Πυρετώδεις προετοιμασίες στην τ/κ πλευρά ενόψει του Κρανς Μοντάνα

Σε αναβρασμό βρίσκεται και η τ/κ κοινότητα ενόψει της έναρξη του νέου γύρου διαπραγματεύσεων στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας.
Ο Τούρκος αναπληρωτής Πρωθυπουργός Τουγρούλ Τουρκές βρέθηκε σήμερα στις κατεχόμενες περιοχές όπου είχε το μεσημέρι συνάντηση μισής ώρας με τον Μουσταφά Ακιντζί.
 
Ο Τουγρούλ Τουρκές, είχε επίσης συναντήσεις με την «πρόεδρο» της «βουλής», Σιμπέλ Σιμπέρ και τον «πρωθυπουργό», Χουσείν Οζγκιουργκιούν.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Τουρκές βρίσκεται εδώ για να παραστεί αύριο στην τελετή αποφοίτησης μαθητών από το κολέγιο του συνδέσμου τουρκικής εκπαίδευσης (TED) και σήμερα είχε επαφές.
 
Στην συνάντηση στο «προεδρικό» δεν αναφέρεται να παρίσταντο ο τ/κ διαπραγματευτής. Οζντίλ Ναμί. Ήταν όμως ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού και μέλη της τ/κ διαπραγματευτικής ομάδας, όπως ο Τζενκ Γκιουρτσάγ, Ερχάν Ερτσίν και η Μελτέμ Σαμανί.
 
Κατά την συνάντησή του με την Σιμπέλ Σιμπέρ ο κ. Τουρκές είπε ότι και ο ίδιος είναι απόφοιτος του TED πριν από 45 χρόνια, το οποίο φέτος στα κατεχόμενα θα έχει τους πρώτους του απόφοιτους.
 
Ο Τούρκος αξιωματούχος έκανε λόγο για άδικη «απομόνωση» των Τ/κ και εξέφρασε την επιθυμία να απελευθερωθούν από αυτή το συντομότερο δυνατό. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι βλέπουν θετικά την προσπάθεια των ΗΕ και πως θα πρέπει να φανεί ξεκάθαρα ποιος θέλει και ποιος όχι την λύση του Κυπριακού.
 
Η «πρόεδρος» της «βουλής» μίλησε για μια νέα διάσταση στο Κυπριακό στην εποχή που διανύουμε και πως όλοι μαζί θα δούμε το τέλος – όπως είπε – αυτής της διαδικασίας. Ευχήθηκε η θετική στάση των Τ/κ αξιολογείται από τη διεθνή κοινότητα, προσθέτοντας ότι εάν η διαδικασία των διαπραγματεύσεων ολοκληρωθεί με αρνητικό αποτέλεσμα, αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί αντικειμενικά, λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα και τα ΗΕ δεν πρέπει να χρεώσουν, σε μια τέτοια περίπτωση μη επίλυσης, και πάλι την τ/κ πλευρά. Θα πρέπει, συνέχισε, να γίνει πρώτος στόχος σε περίπτωση μη λύσης, η άρση της «απομόνωσης» και των «εμπάργκο».

 
Επιθυμία τους, είπε η κ. Σιμπέρ, είναι μια λύση που να βασίζεται στη δικοινοτικότητα, την διζωνικότητα και την πολιτική ισότητα.
 
Κατά την συνάντησή του με τον Τουγρούλ Τουρκές, ο «πρωθυπουργός», Χουσείν Οζγκιουργκιούν περιορίστηκε στο να υπογραμμίσει την στενή συνεργασία ψευδοκράτους – Τουρκίας και πως μαζί ενεργούν «στην εθνική υπόθεση της Κύπρου».

Στην Άγκυρα ο Ακιντζί

Στην Άγκυρα για επαφές με την τουρκική ηγεσία μεταβαίνει αύριο ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, όπως ανακοινώθηκε στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του "προεδρικού", ο κ. Ακιντζί αναχωρεί για την Άγκυρα αύριο στις 21.30 και μεθαύριο πρωί θα μεταβούν ο τ/κ διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί και η διαπραγματευτική ομάδα.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι ενόψει της Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα ο Τ/κ ηγέτης και η ομάδα του θα έχουν συναντήσεις εργασίας στην τουρκική πρωτεύουσα, σημειώνοντας ότι προετοιμασία για την Διάσκεψη γινόταν καθ` όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας.

Θα επιστρέψουν όλοι μαζί στα κατεχόμενα το βράδυ του Σαββάτου.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ακιντζί – Πενς

Συνομιλία με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς είχε απόψε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, και όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του Αμερικανού Αντιπροέδρου.
 
Ο κ. Ακιντζί είπε στον κ. Πενς ότι η τ/κ πλευρά θα παρακαθίσει με αποφασιστικότητα στο Κραν Μοντάνα για μια ομοσπονδιακή λύση που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα των δύο συνιστωσών πολιτειών, καταβάλλει προσπάθεια από την αρχή για μια λύση και πως οι εντατικές προσπάθειες των τελευταίων δύο χρόνων έχουν φτάσει στο τελευταίο επίπεδο.
 
Όπως επίσης μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε στον Αμερικανό Αντιπρόεδρο ότι είναι σημαντικό όλες οι πλευρές να παραμείνουν πιστές στην συμφωνία της 4ης Ιουνίου στη Νέα Υόρκη σχετικά με την αλληλένδετη και παράλληλη συζήτηση των 6 κεφαλαίων.
 
Κατά την 20λεπτη τηλεφωνική συνομιλία τους, προστίθεται, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος επαναβεβαίωσε την στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στην διαδικασία της Διάσκεψης της Κύπρου που θα συνεχιστεί στην Ελβετία.

Δειτε Επισης

Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics