Μικρό καλάθι προσδοκιών με προβλέψεις και για νέα Ελβετία

Η επίδοση σήμερα στις δύο πλευρές του προσχεδίου του κοινού εγγράφου που ετοίμασε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε-ενόψει της έναρξης της συζήτησης στις 28 του μήνα του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων στην Ελβετία- εκτιμάται ότι θα ρίξει το πρώτο φως όσον αφορά τις προσδοκίες με τις οποίες θα πρέπει αναμένεται η νέα Διάσκεψη για την Κύπρο. 

 
Το έγγραφο, αποτελεί ουσιαστικά το ρεζουμέ των επαφών που είχε το τελευταίο διάστημα με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ο κ. Έιντε, και αποσκοπεί στο να αποτελέσει τον οδηγό  της διαπραγμάτευσης που θα λάβει χώρα στο Κρανς Μοντάνα, αρχής γενόμενης από την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ στις αμέσως επόμενες μέρες θα πρέπει τα εμπλεκόμενα μέρη να δώσουν τα σχόλια και παρατηρήσεις τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στους διαπραγματευτές το προσχέδιο του κοινού εγγράφου
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μελετά το προσχέδιο του κοινού εγγράφου και δίνει σχόλια η ε/κ πλευρά  
 
Πάντως, διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας το περιεχόμενο των δηλώσεων στις οποίες προέβη χθες το απόγευμα στην Αθήνα ο κ. Έιντε, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, εστίαζαν στην αναφορά του πως επιτυχία στην Ελβετία θα ήταν μια στρατηγική συμφωνία επί των βασικών θεμάτων της μέχρι σήμερα διαπραγμάτευσης.
 
Συναφώς, σύμφωνα τις εκτιμήσεις των ίδιων διπλωματικών πηγών, η μη αναφορά  του σε τελική συμφωνία, αποτελεί ένδειξη πως ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα  του ΟΗΕ δεν θεωρεί εφικτή την επιτυχία του Κρανς Μοντάνα. Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια πηγή προέβλεπε και νέα Ελβετία.
 

Ταυτοχρόνως, τόνιζε την θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, πως η πρόοδος στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα κρίνει και όλα τα άλλα.
 
Σημειώνεται πως και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, επιστρέφοντας στην Άγκυρα από την Αθήνα όπου συζήτηση το Κυπριακό με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θέλησε να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών λέγοντας πως υπάρχουν ερωτηματικά για το εάν στην Ελβετία θα δημιουργηθούν οι συνθήκες που να χρειάζεται η συμμετοχή των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας. Για να προσθέσει πως δεν είναι ακόμη καθαρό αν μπορούν να λυθούν όλα τα ζητήματα σε τόσο μικρό διάστημα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για την Ελβετία ο Γιλντιρίμ

Δειτε Επισης

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Εν ψυχρώ δολοφονία στη μέση του δρόμου στη Θεσσαλονίκη-Τρεις οι δράστες, η γυναίκα πάτησε τη σκανδάλη
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές