Επιτεύχθηκε ο στόχος εκτιμά η Κυβέρνηση για το δείπνο

Παρά τους κακούς οιωνούς με τους οποίους ξεκίνησε η συνάντηση και τα «σκαμπανεβάσματα» που σημειώθηκαν στις τρισήμιση ώρες που διήρκεσε το δείπνο που παρέθεσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, στο τέλος το αποτέλεσμα αφήνει ικανοποιημένη την ελληνοκυπριακή πλευρά, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιστροφή στη Γενεύη εντός του Ιούνη
 
Όπως σημείωσε, αναδείχθηκε πως ένα από τα σημαντικότερα θέματα είναι αυτό της ασφάλειας, από τη λύση του οποίου θα υπάρξει και η περαιτέρω πρόοδος. Η συζήτηση θα γίνεται παράλληλα, ωστόσο χωρίς να υπάρξει πρόοδος στην ασφάλεια δεν θα υπάρξει πρόοδος στα άλλα, επεσήμανε.
 
Θα υπάρξει προετοιμασία της διάσκεψης, με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε να έρχεται σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους, τις εγγυήτριες δυνάμεις και την Ε.Ε. για τη σύνταξη ενός εγγράφου, το οποίο θα είναι κοινό για όλους τους συμμετέχοντες. Και αυτό, σημείωσε η ίδια πηγή, είναι κάτι που ζητούσε και η Ελλάδα.
 
«Πρόκειται για τα ζητήματα που ήγειρε επίμονα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», είπε διπλωματική πηγή, υπογραμμίζοντας εκ νέου το ζήτημα της προετοιμασίας, από το οποίο θα εξαρτηθεί και η σύγκληση της διάσκεψης και το γεγονός ότι η ανακοίνωση μιλά «για ανάγκη επανασύγκλησης» και όχι απλά για επανασύγκληση.
 
«Είναι ξεκάθαρο ότι το αποτέλεσμα στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις είναι εκείνο που θα κρίνει πώς θα προχωρήσει η διαδικασία και αναγνωρίζεται για πρώτη φορά ξεκάθαρα σε ανακοίνωση του γενικού γραμματέα», πρόσθεσε.
 
Σημειώνεται επίσης η σειρά με την οποία ο Γ.Γ. στην ανακοίνωση απαριθμεί τα κεφάλαια, ξεκινώντας με την ασφάλεια και συνεχίζοντας με το εδαφικό, το περιουσιακό και τέλος τη διακυβέρνηση και κατανομή εξουσίας.
 
Το κλίμα της συνάντησης περιγράφεται σε γενικές γραμμές καλό, ενώ δεν έλειψαν και «κάποιες στιγμές οξύτητας» που ήταν ελεγχόμενη, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.
 
Όπως είπε διπλωματική πηγή, ο Γενικός Γραμματέας είχε σε όλη τη φάση τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας από την αρχή μέχρι τέλους, άκουσε τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών και στο τέλος συνέβαλε θετικά στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος που αφήνει ικανοποιημένη την ε/κ πλευρά.
 
Σε μεγάλο βαθμό η καθυστέρηση που σημειώθηκε για την ολοκλήρωση της συνάντησης οφείλεται στην φράση «κοινό έγγραφο», που τελικά συμπεριλήφθηκε στην ανακοίνωση και ήταν η θέση της ε/κ πλευράς, ανέφερε η ίδια πηγή. Η θέση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί μιλούσε για «ενοποιημένο έγγραφο» (consolidated document), δηλαδή ένα κείμενο στο οποίο να καταγράφονται όλες οι απόψεις.
 
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξήγησε μέσα από λεπτομερέστατες αναφορές το τι έχει συμφωνηθεί μέχρι στιγμής και είπε ότι η πρόταση που υπέβαλε δεν αναιρεί, ούτε το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου, ούτε τις κατά καιρούς συμφωνίες. Αντιθέτως, σημείωσε, υπεβλήθη στη βάση αυτών και με στόχο να προχωρήσει η διαδικασία και να φτάσουμε σε συμφωνία.
 
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι διασταυρωμένες διαπραγματεύσεις έγιναν μόνο για τα τέσσερα κεφάλαια και εκείνος που το παραβίασε ήταν ο Μουσταφά Ακιντζί, αρχικά με το εδαφικό-όπου επέμεινε να μεταβούν για τη συζήτησή του στο εξωτερικό και ο Πρόεδρος ανταποκρίθηκε-και στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων το οποίο στην ουσία δεν συζητήθηκε ποτέ. Το εδαφικό, αναφέρθηκε, συζητήθηκε στο Μοντ Πελεράν μόνο σε ένα κριτήριο, όπου έγινε η ανταλλαγή του χάρτη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι θα πρέπει όλα τα κεφάλαια να έλθουν στο ίδιο επίπεδο, που σημαίνει ότι θα πρέπει εδαφικό και ασφάλεια να φθάνουν επίσης σε ακτίνα συμφωνίας (within reach) και να μπορέσει να προχωρήσει ο διάλογος. Τόνισε ότι τώρα φθάνει η ώρα της αλήθειας και θα πρέπει η Τουρκία να αποφασίσει και να δηλώσει συγκεκριμένα αν θέλει να προχωρήσουμε ή όχι.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήγειρε στο Μουσταφά Ακιντζί και τη δήλωση που έκανε προσερχόμενος στην έδρα των Ηνωμένων, όπου επέρριψε ευθύνες στην ε/κ πλευρά. Ο Πρόεδρος φέρεται να του είπε να είναι πιο προσεκτικός στα όσα λέει.
 
Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, συμφώνησε ότι ήταν αχρείαστη η δήλωση του Μουσταφά Ακιντζί, λίγα λεπτά πριν το δείπνο. Αντίθετα μίλησε θετικά για την αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη.
 
 

Δειτε Επισης

Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία