Συμφώνησαν πως η Ελβετία δεν είναι το «τέλος του παιχνιδιού»

Υπέρ μιας λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, που θα διασφαλίζει την ασφάλεια για όλο το λαό του νησιού, χωρίς την ανάγκη τρίτων δυνάμεων, τάχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, όπως είπε ο ίδιος, στο πλαίσιο των δηλώσεων που έκαναν μετά τη συνάντηση οι δύο πρωθυπουργοί.
 
«Εργαζόμαστε, προκειμένου η "Γενεύη 2" να είναι βήμα προς τα εμπρός, εργαζόμαστε, προκειμένου να υπάρξει μία διέξοδος, και αυτό συζητήσαμε σήμερα και αποφασίσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία μας και τη διαρκή ανταλλαγή και προετοιμασία μέχρι τη Γενεύη, για να πετύχουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε να πετύχουμε στο λίγο αυτό διάστημα που απομένει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
 
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ότι η Διάσκεψη για την Κύπρο θα είναι «το τέλος του δρόμου» για το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε τη φράση ενός Ισπανού ποιητή, «διαβάτη δρόμος δεν υπάρχει, τον δρόμο τον βρίσκεις προχωρώντας» και σημείωσε:
 
«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει τέλος του δρόμου, υπάρχει, όμως, η διάθεσή μας να ανοίξουμε δρόμο, ακόμα και όταν μπροστά μας υπάρχουν αδιέξοδα. Κι αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε οι δυο μας από τη σημερινή μας συνάντηση».
 
«Συμφωνώ απόλυτα», τόνισε, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, και πρόσθεσε: «Στην Τουρκία λέμε ότι τελειώνει η ζωή, αλλά ποτέ δεν τελειώνει ο δρόμος. Ως εκ τούτου, πρέπει να συνεχίσουμε να ανοίξουμε δρόμους. Αν κάποιος θέλει να προχωρήσει θα βρει τον δρόμο και εμείς επιθυμούμε, έχουμε την πολιτική βούληση, για την επίλυση αυτού του θέματος».
 
«Η επίλυση του Κυπριακού πρέπει να χαρακτηρίζεται από απόλυτη δικαιοσύνη. Πρέπει να εξασφαλίσουμε το παρόν της ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων που ζουν στο νησί. Η Ε.Ε. πρέπει να παρέχει διασφαλίσεις, ώστε να είναι βιώσιμη όποια λύση βρεθεί στο Κυπριακό. Πρέπει να καταβάλουμε μεγαλύτερες προσπάθειες ως προς αυτό», ανέφερε. 
 
Παράλληλα, υποστήριξε πως το Κυπριακό δεν είναι ζήτημα του ΟΗΕ, αφορά τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. «Η λύση θα πρέπει να είναι δίκαιη και βιώσιμη, που θα μπορέσει να δώσει ένα τέλος στο θέμα. Εμείς, ως πρωθυπουργοί, θα συμβάλλουμε με κάθε δυνατό και θετικό τρόπο, ώστε να κυοφορήσουν οι προσπάθειες των δύο κοινοτήτων», υπογράμμισε ο κ. Γιλντιρίμ.
 
Ερωτηθείς κατά πόσο διαπιστώθηκε προσέγγιση θέσεων με αυτές της Αθήνας στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων ο Τούρκος Πρωθυπουργός αρκέστηκε να πει ότι η Τουρκία έχει την πολιτική βούληση για επίλυση του Κυπριακού. «Εμείς θα συμβάλουμε με κάθε δυνατό και θετικό τρόπο, ώστε να προχωρήσουν οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι δύο κοινότητες», σημείωσε.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
 
Παυλόπουλος σε Γιλντιρίμ: Εκείνα που μας χωρίζουν είναι πολύ λιγότερα απ’αυτά που μας ενώνουν
 

Για λύση στη Κυπρο χωρίς στρατεύματα μίλησε ο Κ.Μητσοτάκης στον Γιλντιρίμ

 
Τουρκικός και Τ/κ Τύπος προβάλλουν δήλωση Γιλντιρίμ ότι συζήτησε εγγυήσεις με Τσίπρα 
 
Η δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ  στην Αθήνα ότι “από την άποψη των ευρωτουρκικών σχέσεων, η λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να διασφαλίσει τις απαραίτητες εγγυήσεις” προβάλλεται από τουρκικό και τ/κ Τύπο.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι είχαν την ευκαιρία με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα να συζητήσουν αυτό το θέμα και ότι χρειάζεται να εργαστούν περισσότερο.

Τα ΜΜΕ προβάλλουν επίσης τη δήλωση Γιλντιρίμ για τους Τούρκους πραξικοπηματίες που διέφυγαν στην Ελλάδα λέγοντας: “Οι πραξικοπηματίες ας μην γίνει πραξικόπημα στις σχέσεις των δύο χωρών”. Σχολιάζουν ότι σε αυτό το σημείο ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαμογέλασε και τονίζουν ότι αυτό είναι το βασικό θέμα για την Τουρκία. Ταυτόχρονα όμως τονίζεται και η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για σεβασμό στις αποφάσεις του δικαστηρίου.

Θετικά αντικρίζεται το σχόλιο του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι και οι δύο είναι μηχανικοί και άρα μπορούν να βλέπουν με θετικό τρόπο τα ζητήματα.
 

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ