Κορυφώνονται οι διεργασίες για την επιστροφή στη Γενεύη

Καθοριστική σε σχέση με τα όσα αφορούν την επανασύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη στις 28 του μήνα όπως ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή τα Ηνωμένα Έθνη προδιαγράφεται η παρούσα βδομάδα, με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε να επιστρέφει την Πέμπτη στην Κύπρο και να έχει  τις επόμενες μέρες χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες.  
 
«Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε συνεχίζει να εργάζεται για την ετοιμασία του κοινού εγγράφου που θα καθοδηγεί τις συζητήσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις», δήλωσε συναφώς στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Αλίμ Σιντίκ, προσθέτοντας πως ο Νορβηγός διπλωμάτης πρόκειται να επιστρέψει στην Κύπρο την Πέμπτη.
 
Ο κ. Έιντε προγραμματίζει να επιστρέψει στην Κύπρο την Πέμπτη για συναντήσεις με τις δυο πλευρές, είπε ο κ. Σιντίκ, προσθέτοντας πως ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. παραμένει, στο μεταξύ, σε συνεχή επαφή με τα κεντρικά γραφεία των Η.Ε. στη Νέα Υόρκη, με τις Βρυξέλλες και με τις εγγυήτριες δυνάμεις, εστιάζοντας στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και στις προετοιμασίες για τη Διάσκεψη για την Κύπρο.
 
«Η εργασία για το κοινό έγγραφο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Είναι σημαντικό κανένας να μην προδικάσει τη σχολαστική εργασία του Ειδικού Συμβούλου επί αυτού του εγγράφου που θα βοηθήσει στην καθοδήγηση των συζητήσεων επί της ασφάλειας και των εγγυήσεων», τόνισε ο κ. Σιντίκ.
 
Επανέλαβε τέλος πως το έγγραφο θα είναι έτοιμο εγκαίρως για τη Διάσκεψη για την Κύπρο.

Στο μεταξύ, ο σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για θέματα Ε.Ε., Ερχάν Ερτσίν, κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να υιοθετήσει μια προσέγγιση για τη Διάσκεψη στη Γενεύη με στόχο την επίτευξη αποτελεσμάτων.
 
Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο κ. Ερτσίν είπε υποστήριξε πως οι συζητήσεις κατά πόσον η Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί ή όχι, υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί, αν θα πρέπει να πάμε ή όχι, πρέπει να σταματήσουν, ισχυριζόμενος πως η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να εστιάσει στο να συμβάλει στην επίτευξη ενός θετικού αποτελέσματος στη Διάσκεψη για την Κύπρο.
 
Υπέδειξε ταυτόχρονα πως το έγγραφο που ετοιμάζει ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ "Ειντε δεν είναι έγγραφο των Η.Ε., αλλά θα αποτελέσει ένα οδηγό, και πως στόχος του εγγράφου είναι η διαμόρφωση ενός συστήματος εργασίας κατά τη Διάσκεψη.
 
Ο κ. Ερτσίν είπε πως στη σύνοδο των τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν είχε αναφερθεί ότι η ασφάλεια της μιας πλευράς δεν πρέπει να αποτελεί απειλή για την άλλη, και πρόσθεσε πως η συζήτηση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις θα συνεχιστεί σε αυτό το πλαίσιο στη Γενεύη. Ανέφερε επίσης πως όλα τα θέματα θα συζητηθούν ταυτόχρονα και παράλληλα στη Γενεύη.
 
 
 

Δειτε Επισης

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ