Δεν υποστηρίχθηκαν οι υποδείξεις ΥΠΕΞ για μετεγκατάσταση ΕΟΦ και ΕΤΑ στην Κύπρο

Σε δυσχερέστερη θέση από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ βρίσκεται η Κύπρος σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση των εδρών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, που εδρεύουν στο Λονδίνο, και πρόκειται να μετεγκατασταθούν μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση.  
 
Οι υποδείξεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη κατά τις σημερινές εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ (Άρθρο 50) όπου συζητήθηκε η διαδικασία μετεγκατάστασης των δύο αποκεντρωμένων Ευρωπαϊκών Οργανισμών που εδρεύουν στο Λονδίνο, μετά το Brexit, παρόλο που υποστηρίχτηκαν και από αριθμό άλλων κρατών μελών, δεν συγκέντρωσαν την απαραίτητη υποστήριξη, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που μεταδίδεται από το ΓΤΠ.  
 
Στην παρέμβασή του, ο Υπουργός στηλίτευσε, όπως αναφέρεται, την προσέγγιση για προώθηση κριτηρίων, τα οποία a priori αποκλείουν κράτη μέλη από τη διεκδίκηση επί ίσοις όροις των νέων εδρών ή που ευνοούν την επιλογή μεγάλων κρατών μελών με υποδομές, κ.ο.κ., κάτι το οποίο εξ αντικειμένου τρόπον τινά «αποκλείει» μικρά κράτη μέλη που βρίσκονται στην περιφέρεια της ΕΕ.  
 
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κασουλίδης καυτηρίασε το γεγονός ότι με βάση τα κριτήρια απαιτείται από τα κράτη μέλη να έχουν ήδη έτοιμες υποδομές, οι οποίες όμως σε μικρές χώρες θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μόνο στη βάση του νόμου της προσφοράς και ζήτησης. Παρομοίως και το κριτήριο της συχνότητας, διαθεσιμότητας και διάρκειας πτήσεων. Επεσήμανε ότι η Κύπρος θα ήταν έτοιμη να κατασκευάσει όλες τις υποδομές που απαιτούνται για τη στέγαση των Οργανισμών στη βάση των απαιτήσεων και προτύπων που θα έθεταν οι ίδιοι οι Οργανισμοί και μάλιστα θα μπορούσαν να διατεθούν χωρίς κόστος.  
 
Επέμεινε στη δίκαιη μεταχείριση όλων των κρατών μελών, μέσα από μια δέσμη αντικειμενικών κριτηρίων και στην ανάγκη για ισορροπημένη γεωγραφική κατανομή, στη βάση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2003, σύμφωνα με την οποία για την επιλογή/φιλοξενία εδρών των ευρωπαϊκών οργανισμών θα πρέπει να δίδεται προτεραιότητα στα νέα κράτη μέλη. Ως εκ τούτου, σημείωσε δεν θα πρέπει να προκρίνονται κριτήρια, τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα την άνιση μεταχείριση των κρατών μελών και σίγουρα δεν θα πρέπει τα κριτήρια να δημιουργούν προηγούμενο, στη βάση του οποίου να τιμωρούνται ουσιαστικά τα κράτη μέλη της περιφέρειας.  

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων