Στον Έιντε οι παρατηρήσεις της ε/κ πλευράς επί του κοινού εγγράφου

Την ικανοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για το γεγονός ότι οι εταίροι της Κύπρου στην Ε.Ε. συντάσσονται με την κυπριακή θέση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, μετά την τοποθέτηση του Προέδρου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μετέφερε από τις Βρυξέλλες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, διψήφιος αριθμός κρατών μελών, συμμετείχε στη συζήτηση για το κυπριακό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις και είναι κοινή η προσέγγιση ότι εν έτη 2017 δεν μπορούμε να μιλάμε για εγγυήσεις σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ.
 
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε και για την ενδιαφέρουσα, όπως την χαρακτήρισε συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, με την οποία υπάρχει μερική έστω προσέγγιση σε μερικά από τα θέματα που θίγονται στο έγγραφο Είντε.
 
 «Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Βρετανίδα Πρωθυπουργό, αντιλαμβάνεστε ότι εκείνο που κυριάρχησε των συζητήσεων είναι  η επερχόμενη διάσκεψη για την Κύπρο», ανέφερε.
 
«Ήταν κοινή η πεποίθηση», συνέχισε, «ότι τα αποτελέσματα στη συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι εκείνα που θα δείξουν αν μπορούμε να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα από την παρούσα διαδικασία».
 
«Απ’ εκεί και πέρα έγινε ανταλλαγή συγκεκριμένων απόψεων επί του περιεχομένου του προσχεδίου που έχει υποβληθεί από πλευράς του κυρίου Έιντε».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνάντηση Αναστασιάδη-Μέι με επίκεντρο τις εγγυήσεις και την ασφάλεια

«Να σας αναφέρω ότι αργά χθες το βράδυ εστάλησαν οι θέσεις της δικής μας πλευράς», συμπλήρωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι «είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι υπάρχουν κοινές αν θέλετε τοποθετήσεις με τη βρετανική κυβέρνηση σε κάποια σημεία που αναφέρονται στο προσχέδιο που έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».
 
Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι απ’ εκεί και πέρα συζητήθηκε το θέμα της Τουρκίας, η εσωτερική κατάσταση, καθώς επίσης και οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία, ενώ τέλος έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις συζητήσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. «Υπάρχουν και κάποια θέματα που αγγίζουν τις διμερείς μας σχέσεις που συζητήθηκαν ανάμεσα στον Πρόεδρο και τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό», επισήμανε.
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε χαρακτηριστικά πως θέλει να εκφράσει την ικανοποίηση του Προέδρου για το γεγονός ότι χθες το βράδυ στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Κυπριακού, της ενημέρωσης που έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και τη συζήτησης για την Τουρκία, που έγινε μετά από πρωτοβουλία κάποιων εκ των κρατών μελών, υπήρχε συμμετοχή διψήφιου αριθμού αρχηγών κυβερνήσεων και η κοινή προσέγγιση όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι το γεγονός ότι δεν μπορούμε εν έτη 2017 να μιλάμε για εγγυήσεις σε ένα κράτος μέλος της Ε.Ε.
 
«Είναι την ίδια στιγμή κοινή η πεποίθηση ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις για να μπορεί να προχωρήσει αυτή η σχέση Βρυξελλών-Τουρκίας θα πρέπει πάνω από όλα η Τουρκία να εργαστεί πολύ συγκεκριμένα για την επίλυση του Κυπριακού", κατέληξε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
*Στο μεταξύ, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Μάθιου Κιντ δήλωσε σήμερα πως το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να έχει ένα δευτερεύοντα ρόλο στις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά την ερχόμενη βδομάδα, να υποστηρίξει τη συζήτηση ώστε να επικεντρωθεί στο αποτέλεσμα, αλλά δεν έχει τα ίδια θεμελιώδη συμφέροντα που διακυβεύονται όπως έχουν και άλλοι. Παράλληλα, όπως είπε, ευελπιστεί ότι θα γίνει καλή πρόοδος στις συνομιλίες.
 
Ο Μάθιου Κιντ, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για Συνθήκη Εφαρμογής που θα προκύψει από τις νέες συνομιλίες για το Κυπριακό, ανέφερε ότι «είναι μια νέα ιδέα που αξίζει να συζητηθεί σοβαρά την επόμενη βδομάδα στην Ελβετία και ότι θα βοηθήσει να εντοπίσουμε αν μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο μέρος της απάντησης/λύσης». «Ωστόσο», σημείωσε, «είναι μια ιδέα η οποία δεν έχει επεξεργαστεί ακόμη, αλλά αξίζει σίγουρα να την αναπτύξουμε και να δούμε πόσο εφικτή είναι».
 
Σε ερώτηση αν η χώρα του πιστεύει ότι υπάρχουν σημεία που χρήζουν αλλαγής στο κοινό έγγραφο που ετοιμάζει ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και αν αυτό το έγγραφο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας οδηγός για τη διαδικασία, ο κ. Κιντ απάντησε ως εξής:
 
«Ελπίζω ότι το έγγραφο θα αποτελέσει ένα οδηγό για τη συζήτηση, ένα είδος δομής για τη συζήτηση την επόμενη εβδομάδα και όχι να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης από μόνο του. Η ιδέα είναι, όπως είπε ο υπουργός Κασουλίδης, ότι θα αποτελέσει μίαν ατζέντα εργασίας αντί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης κατά την διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων».
 
Ερωτηθείς ποιες είναι οι προσδοκίες του για το Κραν Μοντάνα, ο κ. Κιντ είπε: «Ελπίζω ότι θα κάνουμε μια καλή πρόοδο. Πιστεύω ότι είναι μια στιγμή όπου τα μέρη έχουν προετοιμαστεί για σοβαρή διαπραγμάτευση. Είχαμε χρόνο για να αναλογιστούμε τις συζητήσεις στην Ελβετία τον Ιανουάριο και θα υπάρχει χρόνος και ευκαιρία για να προχωρήσουν τα πράγματα».
 
Σε παρατήρηση αν το Κραν Μοντάνα είναι το τέλος του δρόμου, ο Βρετανός διπλωμάτης είπε: «Πιστεύω ότι  αυτός ο τρόπος σκέψης δεν είναι υποβοηθητικός. Είναι μια ευκαιρία, δεν είναι μια απειλή. Είναι μια ευκαιρία πραγματικά για μεγάλη συζήτηση, μεγάλη πρόοδος που πρέπει να γίνουν και όλοι οι σωστοί άνθρωποι θα είναι εκεί για να φθάσουμε σε κάτι πραγματικά σημαντικό».
 
Σε ερώτηση πώς μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να βοηθήσει να προχωρήσει ο διάλογος, είπε: «Αυτό που θέλουμε να πιστεύουμε είναι ότι μπορούμε να έχουμε δευτερεύοντα συμμετοχή (junior participant) στη συζήτηση. Θα είμαστε εκεί, αλλά δεν έχουμε τα ίδια θεμελιώδη συμφέροντα που διακυβεύονται όπως έχουν και άλλοι και αυτό μας δίνει την ευκαιρία να είμαστε προσεκτικοί, να υποστηρίξουμε τη συζήτηση, να εμπλουτίσουμε τη συζήτηση και να προκαλέσουμε τη συζήτηση, να τη βοηθήσουμε να επικεντρωθεί στο αποτέλεσμα με έναν δευτερεύοντα και σεβαστό τρόπο γνωρίζοντας ότι άλλοι έχουν ζωτικά συμφέροντα που διακυβεύονται».
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης