Κύπρος... κι εσύ έχεις ΓΕΣΥ

Ομόφωνα πέρασαν από την ολομέλεια της Βουλής τα τρία Νομοσχέδια που αφορούν το Γενικό Σχέδιο Υγείας, στην παρουσία του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη.

Συγκεκριμένα ενώπιον των Βουλευτών τέθηκαν τα νομοσχέδια περί Ίδρυσης Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (Γενικοί) Κανονισμούς του 2017 και τον νόμο για διαμόρφωση λειτουργικού και θεσμικού πλαισίου για την εισαγωγή του ΓΕΣΥ.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Υγείας της Βουλής Κώστα Κωνσταντίνου που ανέγνωσε την έκθεση της Επιτροπής.

Υπερψηφίζουν τα κόμματα

Από τους Βουλευτές πρώτος τοποθετήθηκε ο ανεξάρτητος Βουλευτής Παύλος Μυλωνας ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στον Υπουργό Υγείας και στα κόμματα.

Εκπρόσωποι των κομμάτων στις ομιλίες τους, όπως ήταν αναμενόμενο δήλωσαν πως θα υπερψηφίσουν τα νομοσχέδια για το ΓεΣΥ.

Από τα σημαντικότερα νομοθετήματα που έχει να μελετήσει η Βουλή

Στην παρέμβαση του ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης σημείωσε πως σήμερα ολοκληρώνεται το πρώτο μεγάλο βήμα των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας.

Ο κ. Συλλούρης, στην αναφορά του, είπε ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα νομοθετήματα που έχει μελετήσει η Βουλή. Έκανε ιστορική αναδρομή των προσπαθειών για ένα Γενικό Σύστημα Υγείας, χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας να φέρει ενώπιον της Βουλής τα νομοσχέδια. Την ίδια ώρα εξέφρασε την θέση ότι το κοινοβούλιο «ανέλαβε πλήρως τις ευθύνες του». Απεύθυνε επίσης έκκληση στους αρμόδιους Βουλευτές να παρακολουθούν στενά το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του ΓεΣΥ.  

Καμία τροπολογία

Σημειώνεται ότι ως της Δευτέρα στις 1200, προθεσμία που είχε δοθεί για να κατατεθούν οποιεσδήποτε τροπολογίες στις υπηρεσίες της Βουλής όπως είχε ανακοινώσει ενώπιον της προηγούμενης Ολομέλειας ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, δεν είχε υποβληθεί καμία τροπολογία.

Μετά από εισηγήσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων έχουν διατεθεί οι ακόλουθοι χρόνοι ομιλίας:  ΔΗΣΥ 50 λεπτά, ΑΚΕΛ 40 λεπτά, ΔΗΚΟ 30 λεπτά, ΕΔΕΚ 18 λεπτά, από 15 λεπτά σε Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη, Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών και ΕΛΑΜ καθώς και 7 λεπτά τον ανεξάρτητο Βουλευτή Παύλο Μυλωνά.

Τι προβλέπει το Νομοσχέδιο

Η πρώτη φάση του ΓεΣΥ αρχίζει την 1η Μαρτίου 2019 και αφορά την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη. Οι εργαζόμενοι θα καταβάλλουν το 1,70% του μισθού, οι εργοδότες 1,85 %, το κράτος 1,65%, οι αυτοεργοδοτούμενοι 2,55%, οι συνταξιούχοι, οι εισοδηματίες και αξιωματούχοι 1,70%.

Στη δεύτερη φάση, η οποία θα εφαρμοστεί την 1 Μαρτίου 2020 και θα αφορά την  εξωνοσοκομειακή και ενδονοσοκομειακή περίθαλψη μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ, οι εργαζόμενοι θα καταβάλλουν το 2,65% του μισθού τους, οι εργοδότες το 2,9%, το κράτος, το 4,7%, οι αυτοεργοδοτούμενοι το 4% και οι συνταξιούχοι, εισοδηματίες και αξιωματούχοι το 2,65%.

Δειτε Επισης

Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση