Ερτουγρούλογλου: Να μην ονειρεύεται κανείς αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων

“Κανείς να μην ονειρεύεται, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην Κύπρο”, δήλωσε ο ‘υπεξ’ Ταχσίν Ερτουγρούλογλου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού. Για το εδαφικό ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα να δοθεί η Μόρφου ή η Καρπασία και δεν τίθεται θέμα να μειωθούν οι ακτογραμμές. Για τη δήλωση της Βρετανίας ότι θα δώσει ένα μέρος των εδαφών των βάσεων για τη λύση ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι πρόκειται για βρετανικό σόου.

Στη συνέντευξή του ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι στο θέμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι Τ/Κ και οι Ε/Κ είναι παλαιοί συνέταιροι και πως το πρόβλημα πηγάζει από το ότι η Ε/κ πλευρά βλέπει τους Τ/κ όχι ως συνεταίρους αλλά ως μειονότητα. 

Υποστήριξε πως οι Τ/Κ είναι εκείνοι που ζητούν και επιθυμούν λύση. “Και αν δεν θα υπάρξει συμφωνία πρέπει να δηλωθεί επισήμως από τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία. Γι αυτό και πραγματικά περιμένουμε το Γκραν Μοντάνα να είναι το τελευταίο”, είπε. Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογου ανέφερε ότι η Ε/κ πλευρά δεν έχει πολιτική τερματισμού της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται για 50 χρόνια και επομένως δεν έχουν σκοπό να συνεχίσουν με ειλικρίνεια τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και να φτάσουν σε μια συμφωνία με αμοιβαίες υποχωρήσεις βασισμένη στο πάρε δώσε. 

“Στο θέμα του εδαφικού και των εγγυήσεων η Τ/Κ πλευρά γίνεται ένα παιχνίδι με στόχο να βάλουν σε δύσκολη θέση την Τ/κ πλευρά, την Τουρκία και τον Τ/κ λαό”, ανέφερε ο Ταχσίν Ερτουρούλογλου. Δηλαδή σαν να έχουν συμφωνηθεί όλα τα άλλα ζητήματα και γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κλίμα σαν το μόνο πρόβλημα να είναι το εδαφικό και οι εγγυήσεις. Το ότι Έιντε ειδικά ετοιμάζει ξεχωριστό έγγραφο για αυτά τα δύο θέματα φαίνεται ότι παίζει το παιχνίδι των Ε/Κ”, είπε προσθέτοντας ότι στόχος είναι με αυτό τον τρόπο να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία στο θέμα των εγγυήσεων. “Αυτό που πρέπει να ξέρουν είναι πως δεν πρόκειται να γίνει αποδεχτή οποιαδήποτε φόρμουλα που να μην περιέχει τις εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας”, είπε. 

Ο Ταχσίν Ερτούγρούλογλου είπε πως “το μονομερές δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας στο σύστημα εγγυήσεων του 1960 που έσωσε τους Τ/Κ ήταν αποτελεσματικό”, προσθέτοντας ότι δεν θα σημαίνει ότι υπάρχει εγγύηση αν στο νησί παραμείνει μόνο ένας αριθμός Τούρκων στρατιωτών. “Επομένως ας μην ονειρεύεται κανείς, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην Κύπρο και αν χρειαστεί η Τουρκία, όχι για το κέφι της ασφαλώς, θα έχει δικαίωμα επέμβασης”, ανέφερε

Για το εδαφικό ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα να δοθεί η Μόρφου ή η Καρπασία και δεν τίθεται θέμα να μειωθούν οι ακτογραμμές. “Στην καλύτερη περίπτωση ως αντάλλαγμα με τα κλειστά - ανοιχτά Βαρώσια να ενωθούν τα Κόκκινα με τη Μόρφου και να ληφθούν τα Ε/κ εδάφη που είναι στο ενδιάμεσο. Ως εδώ. Το εδαφικό δεν είναι ζήτημα εδαφών επειδή γνωρίζουμε πως ό,τι και να δώσουμε, η Ε/κ πλευρά θα το βάλει στην τσέπη της και θα κάνει σχεδιασμούς πως θα πάρει και το υπόλοιπο. Επειδή γι αυτούς η Κύπρος είναι ελληνικό νησί και δεν αποδέχονται σε ένα ελληνικό νησί να υπάρχει ένα ποσοστό υπό τον έλεγχο των Τούρκων. ‘Ό,τι μπορώ να πάρω να το πάρω και όπως και να χει το υπόλοιπο θα το πάρω μετά’, λένε’”, ανέφερε. 

Για τη δήλωση της Βρετανίας ότι θα δώσει ένα μέρος των εδαφών των βάσεων για τη λύση ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι πρόκειται για σόου βρετανικό και δεν θα προσφέρει τίποτα στη λύση. “Τα εδάφη εκείνα δεν έχουν καμιά ιδιαιτερότητα για την ουσία του Κυπριακού”, είπε προσθέτοντας ότι έγινε προσπάθεια να το παρουσιάσουν ως υποχώρηση ή κίνηση καλής θέλησης.

Για το φυσικό αέριο ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε πως η Ε/κ πλευρά συνεχίζει τις δραστηριότητές της στην Μεσόγειο μονομερώς αλλά δεν πρέπει να σκέφτεται ότι αυτή η στάση θα μείνει αναπάντητη. 
 

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»