυ του Σαββάτου και στις 3 και 43 τα ξημερώματα της Κυριακής

Σύμφωνα και με το φυλλάδιο που έδωσαν στους Ελληνοκύπριους ναυτικούς οι επιβαίνοντας στο φουσκωτό το Barbaros θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι τις 30 Ιουνίου όπου θα πραγματοποιήσει έρευνες ρυμουλκώντας 8 καλώδια μήκους έξι χιλιομέτρων σε βάθος από 0 μέχρι 20 μέτρων.

Παράνομες οι έρευνες

Το JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO αναγκάστηκε να εκδώσει προειδοποίηση προς ναυτιλλόμενους στην οποία αναφέρει πως το Barbaros και το συνοδευτικό του σκάφος Bravo Supporter συνεχίζουν να τις παράνομες δραστηριότητες τους εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Στην προειδοποίηση επαναλαμβάνεται πως η NAVTEX με την οποία η Τουρκία δέσμευσε την περιοχή για έρευνες είναι παράνομη αφού εκδόθηκε από το σταθμό της Αττάλεια γιαυτό θεωρείται άκυρη.

Δειτε Επισης

Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Η αφρικανική σκόνη «κατάπιε» την Ελλάδα-Πορτοκαλί ουρανός, απόκοσμες εικόνες
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Αυτό το αεροδρόμιο μόλις πήρε το «στέμμα» από τη Σιγκαπούρη-Είναι πλέον το καλύτερο στον κόσμο
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές