Μουσταφά Ακιντζί: Τελευταία ευκαιρία η Διάσκεψη στη Γενεύη

«Η Γενεύη θα δείξει το μαύρο και το άσπρο, το σημείο που λέμε ότι θα έρθουμε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα θα είναι εκεί», δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι «όλα θα καθοριστούν σε αυτόν τον ένα μήνα μπροστά μας».
 
Σε διάσκεψη Τύπου μετά από το δείπνο εργασίας με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι εάν λυθεί το Κυπριακό, τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να μετατραπούν σε πεδίο συνεργασίας, αλλά όλα αυτά είναι θέματα που συνδέονται με ενέργειες επικεντρωμένες στο στόχο της λύσης και με καλή θέληση.
 
Γι’ αυτό, πρόσθεσε, είναι σημαντικό να ενεργούν με βάση την ανακοίνωση του αποτελέσματος της πρώτης Διάσκεψης της Γενεύης και σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα μέχρι σήμερα.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στη διάσκεψη Τύπου χθες ο κ. Ακιντζί είπε ότι είναι λάθος να εκλαμβάνεται η όλη κατάσταση ότι η μια πλευρά θα κερδίσει και η άλλη θα χάσει.
 
«Εμείς προσπαθούμε για μια λύση δίκαιη, που θα προσφέρει ισότητα και όλοι θα μπορούν να ζουν με ασφάλεια», δήλωσε λέγοντας ότι γι’ αυτό το λόγο θεωρεί πως η Διάσκεψη στη Γενεύη θα πρέπει να αξιολογηθεί ως τελευταία ευκαιρία.
 
«Λέω τελευταία ευκαιρία γιατί η ομοσπονδιακή λύση συζητείται εδώ και χρόνια, γίνεται προσπάθεια και πλέον φτάσαμε σε ένα σημείο που μπορούν να γίνουν βήματα προς τα μπροστά επί του εδάφους και μπορεί να συνέλθει μια Διάσκεψη σχετικά με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις».
 
Για να γίνει αυτό, είπε, υπήρξε σημαντική προσπάθεια από την Τουρκία και την τ/κ πλευρά και ευχαρίστησε για την συνεργασία και την στήριξη την Τουρκική Δημοκρατία.
 
 Εξέφρασε δε την ελπίδα, τον ένα μήνα μπροστά μας να μπορέσουν να έχουν μια αποδοτική συνεργασία με τα τ/κ πολιτικά κόμματα, είτε της «κυβέρνησης», είτε της αντιπολίτευσης, χωρίς να παραβλέπουν αυτά που έχει ανάγκη η δημοκρατική πλειοψηφία.
 
Όλοι πρέπει να βάλουν «χέρι κάτω από την πέτρα» και να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε αυτή την πολύ σημαντική διαδικασία ενώπιόν μας, πρόσθεσε. «Η απόφαση που λήφθηκε στη Νέα Υόρκη ήταν το πρώτο βήμα. Η πραγματική ιστορία είναι στη Γενεύη, πρέπει να φτάσουμε εκεί σε ένα αποτέλεσμα σε όλα τα κεφάλαια. Σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να βλέπεις την Γενεύη σαν μια ενδιάμεση φάση. Είναι μια Διάσκεψη λύσης ή εάν δεν μπορεί να λυθεί θα είναι μια φάση που θα το εξηγήσουμε πλέον αυτό στις κοινότητες μας. Πλέον δεν υπάρχει θέμα επιμήκυνσης του άλλο».
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί υποστήριξε ότι ήρθε πλέον η ώρα να δείξουν αποφασιστικότητα και να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα έχοντας συνολική προσέγγιση, σημειώνοντας ότι θα συζητηθούν όλα τα θέματα αλληλένδετα και χωρίς να υπάρξει συμβιβασμός σε όλα τα θέματα δεν θα καταγραφεί συμφωνία σε κανένα.
 
Ο Τ/κ ηγέτης έκανε λόγο σε αμοιβαία και ισορροπημένα βήματα που θα φέρουν τις πλευρές σε ένα αποτέλεσμα και εποχή που πρέπει να επιδειχθεί αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση.
 
Η λύση, συνέχισε, θα είναι πολύ θετική για τον τ/κ «λαό», τις σχέσεις της Τουρκίας αλλά και για να γίνει η ευρύτερη περιοχή ακόμα πιο σταθερή. «Έτσι, με καλή θέληση και εποικοδομητικό πνεύμα είμαστε έτοιμοι να πάμε στη Γενεύη, αναμένουμε και η ε/κ πλευρά να έχει την ίδια ετοιμότητα».
 
Κατά τον Τ/κ ηγέτη η διαδικασία στη Γενεύη δεν θα είναι μιας-δύο ημερών και θα μείνουν εκεί μέχρι να φτάσουν στην τελευταία φάση, λέγοντας ότι ο κ. Έιντε θα εργαστεί πάνω σε μια μεθοδολογία για το πώς μπορεί να σημειωθεί πρόοδος στη Γενεύη, στο κεφάλαιο της ασφάλειας και εγγυήσεων. Σημείωσε δε ότι στη Γενεύη όλες οι πλευρές θα πρέπει να δουν ολόκληρη την εικόνα.
 
Στην ε/κ πλευρά, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί, άρχισε νωρίς ο προεκλογικός αέρας για τις εκλογές του Φεβρουαρίου «και μάλιστα ισχυρός αέρας, άρχισαν να φαίνονται οι υποψήφιοι, εδώ και καιρό προβαίνουν σε προεκλογικές δηλώσεις». Αυτό, είπε, είναι ένα πρόβλημα, αλλά ο ίδιος είχε επισημάνει τις δυσκολίες.
 
Αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι κατά το δείπνο εργασίας προειδοποίησε τόσο γι’ αυτό το ζήτημα όσο και για τον παράγοντα προεδρικές εκλογές και γι’ αυτό σημείωσε, πρόσθεσε, πόσο σημαντικός είναι ο μήνας Ιούνιος.
 
Συνεχίζοντας τις μονόπλευρες έρευνες φυσικού αερίου και απορρίπτοντας την συζήτηση για τα δικαιώματα των Τ/κ δεν μπορεί να φτάσουμε κάπου, ανέφερε ο κ. Ακιντζί. «Είτε θέλουμε είτε όχι αυτό υποχρεώνει την τ/κ πλευρά  και την Τουρκία να πάρουν μέτρα».
 
Επανέλαβε δε την θέση του για μεταφορά του ισραηλινού αερίου και αυτού που έχει ανακαλυφθεί στο κοίτασμα Αφροδίτη μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη, ένα έργο-όπως είπε-που θα φέρει την συνεργασία και θα βγουν κερδισμένες όλες οι πλευρές.
 
Ερωτηθείς εάν, ενώ φαίνεται να υπάρχει αδιέξοδο στην Κύπρο, άνοιξε ο δρόμος για την Γενεύη ή όχι, ο κ. Ακιντζί απάντησε ότι δεν θέλει άσκοπα και αβάσιμα να βομβαρδίζει με ελπίδα τον κόσμο, αλλά αυτό που ο ίδιος λέει είναι ότι «άνοιξε ο δρόμος για την Γενεύη.
 
«Για να γίνει αυτό έπρεπε να συναντηθούμε στον δρόμο της λογικής και αυτός ήταν εάν αίρονταν οι προϋποθέσεις και ήρθηκαν. Το σημαντικό τώρα είναι και στη Γενεύη να περπατήσουμε σε αυτόν τον δρόμο. Θα δούμε εάν η ε/κ πλευρά μπορεί να συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο της λογικής».
 
Η προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι τώρα ούτε τα Η.Ε. ούτε οι ίδιοι θέλουν να πάει χαμένοι συνέχισε λέγοντας ότι «στη Γενεύη θα φανεί το άσπρο και το μαύρο. Θα έρθουμε αντιμέτωποι με τις πραγματικότητες». Για την τ/κ πλευρά, σημείωσε, παραμένει στρατηγικός στόχος η λύση του Κυπριακού.
 
 

Δειτε Επισης

Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης
Τα νούμερα, τα απρόοπτα και τα ενδιαφέροντα της υποβολής υποψηφιοτήτων
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα
Απέσυρε την υποψηφιότητα της με ριπή κατά της ηγεσίας του ΔΗΚΟ η Μαρία Τοφινή-Τσαντίλα
Στηρίζουν Νίκο Νικολαΐδη οι «Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Ενωμένοι Κύπριοι Κυνηγοί» στη Λεμεσό
Ανησυχία της Κυβέρνησης για τη νέα εγκληματική ενέργεια-«Αξιολογούμε διαρκώς τα μέτρα»
Ηχηρά ονόματα στους προτείνοντες και υποστηρίζοντες των υποψηφίων-Στηρίζει Γεάδη και Πελεκάνο η Παρισινού
63 υποψηφιότητες για τις έξι θέσεις Ευρωβουλευτών-Αρχίζει η ετοιμασία του ψηφοδελτίου
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία