Στη Γενεύη για τη λύση του Κυπριακού ή όχι-Ανοικτού τέλους η Διάσκεψη

Την για πολλούς αναμενόμενη-από τη στιγμή πρόσκλησης των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ-, κατάληξη είχε η συνάντηση των Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί με τον Αντόνιο Γκουτέρες.  
 
Το δείπνο που έλαβε χωρά το βράδυ της Κυριακής άνοιξε το δρόμο για επανασύγκλυση της Διάσκεψης για την Κύπρο, με τρόπο που μπορεί να μην κινείται ακριβώς στο πλαίσιο των προϋποθέσεων που το προηγούμενο διάστημα έθετε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ωστόσο κρίνεται από την Κυβέρνηση ως ικανοποιητικό  για επιστροφή στη Γενεύη.
 
Η Λευκωσία εστιάζει στην αναφορά που περιελήφθη στη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, πως «όλοι συμφώνησαν πως το Κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων είναι ζωτικής σημασίας στις δύο κοινότητες» και ότι «η πρόοδος σε αυτό το Κεφάλαιο αποτελεί ουσιώδες στοιχείο για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε σχέση με τη μελλοντική τους ασφάλεια».
 
Περαιτέρω, εστιάζει στο γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις για όλα τα άλλα εκκρεμούντα θέματα αρχίζουν από το εδαφικό, όπως δηλαδή ζητούσε η δική μας πλευρά σε σχέση με τη σειρά συζήτησης των κεφαλαίων στη Γενεύη.
 
Την ίδια ώρα, μπορεί η αρμοδιότητα που δόθηκε στον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε να προχωρήσει στη δημιουργία  κοινού εγγράφου που θα καθοδηγεί τις συζητήσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, ν’ αντιμετωπίστηκε με μεγάλη δόση καχυποψίας από την πλειονότητα των κομμάτων, ωστόσο το γεγονός αυτό ικανοποιεί τη διακηρυγμένη θέση της ε/κ πλευράς για επαρκή προετοιμασία πριν από μια νέα μετάβαση στη Γενεύη.
 
Όπως συναφώς ξεκαθάρισε σε σημερινές του δηλώσεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, το κοινό έγγραφο θα συνταχθεί για να βοηθήσει τη συζήτηση, να γίνει προεργασία και να ανοίξουν τα χαρτιά τους οι εμπλεκόμενοι, ώστε να διαπιστωθεί πώς μπορεί να επιτευχθεί κοινή προσέγγιση.
     
«Το έγγραφο αυτό δεν αποτελεί και δεν αφορά συμφωνία επί της ασφάλειας, διαφορετικά δεν θα υπήρχε λόγος να πάμε σε μια Διάσκεψη για την Κύπρο. Η Διάσκεψη για την Κύπρο συγκαλείται για να συζητηθεί ουσιαστικά αυτό το βασικό κεφάλαιο, που θα κρίνει την όλη διαδικασία», τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
Το βράδυ της Κυριακής, δεν ορίστηκε ακριβής ημερομηνία επανασύγκλισης της Διάσκεψης για την Κύπρο(σ.σ. ένεκα της απουσίας των εγγυητριών δυνάμεων και της Ε.Ε. που θα παρευρίσκεται υπό το καθεστώς παρατηρητή), ωστόσο τοποθετείται χρονικά κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιούνη.
 
«Αυτό που κάνουμε και θα κάνουμε τις προσεχείς εβδομάδες», εξήγησε μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που παρέθεσε χθες στη Νέα Υόρκη ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, «είναι να συνεχίσουμε να επεξεργαζόμαστε κάποιες ιδέες που έχουμε, τις οποίες έχουμε ήδη ανεπίσημα μοιραστεί με όλους τους συμμετέχοντες σχετικά με ένα νέο μοντέλο που θα ήταν διαφορετικό, αλλά θα εξακολουθεί να παρέχει κάποιες νέες ουδέτερες διαβεβαιώσεις, κάποια διεθνή εποπτεία εφαρμογής της Συνθήκης. Διότι σε πολλές συμφωνίες ειρήνης-και έχω εμπλακεί σε πολλές-γνωρίζω πως μπορείς να φτάσεις στο σημείο που στις δύο πλευρές κατ’ ακρίβεια αρέσει αυτό που έχει αποτυπωθεί στο χαρτί, αλλά θα αμφισβητούν αν η άλλη πλευρά θα το εφαρμόσει».
 
Η Διάσκεψη για την Κύπρο, που επανασυγκαλείται σε συνέχεια της Διάσκεψης της 12ης Ιανουάριου, είναι ανοικτού τέλους. Δηλαδή, θα έχει ημερομηνία έναρξης, αλλά όχι ημερομηνία λήξης.   
 
«Γιατί η ημερομηνία λήξης αφορά τη λύση του προβλήματος ή τη μη λύση-ελπίζω πως δεν θα είναι αυτό-,» υπέδειξε χαρακτηριστικά ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, σημειώνοντας πως δεν θα γίνει αναφορά σε αριθμό ημερών.

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας