Θετικό πρόσημο στο έγγραφο Έιντε δίνει ο Ακιντζί

Με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα έχει σήμερα συναντήσεις στην Άγκυρα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος αναφερόμενος στο έγγραφο Έιντε, είπε ότι έγινε μια αξιολόγηση με τα πολιτικά κόμματα και το έγγραφο δεν είναι «εκτός προσδοκιών».
 
Το Σάββατο, εξάλλου, όπως ανέφερε ο κ. Ακιντζί, θα συναντηθεί στην Κων/πολη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. Αυτά δήλωσε ο ίδιος αναχωρώντας χθες βράδυ για την τουρκική πρωτεύουσα, λέγοντας ότι η διαδικασία που αρχίζει στις 28 Ιουνίου στην Ελβετία είναι πολύ σημαντική και το τελικό στάδιο. Και αυτό-είπε-δεν είναι μόνο δική του σκέψη, αλλά πολλοί άλλοι, περιλαμβανομένου και του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, με τον οποίο μίλησε το βράδυ της Τετάρτης, έχουν την πεποίθηση ότι ήρθε η ώρα να βγει πλέον ένα αποτέλεσμα.  
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στις δηλώσεις του στο παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου ο Μουσταφά Ακιντζί σημείωσε ότι από την αρχή αυτής της διαδικασίας στήριξη προσφέρει η Τουρκία, και κατά τις επαφές του εκεί τις επόμενες δύο ημέρες θα αξιολογήσουν την κατάσταση πριν από το Κραν Μοντάνα. Χωρίς αμφιβολία, είπε, σε αυτή τη σημαντική διαδικασία είναι μεγάλη ανάγκη να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων με την Τουρκία γιατί στο σημείο που έχουμε φτάσει, στη συζήτηση δηλαδή της ασφάλειας και των εγγυήσεων σε μια πενταμερή-όπως είπε-διάσκεψη, χρειάζεται η θετική συμβολή και της Ελλάδας και της Τουρκίας.  
 
Αναφερόμενος στο έγγραφο Έιντε, είπε ότι το αξιολόγησαν σήμερα με τα πολιτικά κόμματα και αυτό δεν είναι ένα έγγραφο «εκτός προσδοκιών», λέγοντας ότι στην ε/κ πλευρά έγινε προσπάθεια να δώσουν αχρείαστα υπερβολική σημασία. Αυτό το έγγραφο, σημείωσε, αναφέρεται στα ερωτήματα που τέθηκαν σε τεχνικό επίπεδο κατά τη συζήτηση στο Μοντ Πελεράν από τις πέντε πλευρές, τις απαντήσεις που δόθηκαν σε αυτά, με ποιο τρόπο θα μπορούν να αντιμετωπισθούν αυτές οι ανησυχίες και τα ερωτήματα, ποια είναι τα εργαλεία, ποιος και με ποια εργαλεία θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανησυχίες για την ασφάλεια.
 
 
 

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων