Αξιολόγησαν το προσχέδιο του κοινού εγγράφου Αναστασιάδης και Τσίπρας

Ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
 
Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε ο πλήρης συντονισμός κινήσεων και θέσεων Λευκωσίας-Αθήνων ενόψει της επανασύγκλησης της Διάσκεψης για την Κύπρο στην Ελβετία την ερχόμενη Τετάρτη, για συζήτηση του ζητήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
 
Αναστασιάδης και Τσίπρας αξιολόγησαν το προσχέδιο του κοινού εγγράφου που ετοίμασε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, και επί του οποίου η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένεται να καταθέσει μέχρι αύριο τα σχόλια και τις παρατηρήσεις της.    
 
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώ αποφασίστηκε ο συντονισμός ενόψει των επαφών που θα έχουν και οι δύο ηγέτες σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς και για τη συζήτηση που θα γίνει στο πλαίσιο της Συνόδου απόψε για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Nίκος Χριστοδουλίδης, δεν απέκλεισε τη διεξαγωγή και νέας συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αργά απόψε μετά την ενημέρωση στην οποία θα προβεί ο Νίκος Αναστασιάδης προς τους ομολόγους του και τις διμερείς επαφές που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου.
 
«Μετά τις χθεσινές συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους Προέδρους της Επιτροπής και του Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια των οποίων συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, μόλις ολοκληρώθηκε, θα έλεγα, μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της οποίας κυριάρχησαν δύο θέματα», ανέφερε.
 
«Κατ’ αρχάς», υπέδειξε, «έγινε λεπτομερής ενημέρωση για τις συζητήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ενώ συζητήθηκε και το περιεχόμενο του προσχεδίου του εγγράφου σε σχέση με τις συζητήσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις στην Ελβετία. Η αξιολόγηση συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα».
 
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι μεσολαβούν σήμερα και αύριο σημαντικές συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Έλληνα Πρωθυπουργού με Ευρωπαίους ομολόγους τους, που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τις συζητήσεις που αναμένεται να γίνουν στην Ελβετία, ενώ απόψε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα γίνει συζήτηση για τις εξελίξεις στην Τουρκία και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
 
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατέληξε λέγοντας ότι σε αυτό το μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν θα απέκλειε, είτε αργά απόψε είτε νωρίς αύριο, να υπάρξει νέα συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ