Πάνε Ελβετία και οι πολιτικοί αρχηγοί, πλην του ΕΛΑΜ

Γραμμή πλεύσης στο μείζον θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων ενόψει της επανασύγκλησης της Διάσκεψης για την Κύπρο στις 28 του μήνα στην Ελβετία χάραξε κατά τη σημερινή του συνεδρία το Εθνικό Συμβούλιο. Ο Νίκος Αναστασιάδης απηύθυνε στους πολιτικούς αρχηγούς πρόσκληση να τον συνοδεύσουν στην Ελβετία, την οποία και αποδέχθηκαν.

Διευκρινίζεται πως στο Crans Montana δεν θα μεταβεί ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, όπως ακριβώς δεν μετέβη και τον περασμένο Ιανουάριο στη Γενεύη, ως αποτέλεσμα της διαφωνίας του με την προωθούμενη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Υπενθυμίζεται πως το ΕΛΑΜ, με απόφαση του Κινήματος, δεν συμμετέχει ούτε στις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία για τα σενάρια με τα οποία ετοιμάζεται να μεταβεί η δική μας πλευρά στο Crans Montana, ενώ τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη κατέθεσαν κοινή πρόταση για την ασφάλεια και της εγγυήσεις, ζητώντας από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να την καταθέσει ως πρόταση της ε/κ πλευράς.

 
Το περιεχόμενο του εγγράφου θα παρουσιάσει αύριο στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που θα παραθέσει ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. Προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες, κατάργηση των εγγυήσεων και πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.  
 
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας κατέθεσε επιστολή ζητώντας την έκδοση κοινής ομόφωνης απόφασης του Εθνικού Συμβούλιου ενόψει Ελβετίας, κάτι ωστόσο που δεν κατέστη εφικτό.     
Σε δηλώσεις του έπειτα από την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε ενδελεχώς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για όλες τις εξελίξεις που έχουν προκύψει από την τελευταία συνεδρία του Σώματος.
 
«Τα κόμματα έδωσαν τις θέσεις και τις απόψεις τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενόψει των συνομιλιών της Ελβετίας. Ταυτόχρονα, τα κόμματα αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας να τον συνοδεύσουν στις συνομιλίες που θα γίνουν στο Crans Montana της Ελβετίας», υπογράμμισε.
 
Ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας δηλώσεις στις οποίες είχε προβεί νωρίτερα ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συμμαχία Πολιτών Γιώργου Περδίκη, ξεκαθάρισε πως το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχιστεί κανονικά και θα εκτελεστεί μέχρι και το τελευταίο «ιώτα», κατά την έκφρασή του.
 
«Θα πρέπει κάποιοι να είναι προσεχτικοί και να μην μεταφέρουν κάποια πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει πει ποτέ ότι είναι θέμα των εταιρειών», τόνισε ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος.  
 
Ερωτηθείς κατά πόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ακούσει και έχει λάβει τις απόψεις όλων των κομμάτων.
 
«Βεβαίως λαμβάνει υπόψη όλες τις απόψεις των κομμάτων, εξ’ ου και η πρόσκληση που τους έχει απευθύνει να τον συνοδεύσουν στην Ελβετία γιατί λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις απόψεις των κομμάτων», κατέληξε.
 
 
 

Δειτε Επισης

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων